Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás,
vím že se zde již toto téma mnohokrát probíralo a snažil jsem se najít vše co se k němu vztahovalo. Některá doporučení si protiřečila a nebo se v dotazu lišily vstupní podmínky takže si dovolím zrekapitulovat co jsem pochytil a vytvořil z toho návrh realizace a byl bych Vám zavázán za Váš názor.
Situace je taková že buduji v podkroví bytovou jednotku, stávající trámy jsou málo únosné ( 0,18 x 0,22 x 5m ) a podlaha se houpe. Po zvážení možnosti vyztužení stávajících trámů příložkami atp. jsem se rozhodl osadit nové trámy, výškově cca 5cm odsazené nad stávající podhled a stávající trámy nechat nést pouze podhled ( klasické složení podhledu zespodu omítka, rákos, desky, stropní trámy )
Z čeho mám těžkou hlavu je co s prostorem mezi trámy. Rád bych jej vyplnil izolací ani ne z důvodu izolace tepelné ale spíše z důvodu zvýšení zvukové neprůzvučnosti stropu.
Starosti mi dělá vzdušná vlhkost, jejímu prostupu zespod nelze zabránit jelikož úpravy stávajících podhledů ( sádrokarton s parotěskou atp. ) nejsou v plánu.
Poprosím Vás o Váš názor na chování skladby kterou jsem poskládal z různých informací za podmínek kdy - budou prostory pod i nad stropem vytápěny na +- stejnou teplotu a nebo i pro případ kdy budou místnosti, které nebudou aktuálně obývané, pouze temperovány.
Popis skladby z vrchu
- 2x OSB 18mm křížem ( z toho vyplývá že podlaha bude difůzně uzavřená )
- kročejovka ( step rock HD, Hobra - zatím nevím )
- záklop z desek
- nové trámy pro podlahu
- pod nimi vzduchová mezera aby průhyb trámů nepůsobil přes izolaci na podhled
- pár cm izolace v mezeře spodní hrana nových trámů <> podhled
- parotěsná fólie jejíž okraje budou končit na horní hraně stávajících stropních trámů ( tzn. nad trámy bude přerušená )
- desky stávajícího podhledu
do prostoru mezi staré a nové trámy uvažuji další izolaci 16cm což by mi dohromady se spodní vrstvou izolace dalo +-19cm, nad silnější izolací by až do záklopu zůstala vzduchová mezera.
Vzduchová mezera by u zhlaví trámů nebyla uzavřena ( záklop i podlahy by nebyly vedeny až ke stěně ale nechal bych tam 20-30cm otevřený prostor, ten bych chtěl zachovat podél celé zdi ( atiky ) až po pozednici / krokve ( stěnu interiéru s izolací bych vybudoval předsazenou mj. i z důvodu šikmin a táhel od pozednice kotvených ve starých stropních trámech ) Tím se nějak utěšuji že by se tento prostor dal považovat za odvětrávaný protože mezi zdí a konci krokví za pozednicí to utěsněno není, mezikrokevní izolaci s parotěskou bych také ukončil před pozednicí.
Moc se omlouvám pokud můj popis není srozumitelný ale snad tomu pomůže přiložený obrázek
Díky
Za prvé.trámy 22cm na délce 5 m se trochu prohýbat budou.Jaké by sis představoval trámy?30 cm na výšku?To snad ne?Doporučil bych ti prohlédnout si tyto stránky: rigips.cz/...
Co se týče parozábrany,v mezipatře je zcela zbytečná.Tu udělej až na izolaci v podstřeší.
JABRAKA
Zdravím Vás, díky moc za info, nové trámy počítám 28cm viz. obr. ( šidím šířku kvůli váze ) , přidávám ještě jiný náhled na obr., z původního nemusí být patrné že jsem některé vrstvy pro názornost odsadil, parotěska je ta červená. Možná se s tím skutečně zbytečně trápím protože ze svého okolí vím min. o třech případech kdy firmy na starý záklop trámového stropu naházely polystyren, fólii a zalili anhydridem takže se nikdo netrápil co se bude dít s trámy když se strop difůzně uzavře. Nicméně nyní se dá řešit ještě všechno poměrně bezbolestně. Pozdější rekonstrukce už by byl problém. Díky
Zdavím, napadá mě ještě jedna věc, mimo návrh Jabraky nedávat do stropu žádnou fólii ( zatím se mi daří najít popis "řešení" 50% s fólií a 50% bez ) - co kdybych na desky stávajícího podhledu místo parotěsné fólie položil nopovou fólii, na ni izolaci a nad izolací vzuchová mezera, mezera z nopové fólie i z prostoru nad izolací u zdi odvětraná ( zatím nemám domyšlené kam, ven to znamená únik tepla, do interiáru zatím nevím jak a nejsem si jistý účinností ) Vycházím z toho že bez parotěsné fólie na stropě ze strany přízemí průniku par do stropní konstrukce nezabráním,
- pokud do stropu který bude z vrchu difůzně uzavřený na podhled fólii nedám, projde vlhkost v nejlepším případě skrz izolaci do vzduchové mezery nad ní a odvětrá se, v nejhorším zůstane v izolaci a mokrá izolace přímo na dřevěných deskách podhledu např. celou zimu není to pravé
- pokud na podhled fólii položím na způsob vany jak je na obr. tak se obávám že bude vlhkost kondenzovat pod fólií tzn. na deskách podhedu a stěnách trámu, navíc se mezi fólii a strop/trámy nikdy žádný vzduch nedostane tzn. nemá šanci to nikam odvětrat a bude to vesele hnít
NOPka na dřevěném podhedu by zachovala vduchovou mezeru mezi deskami podhledu, částečně izolovala vatu od vlhkosti, co by prolezlo do izolace by snad odvětralo mezerou nad izolací, i kdyby zůstala vata chvíli přez zimu vlhká neležela by jako nacucaná houba přímo na dřevěném podhledu, co by zkondenzovalo pod NOPKou by mělo šanci odvětrat protože sice minimální ale přece jenom nějaká vzduchová mezera by tam na rozdíl od hydroizolační fólie zůstala. Je to velká hloupost? Díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.