Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parozábrana a montáž předstěny

Od: bretbrodak* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

rekonstruuji cca 25 let starou dřevostavbu z dřevěných panelů vyplněných izolací. Momentálně je skladba stěny od vnějšku budovy směrem dovnitř následující - Zateplení Vinyl Siding (bílé plastové lamely)/minerální izolace/šedé obkladové desky (nevím přesně co, tloušťka cca 0,5cm)/dřevěný panel (vyplněný skelnou izolací)/cosi jako parozábrana (z jedné strany černá, z druhé béžová, nevím přesně zdali jde o parozábranu)/opět šedé obkladové desky. Domnělou béžovou parozábranu jsem již v několika místech poškodil nebo musel částečně odstranit.

Jelikož je povrh vnitřních obkladových desek značně nerovný a navíc potřebuji ukrýt další elektroinstalaci, rozvody topení a vody, apod., chtěl bych dům z vnitřní strany opláštit předstěnou z SDK. Na strop jsem aplikovat minerální izolaci pokládanou na dřevěný rošt mezi trámy. Na rošt (z obytné strany) jsem přidělal a dobře utěsnil reflexní parozábranu s cca 20 cm přesahem na stěny domu, na strop dále přijde konstrukce z profilů a podhled z SDK.

Nyní k samotné předstěně - na přesah parozábrany, který mám nyní vytažený ze stropu na stěny, chci navázat svislou parozábranou přes současné stěny a již částečně porušenou původní "pseudo" parozábranu. Napojení té stropní na tu stěnovou opět dobře utěsním patřičnou páskou. Dále plánuji montáž předstěn, které nebudu vyplňovat izolací a pouze do nich ukryji rozvody elektřiny, vody, topení. Celé to následně uzavřu SDK. V koupelně umístím odsavač vodních par, v kuchyni bude klasická digestoř, okna dům má. :)

Chtěl bych se tedy zeptat, jestli je mé myšlení správné a jestli nemůže někde nastat problém s vlhkostí? Do předstěny (jak jsem už psal) další izolaci kvůli kondenzaci vodních par dávat nebudu. Přesto si nejsem jistý, když se celý dům takto, v podstatě "hermeticky uzavře", jestli nemůže nastat problém s vlhkostí a kondenzací vody? Případně jaká další opatření udělat, aby k tomu nedocházelo. Všem předem díky za náměty.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vesi350
hodnocení

0x

Dobrý den...vaše smýšlení je naprosto správné, takto uzavřený dům nebude dýchat a budete tam mít velikou vlhkost, která vyústí v kondenzaci na místech, kde se bude stýkat teplý vlhký vzduch s studeným vzduchem, např. okna, nebo na místech kde by se kondenzace mohla stýkat, např, v rozích atd. v mém domě sem po osazení všech oken plastovými a zateplení půdy s použitím reflexní parozábrany řešil podobný problém, Koupil sem výkonný ventilátor s řídící jednotkou s hygrostatem a snažím se takto regulovat vlhkost v domě na cca 40%. Na oknem se při teplotách pod nulou objevují kondenzáty, avšak to je způsobeno špatným těsněním mezi rámem a oknem, vyřeší výměna...TEDY: pokud vám mohu doporučit, nějaká okna s mikroventilací a odvětrávače s hygrostatem, hodně větrat. Toto je bolístka moderních staveb, staré domy s dřevěnými okny, která tak netěsní, tyto problémy nemají :)

jabraka*
hodnocení

0x

Jak jsem už tu jednou uvedl,je možné místo nějaké předstěny použít speciální OSB desku jako PAROBRZDU.Desky se připevní na vnitrní materiály,spoje utěsní PUR tmelem.Ten se použije i při napojení na strop.

JABRAKA

standam*
hodnocení

0x

Jak bylo napsano budes muset vice sledovat vlhkost a teplotu interieru a naucit se vetrat

bohuzel nebo bohudik - parozabrana tak jak popisujes je nutna a ventilator s hydrostatem je dobra vec, ale spise do koupelny nebo i kuchyne, kdyz se bude jedna o vyvarovnu.

nasazeni hydrostatu do jinych prostor to resi, ale mozna zbytecne, zalezi na cele stavbe a nauceni udrzovat rozumnou vlhkost v interieru.

okna - skla, ramy, zapraveni oken (izolace ramu) apod. je bolest, ktera ma nejvetsi vliv na problem s kondenzatem nez samotny barak zabaleny do parozabrany

nevim jaka mas okna a jak mas provedene zaizolovani ramu, spaletek, pripadne absence parozabrany napojene na ram.

Hele jsou baracky kde neni vubec zadny problem a jsou baracky kde je neustaly problem, vesmes se vzdy jedna o nespravny a spatne udelany postup nebo primo odflaknuta prace.

Takze rada - snaz se vse delat 100%, pouzivej kvalitni material (pasky, folie, napojeni apod.) a prover pokud to lze izolaci sten, oken apod.

Vice udelat nemuzes.

bretbrodak*
hodnocení

Okna jsou nová, plastová. Je na nich uchycena parozábrana s lepící páskou, které se nalepí na svislou parozábranu na stěnách domu, tzn. vzduchotěsně se spojí dohromady. Okna mají mikroventilaci. Ventilátor bude v koupelně, v kuchyni digestoř + velké okno s již zmíněnou ventilací.

standam*

Pak tedy jen to co jsem jiz napsal a ridit se heslem - vetrat hodne, ale kratce.

Ja vetram nepravidelne, ale stylem - otevru okno dokoran cca 5min. za tuto dobu se vzduch vymeni, ale steny neochladi, takze

za par minut mas stejnou teplotu jak pred vyvetranim.

Porid si vlhkomer a spise vymen teply vzduch nez chladny, protoze na teply se lepe vaze vlhkost.

Je take dobre mit pod kazdym oknem radiator.

Mno vice asi nemuzes udelat. Pokud budou veskere prace provedene tak jak maji byt a budes dodrzovat to co jsem napsal nemel by jsi mit problem. Ja ho napr. nemam :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma montáž digestoře
Otázky na téma zapravení oken

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]