Nejste přihlášen/a.
Mám v planu dělat strop ze sádrokartonu ale má to jeden háček Mezi kuchyni a obejvákem je 3m zelezobetonovej preklad.A ja si lamu hlavu nad tim jak tam přivrtat UD profil.Jakou použit hmoždinku a jestli lze do prekladu vubec vrtat.Dik za rady.
Tohle jsem řešil nedávno, železobetonový překlad (věnec) a zmršil jsem na tom několik starých videáků. Pak jsem si pořídil od BOSHe profi vrták asi za 2 stovky a nic, vůůůbec nic! Vyhozený peníze. A pak jsem šel do prodejny NAREX a světe div se, pořídil jsem za asi 120 korun dohromady 4(!) vrtáky, od každého druhu jeden, na vyzkoušení. Do železobetonu, do kamene, do všech materiálů a s 3D stopkou. A panečku to byl rozdíl! Nakonec jsem s nimi vrtal do strpního panelu 35 děr a měl jsem hotovo za hodinu a něco s úsměvem na tváři A vrtáky jsou pořád jako nové!
Takže doporučuji zajít do nějakého takového krámku a vzít levný, ale profi vrták. Oni vám nesmí nabízet drahý, protože vám může být k ničemu. Mě se ten prodavač nejdřív docela vysmál a pak mě uzemnil tou nabídkou a cenou a líbal bych mu za to nohy
Dobrá takže základ je dobrý vrták.Pocitam ze na tu delku do prekladu prijde cca 15dir s obouch stran nenarusim tim nako statiku?Na jak dlouhe hmozdiny je vhodne přidelavat UD profil jak do zmineneho prekladu ale i zdi?
Podle mne byste mohl narušit statiku v případě, že by se vám podařilo těmi 2x15 dírami přerušit jeden/dva hlavní armovací dráty, pokud byste použilo ten all-roundový vrták, co bere všechno. Ale tolik štěstí zase mít nebudete, si myslím
Takže se snažte nenarazit na drát a pak můžete být klidný. Hloubka hmoždinky nelze říct tak lehce, ale tak klasicky 35-40 mm by mělo stačit. Asi záleží na tom, jak silná je vnější vrstva betonu bez výztuhy, protože by se vám mohlo stát, že vám vypadne velký kus. Ale to všechno zjistíte, až budete vrtat první díru.
Ja osobně bych na uchycování profilu na SDK použil nastřelovačku,dá se pujčit v pujčovně za 400-500kč/den.mate to 100% pevnost nic by se nemělo narušit,nemusíte kupovat drahé vrtaky a hmoždinky.Profi nastřelovačky prostřeli 2Ocm zeď,samozřejmě to lze nastavit na hlavici(sila uderu).Doma mám a nastřeluji i poličky již 4 roky a nikdy mě nezlamalo,že by mi něco spadlo.
Vrtací kladivo a běžné natloukačky... budou stačit i ty nejkratší... nedrží UD v tahu, ale ve střihu a protože budou v betonu, můžou být krátké. Překlad bude široký nejmíň 15cm, není li to nosná zeď, takže i kdyby se Vám podařilo vrtat proti sobě, což se Vám jistě nepodaří, tak tam betonu zůstává dost a drát asi taky nebude hned 3cm pod povrchem a hlouběji nepůjdete.
Počítáte s tím, že když to uděláte ze sádroše, tak snížíte strop nejmíň o 5cm a to jen v případě, že je ten původní rovný. Pokud je prohlý můžete jít dolů i o 10cm. Co takhle původní strop napenetrovat, natáhnou lepidlo s perlinkou a fajnovou? Nebo pokud je nad stropem jen půda, tak třeba 5cm plystyrenu nalepit lepidlem, zakotvit kotvama do polystyrenu na zateplování domu, lepidlo, perlinka, fajnová... strop nejen vyrovnáte, ale navíc i zateplíte Já to tak děla v horních místnostech nad kterýma je půda a můžu říct, že super.
Se snížením určitě počíta. Ale proč hned o 10 cm? Dělal jsem dvojitý rastr nedávno a spadnul jsem asi o 7 cm a to jsem měl ještě malou rezervu. Takže pokud má strop pevný, stačí jednoduchý rastr na přímé závěsy a hotovo. Spíš bych přemýšlel, proč do toho překladu dávat tolik šroubů. 15 se mi zdá moc. Ten UD profil tam bude držet i na třech a k dyž se k němu navrtá deska, tak se to podle mne nemůže hnout. Takže já bych volil verzi ANO navrtat, ale max na třech místech. Dokonce, jestli je strop= pevný, tak bych tam UD ani nedával. Jen bych dal do těch koutů pásku, přesádroval a finálku. A nebo klidně pokud by chtěl, tak si to může vyštukovat. Pak by nic nemělo praskat. A do koutů býly přetíratelný akryl.
Podle výšky skříněk v kuchyni je strop vysoký jako hrom, to je fakt zbytečný a za druhé ztrátový.
Proč hned o 10cm? Podívejte se na fotku překladu... i takhle lede poznat, jak je strop prověšený, pokud se dá do roviny může to být i víc. U mě doma jsem v obýváku dělal sádr. strop a průvěs byl 8cm, k tomu připočítám 5cm na profil + sádroš a to s jednoduchým rastrem a výsledek bylo snížení stropu o 13cm! Viděl jsem i místnost, kde bylo mezi protějšímí rohy 15cm a to jste hned o 20 níž
Tak strop mam vysoky 2,60cm a je krivej radove pruhyb o 5cm takze pocitam snizovat na 2,5m a rost bych volil jednoduchy se zavesy.Puvodni strop je tramovej a prkene podbiti do krize.Takze pocitam ze bude dost pevny preci jen ten sadros tolik nevazi.
luke, vy budete ělat celý strop ze sádroše... proč budete dávat UD do překladu, vždyť je to zbytečné..
jak budete zavěšovat CD?
doplněno 08.02.13 21:13:souhlas s Ludakem ...
strop bez UD profilů
Mám v planu po obvodu zdi dat UD profily do toho vlozit CD profil a prikotvit ke stropu třmenem. viz odkaz
S UD bude prece pevnejsi konstrukce nez abych cd jen zavesil.Me jde hlavne o to jestli se da narusit statika toho prekladu kdyz do nej budu vrtat?
dělejte co uznáte za vhodné, ale ujišťuji Vás, že když nedáte ud do toho překladu, bude strop pevný. Jaké dáte hmoždinky do stropu?
Statiku překladu nenarušíte 5 otvory o průměru 6mm a délky 35mm...
doplněno 08.02.13 21:36:CD zavěsíte a spojite deskou sádroše. To ztuhne že se to nehne...kam by se to mělo hýbat...
Bez mojí zodpovědnosti to tam normálně navrtej.Dělat to,já tak vrtam o sto péro a pak v klidu spim.Aneb kdo se bojí,nesmí do lesa.Chlapi na videu taky neví jak se používá magnetická vodováha a nebojí se s tim jít do světa.
Mimojiné, nevím jestli jste to neřešili, myslím, že né, ale ta roura od kamen je podle mne nebezpečně vysoko, ten sádroš to určitě poznamená, byť dáte asi jednu desku protipožárního. Ten překlad je určitě z 2 ks "U! traverz, které jsou prozděny cihlami, nějakéjch pár šroubů jim vůbec nebude vadit, já bych to UD asi dal, už kvůli žáru z té roury, aby to nějak nepracovalo,nemám však zkušenosti, 5-6 vrutů úplně stačí. Rouru máte tak dlouhou asi kvůli teplu, byť si myslím, že je to až přehnaně zbytečný, no nevím , nemohu posoudit.
doplněno 09.02.13 16:21:Já jsem si pak později všiml, že píšete železobetonový překlad... Jaký tam máte kamna krbovky, nebo normální?, podle roury asi krbovky a ještě zkuste napsat, z čeho je postaven komín, resp. průduchy.
doplněno 09.02.13 18:11:Ptal jsem se zejména proto, že o teplo tam určitě nouzi nemáte. Tedy být na vašem místě a dělal bych si v obou místnostech bordel, tak zcela učitě bych tu rouru snížil a do komína bych si udělal novou zděř. Říkám Vám to proto, že by jste mohl jednou toho litovat a nadávat si za nějaký čas, že jste to tenkrát ( jako teď) neudělal. Ale píšete o té azbestové rouře tak nevím, nevím, raději to nechte být, to byla jen taková myšlenka.. Toto vždy píšu jako doplnění mého příspěvku, protože samostatně mě to nechce pustit.
SANYO - Tak preklad je v jednom kuse zelezobeton ten jsem tam daval pred 3 roky po vybourani steny.Nic mene nad kamna pocitam dat protipozarni preci jen pro jistotou a je vysoko kuli tomu ze tam bylo napojeni na komin tak jsem ho nechtel zedelavat a sekat o pul metru niz.
LUDAK - Ted nevim co tim myslis rovinne spojky?
MILANCUKRAR - Hmoždinky do stropu neprijdou jelikoz je dreveny tak pouze vruty.
protipožární od normálního vydrží o několk minut déle, nežli prohoří. Tak velkou teplotu tam nebudete mít. Je to jen na Vás, zdali dáte červený drahý a těžší..
doplněno 10.02.13 14:04:Lukáši, do kuchyně bílý SDK. Jsou lidé, kteří tvrdí, že předpisy nařizují ...ale předpis je jedna věc a realita druhá. Zkuste si zodpovědět, kolik minut denně a o kolik % máte větší vlhkost v oné místnosti. Já mám v koupelně rovněž bílý SDK a nejsou žádné problémy. Je pravda, že se koupelna nepoužívá jako bazén, vhkost je krátkodobá určitě si větráte doma...
Radsi tam dam jednu desku protipozarniho ale myslim si ze bych to tak nehrotil zas tak velkej zar tam neni s tej trubky.Akorat co by jste dal do kuchyne ja zvazuji ten lepsi proti vlhosti ale aby to nebylo zbytecne prece jen je cenove jinde.
Jsou to krbovky s vymenikem celkovej vykon 16KW trubka od krbu je 150mm a komin 160mm klasicky obezdenej a vyvlozkovanej azbestovou rourou.S toho bych nemel strach ten protipozarni to teplo musi vydržet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.