Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení komínu - odstranění dehtování

Od: sanyo* odpovědí: 5 změna:

Možná některým majitelům kamen a kotlů se může tato informace hodit. Včera jsem navštívil mého známého - jinak perfektního machra-topenáře, který má na chatce teplovodní topení pomocí krbu s výměníkem, topení v podlaze. Informoval mne, že vždy když uzavřel tah krbovek, aby snížil spotřebu dřeva, tak mu dehtovaly kamna i komín. Prodloužil výšku komínu pomocí nerezové trubky - dle mého odhadu asi o 2 metry a světe, dehtování je pryč a hlavně, byl jsem u něj asi v 15 hod, prý zatápěl v 05.30 hod., dal tam 4 nevelká polena, v době mé navštěvy v chatce teplo jako blázen, větračky otevřené. Musím také dotat, že jak jsem si na střeše všiml, původní stav úrovně zděného komínu byl pod sedlem střechy, to znamená, že ústí komínu nebylo nad střechou ale asi 30cm pod. Kdo má podobný stav a problém, mohl by zpozornět.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

je jasné že pokud něco dusím dehtuje to,no ty 4 polena,vente si kolik váží a kolik naložil v tu chvíli kw do topeniště,pokud je chatka zateplená není se čemu divit,jinak komin vudči střeše musí mít nějakou výšku a uroven aby byl tah to vám řekne každý kominík a jsou na to i normy.a ta trubka nad střechu,vzpomente na doby kdy se cpaly azbestové trubky-)) jako nástavce,každému to nejdřív krásně hořelo a na konec to lidi stejně vyhodí protože je to místo které se brzo zanese a místo kde se to nejvíce ochlazuje,když už tak aby to bylo 2 pláštové s izolací

sanyo*
hodnocení

Já jsem se ale snažil napsat zcela něco jiného, že komín a kamna dehtovaly a to proto, že kamna zavíral, aby byla nižší spotřeba, dehtovalo to proto, že byl komín nízký - pod úrovní hřebenu. Po prodloužení a nastavení komínu nad střechu , kamna zavírá pořád ( protože šetří) , ale už nic nedehtuje! Za den ztopí pár polínek. To je jádro věci.

jasné chápu,je to jádro věci zvýšil tah,ač má přivřenou klapku ta má pruřez tím pádem se zvýšil tah jak zvedl komin,

jendad

Každé topidlo má určeno jaký má mít tah .Na chalouce mám komín 5m - učinná vyška 3,5m Třeba já jsem měl Petry a byla to katastrofa . Ty mají mít tah 13Pa a zadní odkouření .Furt to při přikládání zakuřovalo atd. Nakonec jsem pořídil jotulky F 602 a bezproblému . Ty mají požadavek 10Pa a dal na horní odkouření a je po problému

jabraka*
hodnocení

0x

Proto,aby komín nedehtoval,je potřeba splnit více podmínek.Jedna z nich je také dobrá tepelná izolace komínové vložky.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]