Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smíchání malty s betonem v mixu vs kvalita

Od: vrba* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den páni rádcové!

Chtěl jsem se někoho stavebně znalého optat proč si stavitel nechal přivézt mix s betonem , kde byla směs betonu a malty / v poměru cca 1:7 / . Tato směs byla použita do podlahy . nevím jestli to bylo v rámci šetření či co , ale všichni komu to říkám se velmi podivují , protože malta s betonem se míchat nemá! Bude mít tato směs nějaký vliv na kvalitu podlahového betonu kde byla použita? Beton se totiž nějak podezřele drolí .

Díky moc za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

2x

Jak víte že to byl právě tento poměr a že to byl poměr s maltou? Jestliže jste viděl protokol s betonárky a vyloženě jste viděl značku pro beton a pro maltu tak popište jak ta značka vypadala. Ta směs kteou popisujete byla použita na betonovou mazaninu? Jak jste zkoušel tuto směs? Po jaké době jste podrobil tuto směs zkoušce, v jakých podmínkách tato směs tuhla a tvrdla? To jsou zásadní otázky na které je třeba znát odpověd než začnu stavitele podezírat ze šílenství... ono to také může být úplně jinak, víte?

vrba*
hodnocení

Tento poměr jsem zjistil z dodacích listů , které stavební firma zapomněla na stavbě - je tam napsáno , že byl přivezen MIX - 7 kubíků betonu B 15 a jeden kubík malty . Tak jsem tam i volal abych zjistil co to znamená Tato směs byla použita k úpravě vrchních částí podlah . Žádné zkoušky tvrdnutí jsem neprováděl . Začal jsem se o skladbu podlahy zajímat teprve tehdy , když podlaha na některých místech začala praskat a drolit se . Podlahy se dělaly začátkem listopadu.

Zatím jsem se se zeptal na názor několika osob a ty mi sdělily , že malta s betonem se míchat nemůže . proto se dále ptám někoho tady kdo tomu rozumí - nikoho ze šílenství nepodezírám - jen bych chtěl vědět jestli se toto běžně používá a proč / stále hledám důvod proč se nové podlahy rozpadají a praskají .../

technikjirik*

jak byla označena ta malta? V praxi lze udělat takovou věc, že se udělá třeba betonová mazanina a aby tuhnutí neohrozil mráz nebo nulová teplota, tak se přidává plastifikátor. smíchat beton s MVC se prostě nesmí možná tak akorát do zdění. Jde o to zda to skutečně byla malta. Betonárka totiž nepíše na dodák slovo "malta", ale píše technickou zkratku jako označení. Takže ještě jednou se ptám "jak vypadala ona značka ze ktéré jste se dozvěděl, že krom B15 který ostatně má jistě i jinou další značku než jen B15. A také je hodně zvláštní, že by betonárka smíchala takto nesourodé směsy. Rozhodně by to betonárka nenamíchla s tou informací že jdo o směs pro podlahový potěr. Maltou lze vyrovnat již hotový potěr který je křivý a ne ještě zcela zatvrdlý, ale to je opravdu jen pro nejkrajněší případ a jen pro malé plochy.

vrba*
hodnocení

Takže malta byla označena jako CM 15 - proto jsem volal do betonárky abych se zeptal co je to za označení a tam mi řekli , že se jedná o cementovou maltu . Beton betonárka značila jako C12/15. Vše bylo dodáno od Cemixu a tam se také divili na co že byla tato směs použita - když se divili i tam , tak mi dali brouka do hlavy .

Betonárka toto smíchala, protože si to zákazník přál - tak mi to bylo řečeno! Jak mě upozornili , tak si u nich mohu objednat jakoukoli směs a vůbec se neptají na co bych to potřeboval . Tato sms , kterou jsem uvedl byla vylita v tloušťce cca 5 cm na podlahy - tedy vnitřní podlahy , které se dělaly při teplotě okolo 12 stupňů

santafreud*
MC15 i B12/15 mají víceméně stejnou výslednou pevnost. Rozdíl mezi betonem a maltou je hlavně v tom, že beton má přesně definované rozpětí frakce, tedy přesně danou zrnitost a malta je *tak nějak v mezích rozpětí*. Kdyby to byla vápenná malta, podlaha by časem ztratila pevnost, po vydegradování vápenného pojiva.
Třeba byla malta levnější, tak to *naředil*, já bych to (pro sebe) udělal taky, se přiznám, takže tohle mne zajímá, jak to tu vyřešíte...
S tím drolením bych spíš hledal potíž v kropení nebo jestli stihli směs nalejt včas, před tuhnutím.
Otázka je, nakolik ten beton byl přesně napočítanou směsí a nakolik měla ta malta jiné vlastnosti (jiný druh cementu, tedy jiná rychlost tuhnutí/tvrdnutí, jiná hydratace a s tím spojená i jiná roztažnost a smršťování) a nakolik to bylo dobře pormíchané, aby se tyhle vlastnosti *spojily/zprůměrovaly* a nepraly se v jednotlivých kusech podlahy.
Jisté je, že dělat takové pokusy za cizí peníze na cizí podlaze je docela chucpe :)
vrba*
hodnocení

Podlahy se dosud ničím nezatížily - od listopadu leží ladem - jen se po nich občas chodí . Kropení? že by se měly podlahy kropit? O tom nevím .Přesné složení jsem už psal - v osmikubíkovém mixu bylo sedm kubíků betonu zrnitost 8 mm a 1 kubík malty zrnitost 4 mm.

To drolení a vyloženě rozlamování podlahy je fakt děsné - jdete po místnosti a z ní se těmi spárami doslova "kouří" / line se prach / . Teď jsem ve fázi uvažování jestli ty podlahy udělat znovu - stalo se to asi ve 3 místnostech . Včera u mě byli pdlaháři a odmítli na takové betony pokládat plovoucí podlahy

santafreud*
hodnocení

0x
A kde se drolí? Jak se drolí? Nemůže to být třeba blbým kropením nebo předčasným zatížením?
vrba*
hodnocení

podlahy se nekropily a nechodilo se po nich nejméně 14 dní po betonáži .V lednu nám měli přijít dáat podlahy , ale odmítli je na takový podklad dávat - prý by jsme jim to za chvíli reklamovali.

Podlahy rozpraskaly na některých místech - spíše uprostřed místností a tam se začaly drolit - když vezmu smeták , tak pořád zametám kamínky a díry se stále zvětšují . Podlaha v jedné z koupelen se doslova "houpe" - zřejmě je tam slabá vrstva betonu, pod kterým je kari rohož a polystyren .

technikjirik*

Připojím se ke kolegovi v tvrzení o vlastnostech takovéto směsy. Ovšem to kropení mělo být a jestli nebylo, tak se to mohlo tzv. spálit, ale to není pravděpodobné. To praskání bych mohl přičítat absenci dilatačních spár. Každopádně, bych reklamoval celé dílo podlah. Máte na to projekt, nebo to je jen rekonstrukce bez projektu? Jestli je projekt, pak je specifikováno jakoý beton se měl použít.

vrba*
hodnocení

Dík za odpověď

Jedná se o novostavbu - projekt ja v něm se píše beton B 15 - z toho mají být podlahy . Už to tak vypadá , že budu muset podlahy reklamovat, protože by to asi nedělalo dobrotu .

santafreud*
kariska by neměla být POD betonem, ale UVNITŘ... ne?
Teoreticky by při plastifikátorech a podobné takové té chemii mělo být vpořádku to nalejt na nekropit, pokud je odpar mizivý (12°C není moc), ale pokud baton nedostane dost vlhkosti, drolí se, protože nemohou vzniknout plstnaté minerály, které to právě držej pohromadě.
Teoreticky se to dá zachránit xypexem, ten (uvádí se) dodatečně hydratuje nehydratovaná zrna, ale jestli jsou praskliny skrz, asi by to nemělo moc smysl... beton samozřejmě sprašuje a na povrchu určitě přeschnul, jestli nebyl zakryt po nalití nebo nastříkán proti vysychání, to je normální, já taky původně vymetl z plochy 2*3m celý kbelík, musel jsem pak nastěrkovat a příště jsem si dal na tu vodu zatraceně majzla a lil jsem to tam jak do zahrady...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]