Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěná udírna - komín nebo průduchy?

Od: misa1* odpovědí: 3 změna:

Tak jsem tady zas, tak začínám již stavět udírnu a dostal jsem se do problému, který mi každý radí jinak, je lepší postavit komínek z kouřovodu nebo udělat průduchy na každé stěně jeden samozřejmě s klapkou. Díky za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Pár udíren už jsem viděl, a ty nejlepší, dlouhodobě užívané a osvědčené, byly většinou jen tak sbité většinou z neohoblovaných prken nepravidelné tloušťky a šířky, pokřivených účinky střídající se vlhkosti a slunce z venku a vyšších teplot a mastných sazí zevnitř. Málokteré měly komínky nebo klapky, většinou se kouř prodíral právě těmi různými škvírami a pod ne zrovna přiléhající střechou. Rychlost proudění se dá také regulovat omezováním přívodu k "ohni". Protože plamen není žádoucí, spíše jenom tlení a produkce kouře. Většinou studeného.
doplněno 05.02.13 18:33: Chladnější kouř se dosahuje umístěním ohniště v určité vzdálenosti od samotné udírny a kouřovodem, který kouř nejen ochladí, ale nedovolí případným velkým plamenům zapálit obsah udírny. Používá se i husté kovové pletivo, které nepustí plameny. Další výhodou odděleného ohniště je to, že do ohně nekape tuk.

hejkal, přesně takhle to dělával tatínek, řezník a uzenář. Žádné klapky, žádné komínky, jen kouř mezi deskama. Měli jsme několik uzáků. Taťku přestal bavit, zboural ho a vymyslel jiný. Nejspokojenější byl s tím, který měl v rozích panty, takže sundal stříšku a sklapnul ho a odnesl do sklepa nebo do šopky. :D Jen u něho dlouho šteloval cestu od ohně do budky. Měl zakopaný jakoby kanál ze starých kachlí z dlažby a zasypaný zemí. Musel však topit už den předem, aby kanálek vyschnul a kouř nebyl vlhký a smradlavý. Když byl taťka hodně starý a ubylo nám zahrady, vyndal v prádelně kotel, nasadil na ten otvor starý vojenský kufr, do kterého vyvrtal několik dírek a topil v popelníku, ne v ohništi.:D Měla jsem kamaráda Fandu a když jsme jeli na ryby, několikrát přivezl skládací uzák a v česneku naložené úhoře a špalíky švestky. Pruty ve vodě, mírně čoudící uzák, čaj s rumem, kytara, fajn lidi. Ráj na zemi!:):):)

hodnocení

0x

Podle mě jsou lepší otvory po stranách udírny. Pokud je komínek ve středu kouř strašně rychle proběhne udírnou a je hned venku. Pokud jsou díry na bocích kouř se v udírně jakoby hromadí a dostává se více do stran ne jen doprostřed.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]