Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínat pravidelně bojler?

Od: ivik31* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, vím, že je zde již několik dotazů podobného tématu, já mám však trošku jiný. Přes léto jsem pravidelně vypínal bojler, když bylo venku 35 stupňů a sprchoval se ve studené vodě. Vypínal jsem ho třeba na 3 dny, kdy jsem byl v práci a to se sprchuji tam. Pak od září už jsem ho zapínal cca na 2 hodinky, aby mi nahřál vodu na osprchování, když jsem byl doma. Poté jsem ho nechal zase 2 dny vypnutý minimálně. Nyní přes zimu jsem ho nechal zapnutý pořád a spotřeba se mi vyšplhala téměř k dvojnásobku. Chápu sice princip ohřevu bojleru, ale nemám na něm ukazatel, kde bych zjistil na kolik se nahřívá. Je to 80l bojler. Přes den odeberu třeba 3-5- litrů teplé vody a ukazatel klesne, jako bych odebral půlku bojleru. Jestli je chyba v tom teploměru, že by špatně ukazoval, to netuším. Když sáhnu na bojler, je teplý. Ale když se vysprchujeme 2, tak třetí už by se asi nevysprchoval a to šetříme. Jsem v tomhle laik, tak se nedivte, že tomu až tak nerozumím. Bydlím v podnájmu, takže budu asi kontaktovat majitele, aby mi to přišel přeměřit. Při nahřátí mi připadá, že bojler hodně rychle chládne. Spíš mne zajímá, jestli tím vypínáním nemohu odrovnat to topné těleso, ne-li celý bojler, když jsem to od září praktikoval tím stylem, zapínání třeba na dvě hodinky a pak zas byl vypnut? Navíc myslím, že mohu zničit i jistič, neboť jsem to zapínal a vypínal hodněkrát. Je to možné? Ale rozdíl spotřeby je teda znatelný a jak se zde píše, že to není až takový rozdíl, že bojler pouze dohřívá, tak nemohu souhlasit. Přikládám obrázek mého teploměru, Mám podobný, ale nevím, jaké značky, ručička byla po nahřátí zhruba 1 cm před rozmezím modré a červené barvy, tak jsem myslel, že to bude asi těch cca 60 stupňů, čili ukazovala, když to vezmu z pohledu hodin, asi za 5 minut dvanáct, jestli mne chápete. nyní mi ukazuje při nahřátí max. tak 2cm od spodu v modré barvě asi za 5 minut třičtvrtě na dvanáct. Výš se ručička už nevyšplhala několik měsíců. Budu vděčný za každou radu , díky moc.

Vypínat pravidelně bojler?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Asi neodpovím na všechny dotazy, ale aspoň něco..

1/ 80l bojler je pro určený pro spotřebu 2 osob, takže jestli se 3 osoba nevysprchuje, je to vlastně v pořádku

2/ pokud na bojler sahnete a je teplý, znamená to, že má mizernou izolaci a je to špatně! Voda v něm pak cladne rychleji, musí se častěji dohřívat atd...

3/ Časté vypínání a zapínání bojeru nejmenším nevadí. Jistič sice není primárně určený k častému spínání, ale měl by to vydržet. Ovšem je třeba říct, že jistič koupít dnes asi za stokorunu, takže i kdyby jste ho odrovnal, nákup nového vás nezruinuje.

Je možné, že v bojleru třeba odešla jedna topná spirála, stárne vše, je to jen přístroj, ale častým spínáním poškození nastat nemůže.

4/ Vestavěné teploměry u bojlerů nejsou moc přesné, jsou spíše orientační, takže těžko poznat, na kolik vlastně vodu nahříváte.

ivik31*
hodnocení

Díky moc, vše to pořeším s majitelem. Snad se to zlepší. *ua*

Dovolím si pochybovat, že 80l bojler má více jak 1 topnou spirálu, jinak s ostatním souhlas.

popravdě o tom taky pochybuju, ale stát se to může :)

uska*
hodnocení

0x

V zimě přitéká voda daleko chladnější do bojleru jak v létě, tudíž ohřátí stejného množství vody trvá déle a tím větší je spotřeba elektřiny. KOlik stupnů máte v koupelně? Asi méně než v zimě a tak ochlazování ohřátého bojleru je větší - větší ztráta. Jen má úvaha a odborníci mě asi roznesou na kopytech.

ivik31*
hodnocení

Kolik mám stupňů v koupelně to netuším. Ale i tak díky za názor. ;)

drejdl*
hodnocení

0x

Ten teplomer je dost nepresny, ale zda se, ze nahrivate vodu malo. Ten teplomer ma maximum kolem 80stupnu, takze kdyz mate rucku 1 cm pred rozhranim modra- cervena, nahrivate max. na 45 stupnu, cili sprchujete se skoro cistou teplou z bojleru. A dale - je-li bojler teply na omak, je sparne izolovany a ma velme tepelne traty. Mate bojler pripojen na nocni proud? Je dostatecna doba ohrevu? Muze byt take zanesene topne teleso vodnim kamenem, jestli je bojler starsi.

doplněno 03.02.13 16:47:

Kruci, preklepy. Snad to rozlustite, moje omluva.

ivik31*
hodnocení

Tu ručičku jsem měl jak říkáte na těch 45 stupňů přes léto, teď jí mám asi tak na 25 stupních, neboť ručička je tak necelé dva centimetry odspodu v modré studené barvě. Ale bojler je teplý. Ano, mám dva tarify elektřiny, čili mi jede přes noc v nízkém tarifu cca 5 hodin. A přes den cca 3 hodiny. Bojler patrně už bude zanesen, není nejnovější. Musím to ještě pozjišťovat. Ale zajímalo by mě, jestli je možné zničit to topné těleso tím neustáolyým vypínáním a zapínáním? Nemáte s tím zkušenost? A taktéž ty jističe. :)

fribble*
hodnocení

0x

Protože jde o Tatramat, na spodním krytu má otočný regulátor termostatu. Při bližší prohlidce má polohu ECO (většinou při pootáčení jde i "nahmatat"). Teploměr by měl být zhruba v polovině červeného pole - tj.cca 60st. 80 litrovému bojleru trvá ohřátí po zapnutí na uvedenou teplotu cca 4 hodiny. Předpokládám zapojení bez noční sazby (na přímo), je snad jasné, že když kontrolka nesvíti - bojler netopí.

doplněno 03.02.13 17:19:

Pro minstrel - teplý boiler může znamenat i zvlhlou izolaci častým obsahem studené vody v bojleru, lepší je nevypínat ze zdi, ale termostatem na nezámrzovou teplotu, bojler se nerosí.

milanho*
hodnocení

0x

Přispěji kapkou do mlýna... Osobně bych zkusil bojler rozdělat a zksuit vyčistit od vodního kamene. Jelikož tam stála dost stejná voda, řekl bych že se usadil i kolem spiráli a tím déle trvá než se daná voda ohřeje. Osobně jsem čisitl od kamene loni a bylo tam toho požehnaňě.

ivik31*
hodnocení

0x

Díky za info pánové *palec*

hodnocení

0x

Ohledně vypínání boileru mám jednu nemilou zkušenost. Jednou jsem v zápalu šetření vypnul boiler na výkend. Po návratu nás čekalo nemilé mokré překvapení. Cca 10 let staré a patřičně ztvrdlé těsnění Dražického boileru a tepelná roztažnost udělala své. Od té doby mě vypínat boiler ani nenapadne.

doplněno 03.02.13 20:03:

Safra, zase se mi podařilo napsat víkend s tvrdým. Já se to snad nikdy neodnaučím.

katkas*
hodnocení

0x

Chtěla bych se jen zeptat, máme 200 lt bojler , který se natápí na nízký tarif 8 hodin denně. Dosud jsme měli v jiném bytě ohřívání přes plynový kotel, tak tomu moc nerozumím. Máme kombinovaný s možností dotápět kotlem na tuhá paliva. Pokud nespotřebujeme nahřátou teplou vodu v bojleru, dotápí se pouze do nastavené hodnoty, tedy 55 stupňů nebo se po dobu trvání nočního proudu ještě nějak nahřívá?

fribble*

Pokud teplou vodu nespotřebujete, termostat nedovolí bojleru zapnout (ani při noční sazbě). Ale při dotápění kotlem klidně na teploměru bojleru může být tolik, kolik je právě teplá voda v topení a na elektriku nezapne i několik dnů.

katkas*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]