Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký štuk na lepidlo s perlinkou

Od: petrrr* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, rekonstruuji dům a budu natahovat štuk na vnitřní ostění kde mám polystyrén+ perlinku s lepidlem. Na ostatních vnitřních stěnách je nová jádrová omítka. Vím, že klasický štuk by se na lepidlo dávat neměl, ale jen na ostění je to dle mě jedno. Problém je ten, že na lepidle mi štuk dlouho zavadá než jde dobře filcovat. Poradí někdo jak na to. Nepomohlo by dát do štuku kolem oken trošku cementu? Ostatní místa, tam kde není lepidlo se voda vsaje do jádrové omítky a filcovat jde téměř ihned po natažení. Jde jen o místa s perlinkou.

Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevímkde je psáno,že štuk ne lepidlo se nemá dávat.to čtu poprvé!Pkd se štukují plochy jako na lepisldo či beto atd tak se většinou tahají dvě vrstvy.První , nechá zaschnout a druhý či další den druhá a zatočí. nevím jak jdé kdo s jakým spokojen,já osobně nejraději štuk od Cemix ,pkd chcete tak použijte vnější nebo do vnitřního cement (slabší lopatu,malou uhelku na pytel!)Nebo použít sádrovo omítku-práce jako se štukem.

petrrr*
hodnocení

Děkuji za odpověď. ten vnitřní štuk, že nepatří na lepidlo to jsem se dočetl někde tady (menší plochy to je asi jedno). 3tukoval jsem si jednu menší místnost sám na části jsem měl perlinku s lepidlem a tam mě trvalo cca 3 hodiny než štuk oschl tak že to šlo dobře filcovat. Ostatní stěny s novou jádrovou omítkou šli bez problému téměř hned. Možná kdybych stěnu, kde je lepidlo natahl a nechal zaschnout a další den natahl znovu už by to šlo rychleji filcovat.

je to uplně jedno ,musíte natáhnout nechat zavadnout a pak roztočit,,natahuji větším hladítkem a snažím se už při tom to mít co nehladší,pak na to beru ne filc ale ten tvrdý molitan,lehce navlhčm růžek a zapucuji,bez problémů,nesmíte to patlat aby se vám to tahalo-to je mokré

doplněno 11.02.13 22:54:

pak když to uschne ,vezmu malířské vápno a štětkou přejedu a na to až primalex nebo jiný finál,zed je krásně hladká,a malba bez kocourů,zed se tím vápnem pěkně zatáhne

jabraka*
hodnocení

0x

My jsme na lepidlo po zatvrdnutí a přebroušení natáhli finální stěrku.Ta se dá natáhnout širokým hladítkem docela na hladko,pokud se vyskytnou nějaké nerovnosti,snadno se srovnají brusnou síťkou.

JABRAKA

ingvydrzalek
hodnocení

0x
Důležité je při štukování na perlinku míchat vlastní štuk z najemno prosetého písku, který se v poměru 1:2 míchá s cementem. S tímhle mám nejlepší zkušenost a není problém s odpadáváním jako v případě, kdy se použije klasický vápenný štuk.

To Ingvydrzalek-ale to pak není štuk,ale beton!

doplněno 08.02.13 14:08:

Jak jsem psal výše nejraději tento štuk (viz odkaz) : cemix.cz/... nebo vnější : cemix.cz/...

Ještě se nestalo,že by odpadl!

ingvydrzalek
Omyl, beton se dělá v z pojiva a plniva v poměru 1:3, je z více frakcí písku a kameniva. Já dával návod na štuk, který je pouze z jemného písku a cementu!

vilem*
hodnocení

0x

je duležité aby lepidlo v perlince bylo dukladně vyschlé - zásadní je nátér disperzí ale moc nepromáčet , nechat pul hodky

schnout - natáhnu štuk tekutý /keraštuk / slabounce ředěný t.j 2 dl vody na 10 l štuku který se krásně roztírá bez přesahu vrstvy

tak je stěna nádherně hladká - nechám přibližně pul hodinky zvlhnout aby nevznikli vyschlé fleky, pak natahuji finální vrstvu opět

stejná hmota, ale pouze tak dle zručnosti zedníka jen asi 4 m čtv. duležit. pohledem sáknutí štuku točení polosuchým, neboli

vlhkým tvrdším molitanem lehounce točit. to nejduležitější - né pomalu kvuli vlhkosti stěny a molitanu - aby se nevytáhli fleky

proto přiměřeně rychleji s možnosti většími oblouky a opravdu lehounce závisle na vlhkosti to umí opravdu dobrý zedník a takto

dokáže ,neboli dokážu udělat kvalitní štuk za 8 hod. komplet celou místnost včetně špalet, věřte- jsem profi co se týče štuku a

jiných zedn.prací . proto si troufám přizpět do této sekce a rád poradím - osobně tyto práce vykonávám a je někdy těžký to někomu

vtlouct do hlavy . na podobné info rád poradím pokud to bude v mích silách , přesto jsem ve stavebnictví přes 3 desetiletí

tel 607997000

hop®
hodnocení

0x

Ani já jsem neslyšel, že na lepidlo by neměl přijít štuk!

Štukovat je nutné na zcela proschlý podklad, většinou používáme keraštuk, kterým lze při správném technologickém postupu docílit hladší povrch než s klasickým štukem. A také odolnější povrch než se sádrovkou...

standam*

Ahoj Hope:

Je to tak , na lepidlo tak jak zname, vapeny stuk nepatri, ten potrebuje hrubsi povrh.

Na tento podklad jsou primo urcene stuky vyrobcem, kam obyc. vapeny nepatri.

To, ze se to dava nic neznamena, to same plati i pro lepidlo a perlinu, dnes jsou jine a lepsi materialy.

standam*
hodnocení

0x

petrrr

jj, se stukem a podkladem mas pravdu a nema to cenu komentovat :)

pockej az ti podklad dukladne vyschne, pomuz si treba halogenem a vyvetranim

dt
hodnocení

0x
Vápenný štuk na cementová lepidla s perlinkou? Už chápu proč to pak chodíme opravovat. Vápno na cem. lepidlo s perlinkou v žádném případě nepatří! Od toho jsou cementove štuky jako např. Multifine (dříve putzspachtel) od Baumitu. Od vás bych si vážně chtěl nechat jako laik poradit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lepidlo na perlinku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]