Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Atypický šroub, kde ho koupit?

Od: michalll* odpovědí: 21 změna:

Zdravím,

měl bych pro vás takový oříšek.. Potřeboval bych sehnat jeden šroub 24x.. Jedná se o šroub na hoblovací stroj pro strejdu, šrouby strhnul a výrobce už 20 let neexistuje :)
Napadlo mě, jeslti by to nemohlo pasovat z nějakého autodílu (brzdy,spojka atd).

Šroub je to M10 ale hodně jemný závit M10x1, vysoký může být jakkoliv (zkrátí se), ale minimálně 12mm a hlavička nepasuje na klasickou 17ku, ale je menší atypicky, aby se vlezla do stroje..
Další rozměry šroubu jsou v obrázku, žádný ze 4 prodejců šroubů tady v kamenné prodejně ho nemá ani nemůže nebo nechce objednat..

Nejlépe ho najít na internetu, ale já ho nenašel.. A nepište ani, že ho udělá nějaký soutružník s frézařem.. Soustružník chtěl za utočení jednoho šroubu 70Kč a kde je frézař.. Šroubů musí být stejných 24 :)

Děkuji

Atypický šroub, kde ho koupit?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kratast*
hodnocení

1x

ja bych zkusil zavolat třeba sem

vespos.cz/...

a nebo nejakeho soustruznika ten vam ho vytoci.

doplněno 01.02.13 10:37:

dobra soustruznika beru zpet, nedocetl jsem to do konce.

a nebo vlastne jo. zasel bych na nejake uciliste ve vasem okoli a studenti vam to udelaji. domluvte se s mistrem a ma na praxi praci pro studenty.

doplněno 01.02.13 10:39:

jeste jsem nasel firmy, ktere se zabyvaji vyrobou sroubu. cely seznam zde:

sroubamatka.cz/...

doplněno 01.02.13 10:48:

ne jinak dal bych tam imbusak. hlavu si na brusce sam zmensite aby jste se tam vesel do otvoru. a nebo imbus by tam mohl pasovat bez úpravy

doplněno 01.02.13 10:51:

pokud by to nevydilo mohla by se nechat udelat podlozka, ktera by Vam hlavu sroubu dostala ven z te diry, ale to zalezi jestli by to necemu nevadilo. Proste dlouha podlozka a sroub aby ses dostal ven a mohl utahovat

ladaadal*
hodnocení

0x

Atypický a s jemným závitem a o číslo menší hlavou, obávám se, že seriovku neseženeš a nezbude ti nic jiného než ten soustružník a fréza. Nebo zkusit obvolat pár současných výrobců podobných strojů. Ale moc nadějí tomu nedávám. Nebo sehnat nějakého bývalého zaměstnance původního výrobce. Povedlo se mi to u našeho kotle a sehnal jsem díly, o kterých mi všichni tvrdili, že už je sehnat nelze.

doplněno 01.02.13 10:54:

Ten imbus by mohl být řešením. A s jemným závitem by se dal sehnat i v sériovce.

k2
hodnocení

0x

A je hlavicka na 6hran nutna? Nemohl by to byt imbus?

hodnocení

0x

prumyslovydum.cz/...

místo hlavy šroubu bych vyřezal kousek normální zavit, našroubovat matku, zavařit popř, zbrousit na menší velikost... a nebo zajit za soustružnikem jestli by to nevyšlo levněji, než blbnout se zavitovym očkem a hlavu vyřešit stejně..

hodnocení

0x

Najdi si v okolí nějakou technickou školu nebo učňák, a domluv se, jestli by ti to neudělali v rámci výuky. Když jsem chodil na strojní průmku, tak jsme takový věci dělali v dílnách v jednom kuse. V podstatě zaplatíš (nebo obstaráš) jen materiál + nějaký bakšiš za ochotu.

hodnocení

0x
Počkej až se tady na poradně objeví promon. Ten dělá servisaka truhlářských strojů a třeba by o něčem mohl vědět.

hodnocení

0x

Podívej se na

jsc-brno.cz/...

na položku VS-M10x1-WD

Je to zátka s jemným závitem, použivá se v hydraulice. Dotahuje se imbusovým klíčem.

Na ploše za závitem je pryžové těsnění. To tam asi nepotřebujete a určitě existuje i zátka bez pryžového těsnění.

Posuďte sám, jestli je tato zátka vhodná a jakým způsobem je namáhaná.

doplněno 01.02.13 12:41:

a ještě se mrkni na tento obchod:

fabory.cz/...

jsou sice drazí, ale mají obrovský sortiment.

buss
hodnocení

0x

A co se poptat gugla? Tam se pak najde třeba mj. agrozetshop.cz/... a co to upravit?

Dobré pokus, ale vedle. Ten nástavec pro pákový lis bude trubka a dělat na ní svar nebo nějaký lem bez poškození závitu?

michalll*
hodnocení

Zdravím,

díky za rady, než jsem stihl dojet domů, je jich tu fůra, bohuřel špatné.

Imbus tam dát nepůjde, před šrobem je místo pouze na klíč ani račnu nevezme.. místo je před nám tak 0,5cm.

Závitová tyč a navařit matky, to nepůjde taky, protože všechny šrouby musí být stejné a mít stejnou váhu, přeci jenom ta hoblovka točí někoklik tisíc otáček za minutu a je přesná.,je to přímo na upínání nožů...

Další rady? :) Předpokládám, že to je konec :-D

To mají být šrouby do klínů k nožům? Docela by mě zajímalo, o jakou značku jde, přece jen by stálo za pokus sehnat originál šrouby. Pokud je to z Jaromy, nebo jiného ,, poláka´´, máme starých dílů plný regál - nevím, jestli zrovna tyto šrouby, ale mrknout můžu.

Je ale možné, že by tam mohly pasovat i šrouby z nějakého současného stroje, podobné šrouby se používají i dnes naprosto běžně. Přiznám se, že jsem je nikdy neměřil - nebyl důvod, ty originál jsou z dobrého materiálu a neožvýkají se. Ale v pondělí jedu zrovna shodou okolností instalovat k zákazníkovi i tento stroj :

panas.cz/...

takže to není problém změřit. Z hlavy vím jen to, že s sebou vozím třináctku klíč zbroušený na tenko, protože klasický klíč se do spáry mezi klín a válec nevejde.

Jinak chválím to, že se zříkáte řešení ,, navař, obruš, uprav´´ , protože nožové válce se dynamicky vyvažují a i taková zdánlivá prkotina jako jsou šrouby mohou při špatném vyvážení přispět k vibracím válce, což přináší horší kvalitu povrchu, hluk a rychle odejdou ložiska.

ano ale to nebylo napsáno v dotazu jestli to přijde přimo do rotační současti nebo ne... a když řikate že se to dynamicky vyvažuje tak pak bude problém tam dávat i nějake řezané šrouby a kdo ví co ...

kratast*

pak uz jen ten soustruznik a frezar :)

Na toto ses díval?
fabory.cz/...
Bohužel délka závitu je vždycky kratší, než máš na výkrese. Ten menší šestihran by nemusel vadit.
Tak ten odkaz už nefunguje.
Takže znovu:
fabory.cz/...
do horního pole pro vyhledávání zadej M10x1
a spusť vyhledávání
V seznamu budou ZÁTKY S ŠESTIHRANOU HLAVOU METRICKÉ JEMNÉ VÁLCOVÉ
jejich rozkliknutím uvidíš podrobnější informace

hodnocení

0x

Hm, to je fakt nejaky atyp...

M10x1 je bezne k dostani a se 16 hlavou take, ovsem ne s vnejsim sestihranem a vypouklou. Je potreba koukat po ISO sroubach a ne po DIN. DIN maji klasicky s=17, ISO s=16.

Na strankach Fabory maji napr. jeden, ktery by sel zkratit, ale pevnost jenom bezna 8.8. To je docela blato a vzhledem k vysce hlavy u sroubu z vykresu to bude rozhodne vysokopevnostni.

fabory.cz/...

Verim ale, ze v generalnim katalogu Fabory se necha nalezt vhodnejsi, katalog ted ale po ruce nemam, jedine v tydnu.

Kazdopadne Fabory ma prodejny po cele CR, takze hupky dupky a nejaky vhodny sroubek se jiste vystracha.

doplněno 01.02.13 23:07:

Pardon, ten link ukazuje na sroub se stoupanim 1,5. Predtim tam byl 1. Sem neco spatne zkopiroval. Uz sem to zavrel, ale na Fabory.com se to necha znova vyklikat...

paldas*
hodnocení

0x

zkousels firmu Fabory?

michalll*
hodnocení

Děkuji za odpověďi,

ano to jsem neuvedl, že se jedná o rotační část stroje.. Na firmu fabory.cz jsem se díval, takový šroub jsem tam nenašel a nechat ho u nich vyrobit, tak je to zase práce jako soustružník - frézař a jeden šroub vyjde za ranec a 24x...

Promon:

Byl byste hodný, kdybyste šroub v pondělí změřil nebo mrkl na nějaké nové mašiny, jeslti nepoužívají to samé..

Tento stroj je prý nějaký Rumun, nikoliv polák atd...na štítku je forexim romania...

Fabory ma na svych strankach mozna tak petinu vseho, co nabizeji. Urcite zajdete primo do prodejny nahlednout do katalogu.

michalll*
hodnocení

Axus:

Děkuji, poslal jsem jím email s dotazem..

V HK má největší sortiment šroubů prodejna ve Feroně. Jestli máš nějakou feronu v okolí zkus i to.

Tak zrovna nedávno jsem kupoval pro jednoho zákazníka - mají je tady:

nakol.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]