Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď z pronájmu

Od: martinjuricek odpovědí: 3 změna:

Zdravím, chtěl bych poradit, jak můžu vypovědět pronájem, kde jsem vázán měsíční výpovědní lhůtou okamžitě v měsíc, kdy bych vypověděl smlouvu? Jedná se mi o to, že na bytě, kde jsme v pronájmu se majitelka zavazuje hlásit návštěvy předem, navíc od loňského října rekonstrujuje byt. Říkala, že do měsíce to bude hotové. Nakonec jsme od půlky prosince bez záchodu a koupelny, takže se chodíme sprchovat k příbuzným. Došlo to tak, daleko, že na přítelkyni řvala, že si po sobě neuklízí k kuchyni, nechává zašpiněný sporák, ikdyž jsme v té době byli mimo byt. Tak proto hledám co nejrychleji východisko z této situace, už nám to leze na nervy a slibování, že to bude brzy hotové mě už taky nebere, nejsem naivní kluk. Proto Vás takhle žádám, zda o něčem nevíte, jak z toho vyklouznout, aniž bychom museli platit další nájemné, ikdyž bychom tady nebydleli. Děkuji za každou radu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

1x

Majitelka ve smlouvě žádné povinnosti dané nemá? Délka rekonstrukce je daná jen ústně? Upřímně řečeno, já bych (a jsem) udělala následující: "Dobydlela" do výše zaplacených peněz včetně kauce a šla. Smluvně jsme se tehdy (bylo to asi před 10 lety) zavázali szř platit nájemné každý měsíc, kauce byla ve výši jednoho nájmu, v případě okamžité výpovědi kauce propadla pouze tehdy, že se pronajímateli nepodaří pronajmout byt okamžitě. My jsme za půl roku zjistili, co je to za hov-do, které by si nechalo peníze, i kdyby hned byt pronajalo, a kauci by nám zjevně nevrátil, ani kdyby vše proběhlo dle smlouvy (víme od předchozích nájemců, zkazků z domu apod.). Jeho jednání příšerné, domluvy neplatily, rychle nás to přestalo bavit. Smlouvu jsme porušili vědomě a zcela záměrně, přiznávám naprosto bez mučení - prostě jsme se spolehli na to, že nás k soudu nepožene. A samozřejmě taky nehnal.
Rada to není nejlepší, toho jsem si vědoma, a porušuju taky nějaké z místních pravidel "nenabádat k nezákonnému jednání", také vím. Ale vy jste zjevně v situaci, kdy protistrana neplatí své povinnosti, jak má, a páku na ni asi taky nemáte... Možná bych ještě nejdřív zkusila se s ní dohodnout: Vy jste slíbila, nesplnila... My tedy žádáme, abychom dobydleli za těchto podmínek... A tady nám to prosím podepište...
To bych tedy udělala nejspíš já, ač je mi jasné, že nejlepší rada to není *nevi*

hodnocení

1x

(Znění části občanského zákoníku týkající se nájmu bytu s vyznačením změn

(§ 685 až 719) po novele provedené zákonem č. 132/2011 Sb. ze dne 3. května 2011:
Pronajímatel je povinen předat nájemci byt ve stavu způsobilém k řádnému užívání a zajistit nájemci plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním bytu. Nájemce není povinen platit nájemné, pokud pro vady věci, které nezpůsobil, nemohl pronajatou věc užívat způsobem dohodnutým, nebo nebyl-li způsob užívání dohodnut přiměřeně povaze a určení věci.

Řekl bych, že výše uvedené lze uplatnit i na nepoužitelné WC a koupelnu. Prokazatelně doručit pronajímateli bytu s uvedením data ukončení používání bytu, uhradit poměrnou část nájmu a energií k tomuto datu a předat klíče od bytu. Ale nejsem právník, tak třeba ještě s nějakým konzultujte.

doplněno 08.01.14 23:11:

mmr.cz/...
martinjuricek
hodnocení

děkuji za odpověď. Při přečtení celého zákona jsem si jistý, že paragrafů je poškozeno více než dost. Jsem tolerantní člověk, ale co je moc, to je moc. Teď ještě to nějak zformulovat do dopisu a uvidíme. Děkuji. Kdyby náhodou měl někdo nějaký návod, jak takovýto dopis a vyznačování paragrafů sestrojit nebo někde nějaký návod, budu vděčen. Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]