Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz k zapravení plastového okna po výměně za staré špaletové. Došlo k tomu, že překlad nad okenním otvorem byl výše, než se původně předpokládalo a z pod něj odpadly tzv. cementotřískové desky přitlučené na htřebíkách skrz pivní zátky a omítnuté. Tak se to dříve dělalo... V rovině rámu se vložil pruh polystyrénu a zapěnilo se to. V interéru mám tedy velký prostor mezi spodní hranou žb překladu a začátkem rámu okna. Můj plán je vložit do tohoto prostoru odpovídající blok polystyrenu (jakýkoliv druh se mi podaří sehnat, nejspíše EPS) o rozměrech 1450 (šířka okna) x 75 (šířka špalety) x 90 (hloubka vzniklého prostoru) [mm]. Právě hodnota tloušťky polystyrenu, který bych na žb překlad lepil (90 mm) se mi zdá značná. Délku 1,45m pokud bych nesehnal, tak použiji bloky dva za sebou. A teď konkrétně můj dotaz: Pouze přilepit lepidlem a na něj poté natáhnout perlinku opět lepidlem a přeštukovat například sádrovou stěrkou? Nebo tento blok polystyrenu kotvit hmoždinkami do žb překladu raději ještě? A na co si dát prosím pozor? A nebo je možné zcela jiné elegantnější řešení, než mě napadalo? Boční špalety jen zahážu omítkou a natáhnu sádrový štuk, tam není tloušťka nikterak markantní. Děkuji za případné rady a připomínky...
Libore, pokud máte čím opodepřít desky, nežli zaschne pěna, tak použijete lepící pěnu. Určitě bez hmoždinek, páč ty jsou na sání větru. Lepidlo perlinka a štuk, nebo sádrovou omítku..
Polyšem zalepte i venkovní špaletu do poloviny rámu!
Láďo, zdravím, je to trošku složitější vysvětlení
Hmoždinka se dává kvůli sání větru, to je aby se neodlepila od zdi, když se točí vítr (bybo by nutné vidět simulaci větrů okolo fasády)
Hmoždinka nepřenáší střihovou sílu, jako aby nesjela deska eps dolů po fasádě.
Stručně, takto, třeba někdo najde slohové cvičení a popíšeto lépe. Kdybychom se sešli a ukázal jsm Ti to na modelech, nemusel bych vymýšlet jak to popsat...
Mě to takhle stačí, pochopil jsem to. Ale jeden z nás špatně pochopil dotaz. Já měl za to, že tazatel potřebuje lepit polystyren na vnítřní horní špaletu, proto jsem doporučil k lepidlu přidat i hmoždinky.
Ano, je tomu tak. Polystyren chci připevnit na horní špaletu, tedy nadpraží okna, pokud to tak správně definuji. Jde o to, že právě nemám žádnou zkušenost s lepením polystrenu ani na fasádu, ani do horizontální polohy ze spodu. Rád bych použil co nejtrvanlivější řešení. Bojím se, že by mohla PUR pěna nějakým způsobem zdegradovat a uvolnit blok polystyrenu. U lepidla cementového jsem si jistější, ale pokud by se blok i tak uvolnil, mohly by jej právě přidržet hmoždinky. Horní špaletu nechci nahazovat omítkou, protože by se to 1) muselo dělat po několika pracovních krocích a technologických přestávkách a 2) by to byla vrstva cca 90 - 100 mm tlustá, což je na omítku darda. Proto řešení polystyrenem, které bude zároveň příznivěji tepelně izolační. Boční špalety již klasicky nahodím, tam je pár centimetrů. Jen jsem si prostě nebyl jistej, jestli ten blok pouze přilepit za horní část k nadpraží a ještě jej kotvit nebo ne k žb překladu, který nadpraží tvoří.
Tak jsem to pochopil dobře. Jen mě ještě napadlo, nebylo by lepší jen to nahodit (klasickou vrstvou 2-3cm)? Mám to tak taky dělané po špaletách na nižší plastová a opticky to zvětší a prosvětlí místnost. Ale je to o vkusu každého. Nám se to líbilo od začátku, někdo si na to musel zvyknout. Horní špaleta nemusí být striktně hned nad rámem okna.
Aha, vidíte, tohle mně vůbec nenapadlo. Že by se pouze omítnul pruh polystyrenu nyní nalepený jen v rovině nad rámem okna. Tedy by zůstalo vykousnutí pod překladem, který bych jen omítnul pár centimetry. Ale ono jde o to, že je to barák kompletně v rekonstrukci a nyní se vlastně dívám na prosvítající pruh polystyrenu tloušťky okolo 2-4cm, který drží PUR pěnou nad rámem okna v jeho rovině. Na úpravu a zateplení fasády z vnější strany se v nejbližší době nedostanu, protože prioritou je vnitřek a také z finančních důvodů. Mohl bych tam maximálně provizorně upevnit opět nějaký polystyrenový blok především proto, aby zmiňovaná PUR pěna držící pruh polystarenu nad rámem nedegradovala pod UV zářením.
Polystyren se dělá běžně o rozměrech 100x50cm a tlouštky od 1cm do nevím kolik, a zadávat pro vás specifický rozměr se nevyplatí,takže jestli jsem pochopil správně rozměry,tak Vám stačí jedna deska -uřežete dva pruhy7,5cm široké (z desítky) a druhý zkrátíte na 45cm ty přilepíte do podhledu,pkd chcete můžete kotvit PTH ,lepit se dá i na pěnu,potom zaperlinkovat a vzít sádrovou omítku nebo obyč.štuk.Jinak sádrovou lze i velké díry (osobně jsem toto nedávno dělal a vyplnovala se sádrovou špaleta kde bylo místy i 10cm!)Nebo jak píšete-srovnat obyč.jádrovou a naštukovat (sádrovou nebo štukem,jak si vyberete!
Já to vyřešil tak, že jsem si připravil dřevěnou spárovku (desku) o správné délce a hloubce, tu jsem přichytil do stropu dlouhými vruty (ve stropě pod omítkou je dřevěný záklop), pěkně jsem si to vyrovnal coby spodní rovnou plochu do vodováhy povolováním nebo naopak přitahováním vrutů a prostor mezi stropem a spodní rovinou vypěnil montážní pěnou. Předek jsem vyrovnal jádrovou omítkou, přetáhl to celé lepidlem s perlinkou a přes to klasický štuk. Je to cca tři roky a žádný problém s tím není, nikde to nepraská. Možností bude určitě několik.
Dobrý den
Polystyren nalepte pěnou, stejnou jako je na zateplené fasády. Kotvit nic nemusíte, pěna má větší pevnost než samotný polystyren. Schválně si zkuste kousek polystyrenu přilepit na zeď nebo někam jinam a po vytvrzení pěny ho zkuste ulomit. Povolí polystyren a ne pěna ve spoji. VYZKOUŠENO. Na lícovou stranu dejte perlinku+lepidlo a jestli štuk nebo něco jiného je jen na Vašem uvážení.
Mějte se fajn
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.