Nejste přihlášen/a.
Ahoj, byl bych vděčný za jakoukoliv radu od kohokoliv kdo má zkušenosti s vybouráváním futer v paneláku. Jak na to? Kde to naříznout a pak páčit? Nebo to celý odříznout? Prostě abych se s tím pral co nejméně. Za každou radu NESKUTEČNÉ DÍKY
A kolik na to padlo kotoučů? Jak dlouho to trvalo? A mám stojí to za to? Mysleli jsme, že to obložíme, ale dveřáci se na to moc netvářili... že buď vyříznout nebo nově natřít a koupit pěkný dveře
Kotouč mám do velký flexy 230 je to nějaké varianta diamantu a tvrdokovu tak to bere jak beton i železo a tím pádem to moc dlouho netrvá, ale pokud nechcete měnit rozměr dveří tak bych vilil nátěr a nové dveře nebo stávající nechat zrenovovat. Je pravdou že, ale renovace se cenově od nových dveří moc neliší.
Odpověď na otázku si musíte dát hlavně sám, zda futra vyndat nebo je zrekonstruovat - natřít a pod. Berte také v úvahu, že jsou obložky a obložky, které jsou v ž d y náchylné na poškození- při stěhování, děti, vnoučata a pod. Pokud na Vás tlačí manželka tak opatrně, řiďte se svojí hlavou, pokud plechové zárubně drží a jsou v pořádku, já osobně bych nic neboural, vyhnete se případným potížím a ušetříte.
Je několik typů,bývají dvoudílná,sešroubovaná,tam nebývá problém.Ty z jednoho kusu-řežu flexou v metrové výšce,vrch pak vypáčím,většinou to praskne ve svarech.Spodek-tam opatrně,jdou až do podlahy,poškodí se např.parkety.Každopádně pozor na elektriku,bývá i pod futrama.Chtělo by to fotočku.
Moc děkuju ... jedná se o byt 1974 ... totálně ho rekonstruujeme... takže elektrika nově dělaná (vím kudy jde ), jsme ve fázi, že čekáme na obkladače ... podlahy také ještě nejsou... takže v radách jak bušit řezat se nemusíte ostýchat ... není tam zatím co poškodit... tedy krom toho že je naštukováno... jedná se o futra v nosné 14cm zdi (jsou to taková ůzká futra, ke kterým se ta zeď zužuje)... a druhé jsou v 8cm nenosné příčce. Takže?... jinak samozřejmě moc děkuji
Dvě možná řešení-normálním kotouče v rozbrusu rozřezat futry na ksuy (cca v metru a nahoře v půlce) a tyto vypáčit nebo vzít diamantový kotouč na beton a vyřezat i z betonem .Smozřejmě ne ve 115 ale ve velké rozbrusce!
Ten diamantový kotouč vydrží dost (záleží však na jeho kvalitě!pro ilustraci při zateplovačce koupil stavitel vrtáky (2ks )za dost drahé-vydrželi celé dvě budovy co jsme dělali,o pár let později mistr ušetřil a koupil vrtáky u větráků (ks cca 50kč) a hrozně se divil,že po cca 5-10 vrtech šel do kopru,byl nepoužitelný!)Někde jsem s ním vyřezával stará futra v cihlách a bral jsem to i přes futro napříč,jen jiskry létali a kotouč to vydržel a sloužil ještě dlouho (dodělali ho šalovky).
Taky sem bourani futer v panelaku nedavno absolvoval. Klasicke zazdene primo do panelu.
Delalo se to za plneho provozu bytu, takze rezani do panelu neprichazelo kvuli nepredstavitelne prasnosti naprosto v uvahu.
Vyresil sem to tak, ze futra, ktera byla v pevnem panelu jsem u zeme ciste odrizl (pouze ocel) a horni pricku futer sem v pulce prerizl a konce vypacil, aby sli pres sebe.
Pak sem po stranach futer vyvrtal ve dvou vyskach otvory, protahl ocelove lano a stahovakem sem futra ze zdi vytrhl. Po napnuti lana a par otockach to udelalo lup lup a futra byla venku. Pak uz stacilo pouze zacistit.
Futra v prickach byla v (nevim, jaky to ma spravny nazev) takovem jakoby v jednom kuse litem a prutama vyztuzenem porobetonu. Ty sem vyrizl normalne rucni pilou na porobeton.
Vsech 5 futer sem delal necely den.
Neregistrovaný autor "futra" má podle mne úplnou pravdu. Proč dělat věci složitě, když to jde jednoduše. Palec nahoru!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.