Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Optimální nastavení elektrokotle

Od: lenka81* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, máme elektrokotel Protherm Rejnok 6K, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaké obecné schéma, jak topit nejekonomičtěji? Nejde mi o nastavení teploty (jaká je nejideálnější), ale o to, zda nastavit kotel na poloviční výkon nebo na plný výkon (samozřejmě tedy vznikne rozdílná doba topení než se vytopí na požadovanou teplotu) a jakou nastavit teplotu v topení 50 st., 60 st., jinou?

děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Všeobecně bývá nejekonomičtější, když kotel topí pořád, stálým výkonem, který přesně odpovídá tepelným ztrátám objektu. Prakticky je to daleko složitější, ale to bez podobné znalosti situace asi těžko někdo poradí přesně...

hodnocení

0x

Aby bylo možné Váš systém nastavit optimálně (v rámci daných možností), je nutno znát soustavu...bydlet v daném domě a mít ho "osahaný". To nikdo z nás tady nemá...krom Vás.

Obecně vzato je opravdui logicky lepší topit minimálním výkonem který je v danou chvíli pro vytápěný dům či byt potřeba.

Teplota topné vody s tím přímo souvisí...

Můžete se orientačně zkusit držet ekvitermních topných křivek, ale pokud nemáte ekvitermní regulaci, pak by to pro Vás představovalo neustálé "přestavování" výkonu kotle ručně...což je samozřejmě velmi pracné..a otravné.

samouk*
hodnocení

0x

Já vám odpovím svým příkladem.Vlastním kotel Dakon na 4-8 kw,který mohu podle potřeby přepínat.Teplotu mám nastavenou na 70 stupnů a topím celodenně o optimální teplotu v místnostech se mě stará termostav,který si nastavuji na 23 stupnů.Jinak mám dvě venkovní místnosti,které mám vnitřně zateplené 50 polystyrenem a ve stropech desky ze skelné vaty o síle 160 až 240mm a také nová

plastová okna.Vše je idealní pro tepelnou pohodu ve všech místnostech,což je pro topení velmi žádoucí,at už člověk doma topí čímkoliv

pokud člověk šetří na zateplovaní,tak to potom pozná většinou na penězích později,kdy je většinou už pozdě,na napravování chyb.Jinak

obecná a také doporučovaná teplota na kotli je právě těch 70stupnů,což je nutná teplota pro celkový oběh při pěti deskových 1.50m dlouhýchradiátorech.Nastavit si teplotu na kotli si však můžete jakou chcete,otázkou však bude,jaký to bude mít smysl a efekt.Také můžete topit pouze na jeden radiátor z pěti,pokud ty ostatní můžete uzavřít.cirkulace však zajištěna být musí.Jinak se vždy musí vycházet

z osobního poznání a situace na místě,kdy je nutné hodnotit více věcí a okolností.Tolik závěrem*cteni*

hodnocení

0x

Výstupní teplota vody z kotle se nastavuje v závislosti na venkovní teplotě vzduchu. Když je venku 0 st.C, tak by mělo stačit nastavit 50 st.C na kotli. Pak sledujte kontrolku zapnutí topných těles kotle a pokud je interval zapínání příliš dlouhý, tak přepněte kotel na nižší výkon.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]