Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohřev vody - co zvolit?

Od: luba11* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, budeme stavět novostavbu bungalov 12x14m, tech. místnost je uprostřed a 2 koupelny. Každá na jiné straně budovy. Mohli by jste mi poradit jestli je lepší bojler, nebo průtoková karma?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

1x

Jestli se nepletu, tak v projektové dokumentaci již musíte mít toto vyřešeno, ale pokud jde jen o jakousi vizi, tak nejlepší je zdroj ohřevu co nejblíže baterii. Tudíž jedním z nejvhodnějších řešení bývá samostatný průtokový ohřívač u každé skupiny odběru.

A pokud budete používat elektrický ohřev, můžete použít průtokový ohřívač s regulací teploty; výkon se bude pro sprchování pohybovat až okolo 12kW, je nutné použít přívod 3x400V (při 6kW je množství vody velmi malé, hlavně v zimě, kdy teplota studené vody v rozvodu je hodně nižší než v létě

hodnocení

1x

Já Vám dám dobrou radu...zadarmo.

Nechte si dům přeprojektovat dispozičně tak, aby to nebyl paskvil který popisujete.

Z hlediska ZTI lze dům navrhnout tak, že stačí max.2 stoupačky kanalizace...a jeden centrální ohřívač vody bez nucené cirkulace. Pokud to takto uděláte, ušetříte nemalé peníze (nejen za pořizovací náklady, ale i za provozní).

Pro Vaši představu...teď mám na stole projekt jednoho RD který je navržen podobným "geniláním" způsobem jako ten Váš..Počítal jsem zhruba kolik by se dalo ušetřit, pokud by se změnila dispozice tak aby byla z hlediska ZTI optimální..Dělá to cca 50-80tis Kč..což není zrovna málo, a za ušetřené peníze si můžete pořídit třeba lepší kuchyňskou linku...

kratast*
hodnocení

0x

cim budete vytapet dum?

mame bungalow 15x10m a topime krbovou vlozku s vymenikem a vytapime s tim i TUV(bojler)

pokud Vam jde o to aby jste necekali dlouho na teplou vodu nez dotece dejte tam obehove cerpadlo ktere si rucne pustite nebo nastavite treba pobezi 2 minuty rano v 6 pak v 7 pak ve 16 hod atd... proste casy kdy treba dorazite dom a jdete se koupat.

uska*
hodnocení

0x

Do každé koupelny 80 l bojler a zapínat dle potřeby za předpokladu, že vás není více jak 4. U karmy i jednoho bojleru bych se obávala velkých ztrát v rozvodech. To je jen můj názor.

kratast*

vite jak to vypada novostavba krasna koupelna a tam ten bojler, uzasny. netouzim po nicem jinem nez koukat na bojler.

uska*

@kratast - ano vím , a na co budete koukat vy je váš problém, já vám neodpovdala, ale tazateli. A také vím, jaké je spotřeba teplé vody např. v kuchyni při vzdáleném zdroji! Takže i váš nápad není geniální, ale necháme posoudit tazatele.

doplněno 27.01.13 14:04:

a víte, že dnes nemusí strašit obr bojler v koupelně, že se vyrábí krásné, ploché, tuším, že hloubka je něco málo přes 20cm.

luba11*
hodnocení

Budeme topit plynem - kondenzační kotel ( podlahové topení ). Dům máme ve fázi projektu. Projektant by to viděl buď na bojler 150 l, nebo nad každou koupelnou ( na půdě ) zásobník cca na 80 l vody, kteří by byly ohřívány z tech. místnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]