Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu topit po naftě uhlím?

Od: hankas® odpovědí: 6 změna:

Mohu používat komín a topit uhlím a dřevem po předchozím topení s naftovými kamny?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Moje odpověď rozhodně nebude jednoznačná a hlavně ani odborná, ale je jen o vlastní zkušenosti a o tom, co kdysi bylo. Rozhodnutí bude na vás.
Zažil jsem 2 komíny:
1) dvouprůduchový, nejdřív se tam topilo kamny na tuhá paliva - kachlová stavěná kamna, pak klasická kamna na uhlí, pak nafťáky - průběžně v obou průduších, pak poctivá tlaková zkouška nevložkovaného komína komplet a ústřední topení na uhlí do jednoho průduchu - vysledek tlakové zkoušky v té době 86let starého komína byl ZCELA BEZ ZÁVAD
2) jednoprůduchový, průlezný, s profilem 52x52cm, topení kdysi pravděpodobně stavěnýma kachlovýma kamnama (to potrvzeno nemám, je to jen moje domněnka podle některých prvků ve stavbě), pak klasická kamna na uhlí a SOUČASNĚ ( z toho mi šel mráz po zádech, když jsem to zjistil) do toho komína byly zapojeny a používány funkční nafťáky - stáří komínu (cihla) odhaduji na cca 150let - komín je cca 8m vysoký, v části ve stavbě zcela nepoškozený - lehce poškozená je jen horní část nad střechou uvnitř (lehce plátkují cihly asi 1,5m od hlavy komína) - komín sem si osobně prolezl a prohlédl
Pokud si to dobře pamatuju, tak se kdysi říkalo, že komín při použití naftových kamen musí být vyvložkovaný kvůli tvorbě agresivního kondenzátu. Ale o žádném takovém nevím a dál jsem po tom pak už nepátral, protože v té době (cca polovina 80.let) už topení naftou aktuální nebylo (nafta na topení už nebyla na bloky za 0,40Kčs/litr, ale stála 4,-Kčs/litr a to už bylo hodně drahé topení - nafťáky uměly spolknout i 20l nafty za den).
V každém případě bych vám asi doporučil nedřív nechat zkontrolovat pořádně komín kominíkem, nejlépe asi nějakou kamerou - právě kvůli možnosti narušení cihel a nebo usazení dehtu a možnosti jeho pozdějšího vznícení.

hodnocení

Děkuji za odpověď,nechám udělat revizi komína.

albatros498022*
hodnocení

2x

Před změnou paliva jednoznačně nechat zrevidovat komín, je to jistota.

sanyo*

Kdysi dávno , švagr přede mnou topil v RD naftou, když jsem se tam nastěhoval já, po provedené celkové rekonstrukci jsem topil kotlem DS 25 - uhlí, brikety, dřevo, po nějaké době jsem musel komín ( trojděrový) postupně od spodu ubourávat a stavět nový tak, že jsem 2 průduchy spojil v jeden, tahal jsem tzv. šuplík a obezdíval cihlami, třetí průduch jsem nechal, jako podpurný, později zaslepený, neboť také nebyl kvalitní. Rekonstrukci jsem prováděl proto, nebot komin v patře zača prosakovat do místností, černé fleky a smrad. Dnes mám horních více jak 2/3 vyvložkované včetně tvárnic a minerální vaty. Rekonstruoval jsem celé horní patro včetně zvedání střechy. U tchána jsme asi před 4 lety vyvložkovali starý německý komín, který měl čtvercový průduch cca min. 30x30 cm vložkami tak, že jsme jej stavěli od kotle zespoda nahoru, pochopitelně jsme museli za kotlem v komině uboura manipulační prostor, jako výtlak se používal upravený hever s tlačími patkami, spoje se lepily a zafixiovaly stahovanou vyrobenou plechovou páskou. Poté jsme celý prostor vysypali až nahoru keramzitovými kuličkami, či jak se to jmenuje. Tuším jsme to dělali 1 nebo 2 dny komplet - výsledek - paráda, nejhorší asi bylo nosit ten keramzit nahoru na střechu a sypat do komína.

hodnocení

Děkuji za vačerpávající odpověď. Nechám udělat revizi.

hodnocení

Děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]