Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapnuti rádia po rožnuti

Od: tesar* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den

mám tu na Vás jeden takový oříšek

rád bych na Wc nainstaloval rádio které by se zaplo při zapnuti světla

je to možné napojit na orkuh světla? a existuje takové radio které je k tomuto určeno?

děkují

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Normálně napoj rádio paralelně na okruh vypínač-žárovka. Za předpokladu, že to bude obyčejné rádio (což vzhledem k účelu předpokládám) a že bude mít napájení 220V. Nech zapnutý knoflík "radio on". Napojení je potřeba udělat trochu sofistikovaně samozřejmě, ne nějaké nakroucení kabelů. Na vlastní zodpovědnost.

pavkazji*
hodnocení

0x

Počkal by na nějakého elektrikáře.já a elektrika nejsme kamarádi tak se do toho nepletu.Jen chci říct,že švagr ucvakl šňůru od rádia napojil na vypínač a jede.Jestli tím něco riskuje netuším,ale vyčkejte jistě někdo poradí.

zajixxx*

pavkazji, tak by to šlo za předpokladu že váš švagr vedl i nulový vodič pod vypínačem, jinak bežne vypínáčem "prochází" pouze fázový vodič a tedy by to korektně nešlo.

Já bych to udělal jednoduše - od světla bych vytáhnul napájení a napájel bych novou zásuvku, která by fungovala dle zapnutí, vypnutí světla.

Dle normy může být ve světelném okruhu jeden zásuvkový vývod. ( takže klidně i dvojzásuvka)

kratast*

to je hloupost od rozvadece k vypinaci vede 3x 1.5 cykyna a dal k svetlu vede taky 3x 1.5 cykyna faze jde pres vypinac a nula se spoji pres wago svorky a zem taky.

bud bych radijko povesil na strop a vzal si stavu primo od svetla a nebo k vypinaci.

prestrihnete vidic u radia oholite hneda/cerna je faze modra je nula zelenozlutej drat je zem nachytate to k sobe podle barev a uz jedete

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]