Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamna s vymenikem - vytopí vše?

Od: tomika odpovědí: 24 změna:

Zdravim...

chci se zeptat, jestli zvladnou nejaky krbova kamna s vymenikem ktery bych chtel pripojit ke stavajicimu topnemu systemu ( viz obrazky ) vytopit vsechny mistnosti. Pripadne jaky vykon podle vas musi kamna mit...

Diky

Kamna s vymenikem - vytopí vše?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomika
hodnocení

Tady je druhe podlazi

Kamna s vymenikem - vytopí vše? #2

tomika
hodnocení

kamna by byla v obyvaku vedle dveri.

Za zdí v tom miste je komin je tam i nakreslen

mowla*
hodnocení

0x

Uvádět půdorysy je nicneříkající, protože z nich nelze určit tepelné ztráty domku - a tedy výkon, který k vytápění potřebuješ.

Trochu se můžeš ´odpíchnout´ od výkonu stávajícího kotle (zřejmě dokážeš odhadnout, jaký výkon k vytápění využíváš), ale - podle mne, zcela kotel krbovými kamny nahradit nedokážeš - krbovky topí zčásti ´do vody´ (toto teplo dokážeš předat do topné soustavy) a další část tepla předávají sáláním a vedením do bezprostředního okolí (toto teplo z místnosti s kamny do soustavy nepředáš, ledaže bys přidal ještě klimatizaci - rozvod ohřátého vzduchu s nuceným oběhem).

Pokud bys tedy využíval krbovky jako jediný zdroj, buďto budeš mít v obýváku příjemně a ve zbytku domu chladno, nebo v celém domě příjemně, jen v obýváku přetopeno. Vrámci úspor ti spíše doporučím využívat krbovky jen jako dodatečný zdroj na ´přechodná´ období...

doplněno 26.01.13 17:34:

Jakože by krbovky fungovaly třeba jako ´předohřev´ vody před kotlem? :-D

Taky by to šlo, asi - ale v praxi jsem zatím takovéto zdroje zapojené v serii nepotkal.

Spíše bych používal každý zdroj tepla zvlášť - tedy zapojené paralelně...

doplněno 26.01.13 17:40:

Pokud máš kotel s průtkovým ohřívačem, pochopitelně jej krbovky nenahradí, musíš nechat zaplý i kotel. Pokud ale vodu ohříváš v boileru za kotlem, krbovkami jej mužeš vyhřívat také...

doplněno 26.01.13 17:52:

..."ty kamna pripojim na trubky co jdou z kotle k topeni"...

No - v zásadě tak nějak ano - co nejblíž kotli, k tomu nějaký ten kohout/ventil na přepínání, čerpadlo s termostatem... ;)

tomika
hodnocení

Dum je 45 cihla nezateplen...Nova plastova okna a dvere + zatepleni pudy.

Kotel vykon 24KW..

A muzou tyto zdroje kotel + kamna topit dohromady? Vubec nevim jak to funguje tak se ptam...

Jako ze to co by nezvladali kamna tak by kotel rizenej termostatem dotapel?

Diky za odpoved..

tomika
hodnocení

Taky by me teda zajimalo...kdyz ohrivam vodu na umyvani tim kotlem jak to bude kdyz tam budou ty kamna?

tomika
hodnocení

No takhle, ja jsem myslel, ze ty kamna pripojim na trubky co jdou z kotle k topeni..

Ze je nariznu necham tam udelat tečko a k tomu pripojim vymnenik s cerpadlem.

To si myslim taky spatne teda?

Jinak kotel je prutokac...

tomika
hodnocení

Diky za informace...*palec*!

Musim pohledat jaky jsou teda vykony tech kamen a zkusim to jeste probrat s tim topenarem co mi delal stavajici topeni.

Kdyz jsem videl kolik platim za rok za topeni a kolik mam dreva ve stodole tak me je nejak lito nechat ten jeden pruduch toho kominu nevyuzit:).

verc

Prosím vás, všimla jsem si, že asi rozumíte kamnům. Já mám problém s Musgraves original. Koupila jsem si je, abych měla něco ke starému plynovému kotli, kdyby vypověděl, ale špatně jsem dopadla. Ačkoli komín byl skoro nový, byl používán jen 6 let od r. 94 do r. 2001, kdy došlo k plynofikaci, kamnář - kominík aniž by kamnům rozuměl(zřejmě) mi kvůli nim vyfrézoval komín, na který v uvedené době byl bez problémů napojen kotel H 418 o výkonu kW 8. Přitom komín zkrátil o nastavující rouru, ubyla i jeho část do sklepa, kde býval kotel, když Musgravky jsem dala do přízemí. Frézováním komín i poškodil, protože museli vyvinout značnou sílu na vyfrézování prakticky nových šamotových rour a kamna kouří dál. Mají vzadu jakési okénko, které nevím ani na co je a kamnář asi také ne. Moc děkuji za případnou radu.

jirka39*

Náhodou jsem si přečetl tuto rubriku a koukám. Paní tak to byl opravdu fachman. Musite napsat nějaké parametry učin.výšku komínu ,na jaký pruměr to frézoval? FREZOVÁNÍM KOMÍN POŠKODIL? jak tomu mám rozumět ,poškodil šamotky praskly?Nechal to TAK? nebo vyvložkoval nerezem? Kotel měl připojení 130mm kamna 150mm měl komin před frézovaním vnitřní pruměr 140mm? Napojení kamen prováděl onen fachman? Jen všeobecně- minimum pro ty kamna komín vnitřní prum.150 učin.výška5m.To je od napojení kamen do komína po okraj poslední vložky nad střechou. Dvířka čistící dole i na pudě zavřené?Dostatak vzduchu u kamen?Kamna kouří při zátopu nebo pořad? Tak napište a mrknem na to. Jirka

jirka39*

Jo ještě ten kotel tam je? Nebo je odpojen komin zaslepen? Kouřová klapka na kamnech? Jirka

jirka39*

To okenko v zadu není popsáno ani v tech.listu. Mohlo by se jednat o otvor k přisávání tercialního vzduchu. Jirka

verc

Děkuji moc, já výšku komína neznám, frézoval asi na 21 a dal tam hadici průměr 18 mm, předtím měly šamotové trubky průměr 15 mm průměr. Dvířka čisticí teď nejsou žádná protože tam byla, ale když dal hadici, nejsou. Dostatek vzduchu určitě je, ještě jsem zkoušela otvírat okna, jestli to bude mít větší tah, a to před frízováním i po něm. Já chtěla přiložit fotky těch kamen, ale zde to neumím. Ten komín poškodil tím způsobem, že jelikož tam byly šamotové trubky a byl používán jen 7 let, tak to šlo ztěžka, musel vyvinout značnou sílu těmi řetízky, několikrát je vyměňoval a některé šamotky na plášti popraskaly, vypadaly spáry a možná je narušena stabilita komína. Prosím pěkně, nemohl byste mi napsat na dukaton@volny.cz?

verc

Ono se to připletlo tady do kamen s výměníkem, ale patří to do jak topit v kamnech Musgraves. Jenže to nelze všechno včetně komína pořádně tady popsat a hlavně neumím poslat fotky, tak prosím na dukaton@volny.cz. Díky Věrča

juvla*
hodnocení

0x

Takový prostor krbovky nevytopí. Z podzimu a jara snad jo, ale v tuhé zimě ne.

tomika
hodnocení

no vzhledem k tomu ze bych tim chtel usetrit a mam stodolu plnou dreva tak na 3 zimy, tak by se ta investice do krbovek mozna i vyplatila kdyby zvladli aspon jaro a podzim.. Samozrejme by vsude nemuselo byt 22stupnu. Loznice a halu bych priskrtil.

jendad

U teplovodních kamen je problém s vykonem do vody .Vyměník ochlazuje topeniště a pokud chcete komfortní topení(pomalé hoření) , tak vám to špatně spaluje. Zkuste se podívat na klasická kamna.

Pravděpodobně máte kotel na plyn a tento systém bych nechal . Přikoupil bych klasická kamna a přitápěl bych s nimi v obytných místnostech (obyvák)

Bud jotuly 500cb

dumachalupa.cz/...

dumachalupa.cz/...

Ty kanadská kamna bych pořídil na tak velký dum aspon střední velikost. Tam už mužete přikládat 3 krat denně(stáložár) a dum nevychládá.

kominictvi.com/...

megadum.cz/...

Podívejte se na velikost topeniště u jotulek 500cb a to mají vykon cca 9kw!.Pokud už máte vybrané teplovodní kamna s užasným vykonem do vody , tak se podívejte na velikost topeniště. To vám dává množství paliva co tam dáte a tím jeho vykon. Někdy jsou ty vykony užasný a pak jsou lidi zklamaný , že mají vlažné radiatory a po hodině hoření jim vychladnou a zase jsou nuceni přikládat.Takže jsou z nich topiči jak u lokomotivy *bzum*

tomika
hodnocení

Kotel na plyn samozrejme necham...

Myslel jsem to tak, ze kdyz budem v praci tak bude topit kotel na plyn rizeny termostatem.

Jak budem doma tak budem topit drevem.. kdybych dal ty krbovky jen do obyvaku bez vymeniku tak by se mi to asi nevyplatilo topit jen v jedne mistnosti a zbytek zase plyn...to si myslim ze bych moc neusetril..

Vcera jsem hledal kamna a nejsilnejsi jsem nasel tady ty: Maximální výkon do výměníku je 21 kW a výkon do místnosti je 5 kW

kamna-kks.cz/...

Ja mam kotel na plyn 24kw takze kdyby to melo opravdu takovej vykon 21kw tak si myslim, ze by to zvladnout meli.

Vsechny od tohoto vyrobce ( Pryti) uvadi docela velky vykony do toho vymeniku...jiny vyrobce max 13KW.Tak nevim jestli se tomu da verit.

Navic vsechny tady Pryti maji odtah 130mm coz se mi zda malo ale nerozumim tomu tak nevim.

dht*

Dobrý den

Náhodou jsem se začetl do Vaší diskuse a jen chci poznamenat, že kamna Prity, která již máme 3 roky, nedávají do vody ani zdaleka takový výkon, jaký výrobce deklaruje. Je to s bídou polovina. Když jsem se dohadoval s dovozcem těchto bulharských kamen, nakonec mi dal slevu, abych ho přestal otravovat. Představoval jsem si to podobně jako Vy. V kotelně mám kotel 25kW Atmos na dřevoplyn. Chtěl jsem ho doplnit kamny s podobným výkonem. Teď kamna stačí maximálně do teploty okolo nuly, při nižší teplotě stejně musím zatopit v kotli. Dále jsem musel vyšamotovat část topeniště, tam byl pod výměníkem holý 2mm plech přímo v topeništi. Popelník neměl těsnění stejně jako přikládací dvířka a sklo dvířek. V technické zkušebně nám sdělili, že tento typ kamen není schválen pro trh v ČR. Dováží se i schválené typy, ale tam přidejte 8 -10 tisíc kč.

tomika
hodnocení

Moc Vám děkuji za informaci!

Bylo mi to nejak podezele vzhledem k cene a k ostatnim vyrobcům.

Vyhnu se jim obloukem...

dht*

Dneska bych už zvolil interiérový kotel Verner, který jsem před třemi lety zavrhl pro vysokou cenu. Soused si ho ale koupil a dnes spálí polovinu dřeva při stejném výkonu. Mě stála před třemi lety rekonstrukce topení včetně kamen 75 000kč. Soused dal

120 000kč. Tehdy jsem se mu smál. Dneska já spálím za sezonu cca 32 kubíků a on 16. To je při ceně 1000kč za metr černý Petr na mojí straně.

tomika
hodnocení

Na Verner jsem se dival ale ta cena je pro me asi moc... Videl bych to na neco takoveho: haassohn-rukov.cz/... Jestli teda nenajdu ještě něco silnějšího za podobny penize...musim jeste hledat. podle kalkulacky pro vypocet vykonu pro prostory moji velikost a kdyz jsem zadal stara zastavaba mi vyslo ze potrebuji vykon Orientační jmenovitý výkon:kamen kWteplovodního výměníku kW abx.cz/...
jendad

Vy udáváte ,že máte 20 kw kotel na plyn. Podívejte se na nějaký kotel na dřevo co má tento vykon a srovnejte jaký má topeniště. U nás je problém , že se testuje na nominál a to znamená , že to nechají shořet za hodinu . Takové topení ,ale rozhodně není pohodlné. Proto jsem vám dal ty odkazy na ty jotuly a kanadská kamna. Ty jsou testována na pomalé hoření (čisté) a mužete je dobře regulovat. Kamna s vyměníkem mají problém s předáním vykonu do vody. Nemají tahy jako kotel nebo kachlová kamna a proto obalují topeniště vodou( vyměníky) . Aby vám to čistě hořelo a dalo vykon musíte je hořet rychle. To má nevýhodu v tom , že pouštíte obrovské množství teplých spalin do komína a tím je i malá učinnost.

Nevím jak je to u toho vernera , zda už umí pomalé a čisté hoření. S těmi kamny jsem myslel , že by jste je dal do místnosti ke schodišti , kde máte komín .Stačilo by otevřít dveře na schodiště a taky by se hodně tepla rozneslo . Je samozřejmé ,že do kuchyně by asi teplo určitě nešlo. Pokud chcete vytápět celý dum , šel bych do klasického kotle. Uvědomte si ,že máte vcelku velkou tepelnou ztrátu a to bude pěkná hromada dřeva. I kdyby jsme počítali se ztrátou 10kw , tak to je asi 240kw za den. To odpovídá 80 kg dřeva. Dejte si to množství na hromadu do bedýnek at vidíte co budete nosit!

Vcelku rozumná mě přijdou tato kamna haassohn-rukov.cz/...

Ty už mají dobrou velikost topeniště . S kvalitou této firmy nemám žadné zkušenosti a tudíž vám neřeknu reference.

dht*

Dobrý den

Náhodou jsem se začetl do Vaší diskuse a jen chci poznamenat, že kamna Prity, která již máme 3 roky, nedávají do vody ani zdaleka takový výkon, jaký výrobce deklaruje. Je to s bídou polovina. Když jsem se dohadoval s dovozcem těchto bulharských kamen, nakonec mi dal slevu, abych ho přestal otravovat. Představoval jsem si to podobně jako Vy. V kotelně mám kotel 25kW Atmos na dřevoplyn. Chtěl jsem ho doplnit kamny s podobným výkonem. Teď kamna stačí maximálně do teploty okolo nuly, při nižší teplotě stejně musím zatopit v kotli. Dále jsem musel vyšamotovat část topeniště, tam byl pod výměníkem holý 2mm plech přímo v topeništi. Popelník neměl těsnění stejně jako přikládací dvířka a sklo dvířek. V technické zkušebně nám sdělili, že tento typ kamen není schválen pro trh v ČR. Dováží se i schválené typy, ale tam přidejte 8 -10 tisíc kč.

Co se týká průměru kouřovodu, 130mm je dostačující, máme je 3 roky a čistíme 2x ročně, při topení září - listopad a březen - květen.

mili3478*
hodnocení

0x

samostatne vam krbovky prostor nevytopi skousel jsem to u sebe, kdyz krb tak jen pro okrasu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]