Nejste přihlášen/a.
Firma nám takto položila obklad do koupelny a na WC - když přišli před několika dny osdait dveře , tak vznikl tento pro nás katastrofální pohled . Co se s tím dá dělat?
Děkuji za rady.
Je jasně vidět, že roviny zárubně dveří a obkladu nejsou rovnoběžné, spíše to bude obkladem, ani obkladačky nad dveřmi nesedí s obkladem vedle dveří, jsou kratší.
Možností je více:
-Nad dveře dát nové obkladačky a doplnit pásky obkladu až do zárubně, aby nebylo vidět tu mezeru. To je nejjednodušší.
-Udělat novou zárubeň, vyšší, nebo aspoň zvýšit tu vodorovnou část, aby zakryla tu odfušovanou práci. Otázka je, jak to bude vypadat! Pokud obklady a zárubně dělala ta samá firma, je to na její triko, pokud jiný truhlář, platíte to zřejmě ze svého.
-Pokud jste ještě nezaplatili všechno, máte výhodu, že můžete reklamovat a nezaplatit zbytek, dokuď to neudělají správně.
-Pokud jste zaplatili všechno, máte smůlu, budete muset mít i pevné nervy na vyjednávání a donucení firmy.
-Pokud to bylo termínované, máte možnost žádat slevu za nedodržení termínu,až do úplného dokončení, v zmysle Obč. zákonníku
-Dále máte možnost udělat "antireklamu" firmě v médiách,. Ale pozor, teda "poděkovat za kvalitní práci". Nezapomenout na uvozovky! A jmenovat!
Všechno nej... v roce 2009
Janino, jak jste mohli takovýto děs a běs nechat dojít až do této fáze? Copak jste si stavbu osobně nehlídali? Tyto závady, co nám presentujete, přeci vznikaly postupně. A co stavební dozor? Copak jste nepřebírali jednotlivé fáze stavby? Já vím, že neodpovídám, ale kladu otázky. Ale opravdu i jako laik vidím, že na této stavbě nemohli pracovat řemeslníci a snad ani ne učni 1. a nebo 2. ročníku. Já si myslím, že s touto firmou jste se měli už dávno rozloučit, ale to vám jistě lépe poradí stavaři.
Teď jsem teprve dokoukla na další Vaše otázky, které jste předložila do Poradny. Ona ta Vaše stavba je bohužel prostě "zfušovaná" od počátku
Dobrý den . Já jsem čekala , že mi toto někdo napíše , kdo sleduje mé příspěvky!
Celá věc se má tak , že dům stavěli rodiče - vybrali jednu firmu a ta před 2 roky začala stavět - hrubá stavba byla dokončena celkem bez velkých výtek - ale pak když začala II. etapa , tak začaly problémy ...stavitel pořád sliboval v klidu , že vše opraví , že už se na tom dělá / v případě okapů / atd . Já jsem ale začala iniciovat zápisy do stavebního deníku , že to či ono není v pořádku a že by se to mělo opravit . Smlouvu ale podepsali rodiče a ti jsou dost staromódní a pánovi , který se pořád usmíval a sliboval samozřejmou nápravu bohužel věřili . Já s manželem jsme byli opačného názoru a tak jsem prostudovala stavební zákon a začala jsem ho záhy po začátku II. etapy stavby / vnitřní a vnější omítky , podlahy , dlažby , obklady , malby / bombardovat stížnostmi , reklamacemi a nelichotitvými zápisy v deníku . Potíž byl v tom , že i deník nebyl několik měsíců na stavbě - stavební firma ho měla doma a pokaždé neustále slibovala , že ho doveze . Stavební dozory byly celkem na nic - oni sami nic nepostřehli - měli jako stavební dozor paní , která byla přímo ze stavebního úřadu a té se vše zdálo v naprostém pořádku a zanedlouho jsme zjistili , že chodí se stavitelem na kafe! Vzali jsme tedy vše do svých rukou a v srpnu jsme skončili svou práci a denně docházeli na stavbu a vše kontrolovali . nacházeli jsme jednu chybu za druhou a na ty upozorňovali - vždy byla slíbena náprava , která se nekonala nebo jen z části . Jakmile jsme neustále něco připomínkovali , tak se to firmě nezamlouvalo . Stálě něco slibovali a oddalovali . Dodnes tvrdí , že je až na pár maličkostí vše v naprostém pořádku a že nechápou proč jim nechceme proplatit další fakturu více jak na milion korun , ve které mimochodem v úpravě povrchů překračují daný rozpočet /smlouvu / o více jak 300 000 Kč! Ve faktuře chtějí i téměř 10000 za malby , které jsou přímo katastrofální - ani jeden pokoj není dokončen , topení jsou pouze obmalovaná , rohy místností v polovině domu nejsou vymalovány vůbec / ukrajinec měl jen váleček a tek je nemohl domalovat / a nakonec vidíte z fotografie jaké zdi potáhly malbou i když ve stavebním deníku a v reklamačním protokolu bylo důrazně žádáno , aby v malbách nepokračovali , jelikož zdi jsou nerovné , jsou na nich boule , hluboké rýhy , díry atd ...Rodiče bohužel stále věřili , že to ten pán se synem dokončí ...po velké rodinné poradě jsme finance zastavili s tím , že až se tyto lajdácky odvedené práce dokončí , tak budeme dále platit . Toto co vám tady jmenuji je jen 1/10 problémů , které v domě jsou! je to katastrofa a hned v lednu jakmile stavbu projde soudní znalec vám všem napíši jméno stabvební firmy a stavitele , který takto staví , aby se náhodou někdo nenapálil jako my!
Povinnost vést stavební deník je uložena podle stavebního zákona právnickým nebo fyzickým osobám podnikajícím podle zvláštních předpisů při realizaci staveb a jejich změn. Tato povinnost neplatí pro realizaci ostatních staveb a jejich změn. Ale i v těchto případech musí být na stavbě, popřípadě na staveništi veden alespoň jednoduchý záznam o stavbě. Stavební deník je povinen vést zhotovitel stavby. Stavebníkovi je přiznáno právo nahlížet do stavebního deníku a k záznamům v něm uvedeným připojovat svá stanoviska (stavebníkem je ten, kdo podal u stavebního úřadu stavební povolení a splnil i další zákonem stanovené požadavky).
Kromě již zmíněných osob mají oprávnění činit záznamy do stavebního deníku orgány státního stavebního dohledu, osoba určená k odbornému vedení realizace stavby nebo k výkonu odborného dozoru nad prováděním stavby, popřípadě osoby, které na základě smlouvy se stavebníkem vykonávají autorský a technický dozor.
Co se týče vymezení časového období vedení stavebního deníku, tak stavební deník se vede ode dne, kdy byly zahájeny práce na staveništi podle projektové dokumentace ověřené stavebním úřadem ve stavebním řízení. Vedení stavebního deníku končí dnem, kdy se odstraní stavební vady a nedodělky podle kolaudačního rozhodnutí.
Z hlediska obsahu se do deníku zapisují všechny důležité okolnosti týkající se stavby, zejména časový postup prací, odchylky od projektové dokumentace ověřené stavebním úřadem ve stavebním řízení nebo od podmínek stanovených stavebním povolením anebo
jiným rozhodnutím nebo opatřením, popřípadě další údaje nutné pro posouzení prací stavebním úřadem a ostatními orgány státní správy, jako je například teplota ve vztahu ke stavebním pracím, zejména s mokrým výrobním procesem, počasí (například déšť) u zemních prací a terénních úprav apod.
Pro denní záznamy je stanoven princip zapisovat je zásadně v tentýž den. Jen výjimečně se denní záznamy zapisují následující den, ve kterém se na stavbě pracuje. Jiný postup je stanoven pro technicky jednoduché stavby nebo práce malého rozsahu. Pokud tak stanovil stavební úřad v podmínkách stavebního povolení, je možno u těchto staveb a prací nahradit denní záznamy jedním záznamem za období nejvýše sedmidenní. Stavební deník se nevede u stavebních úprav, drobných staveb a udržovacích prací, u nichž postačilo jejich ohlášení stavebnímu úřadu a stavební úřad nestanovil, že je lze provést jen na základě stavebního povolení.
Podle stavebního zákona je stavebník povinen uchovávat originál stavebního deníku po dobu deseti let od právní moci kolaudačního rozhodnutí, popřípadě od dokončení stavby, pokud kolaudaci nepodléhá. Stavebník přebírá stavební deník od zhotovitele. Do stavebního
deníku se zaznamenávají i údaje o odstranění nedostatků, jak vyplývá z kolaudačního rozhodnutí.
Janino, zde je srozumitelné povídání o vedení stavebního deníku. Možná, že po prostudování stavebních předpisů už toto znáte. Možná bych ještě doporučila, abyste měla pro další jednání (tedy vlastně od doby, kdy jednáte se stavební firmou) plnou moc od rodičů, pokud oni uzavírali smlouvu o dílo. Domnívám se, že jinak byste neměla oprávnění do průběhu stavby zasahovat. Plnou mocí určitě nic nezkazíte. Tak teď už jenom - Pevné nervy!
Není to nic parádního,ale trošku si rejpnu.Není to třeba chyba truhláře,který dělal obložky k těm dveřím?Nebo montáže,kdy ty obložky přišly moc nízko?Pokud toto vše kompletně dělala jedna firma,je to čuňárna.Ale po obkladech se dalo vše zachránit širšíma obložkama.I teď bych navrhnul firmě,aby udělala širší obložky,to přijde vcelku levně.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.