Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , potřebuji poradit , zda-li jde pronajímat byt či pokoj formou protislužby ( např. úklid , opravy , zahrada atd.) a jak by měla vypadat nájemní smlouva. Děkuji Hajda L.
Ani, lze. Do nájemní smlouvy vypíšete požadované úkony a hlavně vyčíslete částku ... třeba ... v hodnotě 4000,- Kč/měsíčně. Částka musí být obvyklá za pronájem v místě vašeho bydliště. A pak na tyto pomyslné peníze podáte daňové příznání a příjmy zdaníte.
V praxi to bude takto - vy získáte 4 tis za pronájem a 4 tis zaplatíte za práci. Budete zdaňovat podle par. 9 zák. o dani z příjmu. Můžete si odečíst 30% na paušální výdaje a 70% příjmu zdaníte. A nebo budete vést účetnictví a vystavovat doklady za práci, tudíž k daním bude nula. Je otázkou kdo bude údržbář, aby odměnu za práci nemusel danit i on.
Dokonce jsem slyšela, že toto lze praktikovat např. v situaci, kdy máte velký dům, který potřebuje rekonstrukci a tak si najdetě např. mladou rodinu, která bude v podnájmu a místo placení nájmu vám pomůže a rekonstrukcí např. nějaké části domu do výše sjednané částky a do doby, kterou si určíte ve smlouvě...
Do toho bych nešel ani jako nájemce ani jako pronajímatel. Taková neurčitá spolupráce končívá tak, že jsou naštvané obě strany, každá s pocitem, že ona na celou transakci doplatila.
Nájemce: dřel jsem jako mezek, nakoupil jsem hromadu materiálu, za to jsem mohl bydlet pohodlně v hotelu s celým servisem a majitel furt nespokojený.
Pronajímatel: toho nefachčenka jsem měl hned na začátku vykopat ze schodů. Zmršil na co sáhl, musel jsem to po něm předělávat, materíál co sehnal je snad z Polska nebo Číny, kdybych si najal partu Ukrajinců, vypadalo by to líp.
Peníze zatím zůstávají nejjednodušším oceněním práce i zboží
Zdroj: finance.idnes.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.