Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájem protislužbou

Od: sivok69* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den , potřebuji poradit , zda-li jde pronajímat byt či pokoj formou protislužby ( např. úklid , opravy , zahrada atd.) a jak by měla vypadat nájemní smlouva. Děkuji Hajda L.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Ani, lze. Do nájemní smlouvy vypíšete požadované úkony a hlavně vyčíslete částku ... třeba ... v hodnotě 4000,- Kč/měsíčně. Částka musí být obvyklá za pronájem v místě vašeho bydliště. A pak na tyto pomyslné peníze podáte daňové příznání a příjmy zdaníte.

V praxi to bude takto - vy získáte 4 tis za pronájem a 4 tis zaplatíte za práci. Budete zdaňovat podle par. 9 zák. o dani z příjmu. Můžete si odečíst 30% na paušální výdaje a 70% příjmu zdaníte. A nebo budete vést účetnictví a vystavovat doklady za práci, tudíž k daním bude nula. Je otázkou kdo bude údržbář, aby odměnu za práci nemusel danit i on.

montgomery*

Pěkný způsob, jak se stát může dvakrát napakovat daněmi. Oba dva, jak nájemce, tak nájemník budou muset platit daň z příjmu.

ivik*
hodnocení

0x

Dokonce jsem slyšela, že toto lze praktikovat např. v situaci, kdy máte velký dům, který potřebuje rekonstrukci a tak si najdetě např. mladou rodinu, která bude v podnájmu a místo placení nájmu vám pomůže a rekonstrukcí např. nějaké části domu do výše sjednané částky a do doby, kterou si určíte ve smlouvě...

koukolik

Do toho bych nešel ani jako nájemce ani jako pronajímatel. Taková neurčitá spolupráce končívá tak, že jsou naštvané obě strany, každá s pocitem, že ona na celou transakci doplatila.

Nájemce: dřel jsem jako mezek, nakoupil jsem hromadu materiálu, za to jsem mohl bydlet pohodlně v hotelu s celým servisem a majitel furt nespokojený.

Pronajímatel: toho nefachčenka jsem měl hned na začátku vykopat ze schodů. Zmršil na co sáhl, musel jsem to po něm předělávat, materíál co sehnal je snad z Polska nebo Číny, kdybych si najal partu Ukrajinců, vypadalo by to líp.

Peníze zatím zůstávají nejjednodušším oceněním práce i zboží

andrea1*

Koukolik, mám stejný názor. V 90 % to takto dopadá.

andrea1*
hodnocení

0x

Přikládám níže uvedený článek, který vás bude inspirovat a ze kterého vyplývá, že takovou smlouvu uzavřít lze. V nájemní smlouvě by měla být, pro pořádek, uvedena výše stanoveného nájemného, jeho rozpis tj. jaké platby (za co) nájem zahrnuje a dále rozpis služeb, které bude nájemce pro vás zajišťovat, výrok, že nájem bytu se poskytuje bezplatně, protože nájemce bude vykonávat pro pronajimatele dohodnuté služby. Takže váš příjem bude zřejmě 0 a není tedy co vykazovat pro zdanění příjmů. Pokud jste důchodce, tak příjmy, které se nemusí zdaňovat jsou do výše 15000 tis. Kč, pokud pracující tak 6000,- Kč za rok. Kdyby Vám nájemníci platili režie (eletrika, voda a další poplatky) a tento rozpis jste měla uvedený ve smlouvě,. tak ty se vykazují v § 10 daňového přiznání a daň se z nich neplatí. V § 9 přiznání se pak píše ve vašem případě 0. Pokud by jste tento rozpis ve smlouvě neměla, toto neplatí.

-

Bydlíme v nájemním bytě v bytovém domě o 2 bytových jednotkách. Majitel domu se domáhá, abychom podepsali nájemní smlouvu, že se budeme podílet na opravách domu, např. fasády, opravě střechy, otvorových prvků při jejich výměně, plotu a podobně. Má na to právo?
Majitel domu vám mohl stanovit nájemné jen v souladu s vyhláškou č. 176/1993 Sb. Jeho požadavky jsou v rozporu s touto vyhláškou a nemůže je na vás uplatnit. Smlouvu, kterou byste se k obdobnému zavazovali, striktně odmítněte. Jejím nepodepsáním se nic nemění na vašem nájemním vztahu. Majitel domu si musí uvědomit, že tyto náklady jsou jen a jen jeho povinností a že je nelze přenášet na nájemce. S pronajímatelem se však můžete dohodnout i na podílu při opravách domu, jako protislužbu můžete požadovat v dalším období snížené nájemné. S účinností zákona č. 107/2006 Sb., bude možné u nově uzavíraných smluv sjednat písemnou dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem též předání bytu do tzv. úpravy, tzn. že nájemce bude upravovat byt na své náklady a veškeré záležitosti vztahů mezi pronajímatelem a nájemcem by měla řešit písemná smlouva.

Zdroj: finance.idnes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]