Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit krbovou vložku

Od: zbynneknovak odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.
Potřebuji Vaši pomoc, neboď mé zoufalství už nezná hranic. Teď, když začalo mrznout jsem se rozhodnul, k radosti zbytku své rodiny, překopat topení a hned jsem se pustil do díla. Schéma je zapojení je na obrázku.
Popíšu ho:
Topíme občas v krbové vložce, dosáhne-li teplota ve výměniku cca 55°C sepne oběhové čerpadlo, které žene "horkou" vodu směrem k třícestnému termostatickému směšovacímu ventilu VTA 321, který smíchá horkou vodu s vratnou vodou, Výstup z ventilu je nastaven na 40°C. Čerpadlo elektrokotle vžene tuto vodu, bez toho aniž by ji elektrokotel dohříval (nastaven je na 30°C), do podlahového topení, kde se průchodem ochladí na cca 25°C a vrací se jednak k ventilu VTA 321 a jednak k termoventilu 60°C u krbové vložky. Tady mi to funguje bezvadně.
Problém nastal, když netopím v krbu. Čerpadlo v elektrokot. nemá propojení vratné vody do svého vstupu. Jak toto mám vyřešit? Nabízí se řešení zkratem s ventilem, toto já však odmítám z důvodu "bezobslužného" provozu, přece jen v krbu topí moje manželka, případně dcera. Neexistuje nějaký způsob s pomoci zpětné klapky nebo něco takového? Raději mechanický než zase něco elektrického.
Za každou radu budu vděčný.
S přátelským pozdravem
Zbyněk

Jak zapojit krbovou vložku

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

odpoved1
hodnocení

0x

Dobrý den ,

řešil jsem identický problém jako máte vy , s tím že na místo krbové vložky mám kotel na tuhá paliva .

Po konzultaci s topenářem a tak aby to bylo blbovzdorné a mohla obsluhovat i kotel žena a nemuselo se nikde nic přepínat to topenář navrhl takto :

( upřesním že máme poze 1 čerpadlo jak pro el.kotel tak pro kotel )

- žádný 4 cestný ventil apod.

- kotle zapojeny paralelně s tím že na vratce je elektro ventil

- v kotle na tuhá paliva instalován termostat

- na výstupu u obou kotlů příložný termostat pro spínání čerpadla

Funkcionalita:

netopí se v kotli na tuhá paliva jede elektrokotel ( ten se řídí prostorovým termostatem ) , jakmile se zatopí v kotli na tuhá paliva a teplota je vyšší než 30 stupňu hlídá termostat v kotli na tuhá paliva tento při dosáhnutí zvolené teloty ( 30 st. ) odpojí elektrokotel a přepne elektoventil ve vratce na průtok pro kotel na tuhá paliva . Čerpadlo se sepne po dosáhnutí nastavené teploty na příložném termostatu .

Funguje to i opačně a to tak že pokud vyduchne kotel na tuhá paliva - opět klesne teplota pod 30st tak termostat v kotli na tuhá paliva přepne na provoz elektrokotle a tento se v závislosti na nastavené teplotě pokojového termostatu zapne jakmile je to potřeba .

Je pravda že systém pracuje s vyšší teplotou protože na podlahovku máme domíchávací zařízení .

TB

zbynneknovak
hodnocení

Dobrý den,

za odpověď děkuji. Ale... systém topení mám "překopaný" - Doplnil jsem trojcestný termosměšovací ventil VTA 321. A ten mi dělá problém.

Váš systém chápu, ale protože já mám v celém domě pouze podlahové topení nemám nikde vyveden pokojový termostat (kotel řídím pouze výstupní teplotou vody) a v krbové vložce se topí jen občas, není určena jako primární zdroj tepla a pořizovat příložný termost ale hlavně nějak zabudovat vodiče, věřte mi nějak se nechce...

Hledám spíše jednodušší řešení , i když s tím elektroventilem to není špatný nápad, pokud by šel připojit nějak na elektrokotel (Thermona 9kW s dotykovým displejem). Ale já bych se přece jen více klonil k nějaké možnosti čistého "automatického" mechanického zapojení.

Ještě jednou Vám děkuji, mám nad čím přemýšlet.

instalater*
hodnocení

0x
zbyneknovak

Dobrý večer,

nerad bych byl za někoho, kdo si neváží Vaší pomoci, ale toto zapojení je pro systém s radiátory, kde se nepotřebuje omezovat teplota. Já mám pouze podlahové topení, proto jsem zakoupil termostatický směšovací ventil VTA 321, kterým snižuji teplotu z výstupu krbové vložky. Tento ventil musí být zapojen tak, aby všechny tři porty ventilu měly stejný tlak (tedy oběhové čerpadlo musí být za ventilem (musí z něho tahat vodu)) a to mi právě způsobilo daný problém. U krbové vložky mám termostatický ventil s bypassem, ten tam byl, ale jeho funkci jsem nepochopil.

Děkuji Zbyněk

asd*

Stačí VTA a čerpadlo dát až za el.kotel

instalater*
hodnocení

0x

Zbyňku , myslím , že vím jak na to. Doma mám něco podobného , akorát tam nemám ještě připojenej krb. ( to jsem tam domaloval) Vyfotil jsem ti to , ale nevím jak sem vložit ten snímek. Na email to umím.*smich* . Pokud máš zájem , tak pošli email.

zbyneknovak

Dobrý den,

budu Vám vděčný, pokud mi to pošlete. Ale nezlobte se, prosím, napíšu zde email kde je mi jedno zda mi chodí spam či ne. Proto to nebude "osobní" email. To abyste na mne nenaštval.

Email: kobra11150@seznam.cz

Děkuji moc.

michgo*
hodnocení

0x

Trošku se tímto zabývám, řešení není až tak složíté je třeba osadit zpětný ventil za domíchávací ventil esbe napojit přímo na přívod do topení, další zpětný ventil se musí osadit na výstup s el. kotle.

Pak je třeba vyřešit vypínání el. kotle které musí ovládat termostat ve vložce, stačí na něj připojit pomocné spínací relé s dvěma spínacími kontakty, po dosažení teploty termostat přepne pomocné relé a to zapne čerpadlo a současně odstaví elektrokotel pomočí klemy na pokojový termostat.

Další a myslím že závažnejší problém u Vás vidím v tom že máte jen podlahové topení a nemáte akumulační nádrž, v případě že budete déle topit vložkou muže dojít k havarijnímu stavu kdy nebude kde spotřebovávat vyrobenou teplou vodu ve vložce a přehřeje se celý systém, pokud máte dochlazovací smyčku ta přehřádí zabrání ale za značnou cenu, pokud ji nemáte může dojít k haváriji systému a spůsobení nevratného poškození.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]