Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak sundat lepidlo z tapet ze zdi?

Od: kutilka* odpovědí: 9 změna:

Sundali jsme ve starém bytě tapety ze zdi. Na zdi zůstalo lepidlo, místama dost, fleky. Chceme vymalovat. Co s tím, aby barva držela? Teď je pod lepidlem jen omítka.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Pokud seškrabu staré nátěry ze stěny,nebo alternativně tapety,na stěně vždy zůstanou zbytky klížení,případně lepidla.Po zaschnutí povrchu je potřeba vždy povrch nejprve srovnat,nejlépe vhodnou stěrkou(finálkou).Po srovnání stěnu přewbrousit brusnou síťkou a pak vymalovat.Po tapetách bych osobně lepil opět tapety.

JABRAKA

hodnocení

1x

Vždycky nejprve mydlím, tak jak to dělal celý život i táta. A to tak, že v drogerii koupím jádrové mýdlo, stále je v prodeji. Mýdlo cca půl nastrouhám struhadlem na velkých kapkách do pětilitrového hrnce, zaliju vodou a za občasného míchání dokud není mýdlo dokonale rozpuštěné. Nechám zchladnout. Uliju do kbelíku cca čtvrtinu, naředím . Nesmí to být husté, spíš řídké, ale ne čistá voda. Velkou štětku a tím vylíčím část místnosti. Pokaždé v kyblíku štětkou trošku zatřepat, vypláchnout ji konečky chlupů. Asi po 1/3 vylít, beztak je špinavé a nalít nové, naředit. Pak zdi nechat uschnout a může se malovat. Mýdlo zdi odmastí a spojí minulou malbu a prach, který jsme nesmyli. Mýdlo je lepší než penetrace.;) Co z mýdla zůstane, sliji do pet lahve a peru v tom místo mýdlového prášku. Teď v telce vyprávěla nějaká mladá paní, jak si vyrábí mýdlový sliz na praní, jak je účinnější a ekologičtější a levnější, než mýdlový prášek. Totéž, jen přidává k tomu sodu na praní. *palec*

doplněno 24.01.13 08:17:

Vodu v hrnci s mýdlem postavím na oheň a za občasného míchání vařím, dokud není mýdlo rozpuštěné. K varu ani nedojde. :D Tato důležitá informace mi vypadla.

ladaadal*

Jééé, babčo, to mě ani nenapadlo, že se to ještě vyrábí a prodává. To je opravdu starý klasický způsob, ale dnes už zbytečně zdlouhavý. Trošku víc jaru udělá stejnou službu.

doplněno 24.01.13 08:28:

Jinak ten postup jsi popsala mnohem líp, já vím jak to dělám, ale neuměl jsem to vysvětlit.

ladaadal*
hodnocení

0x

Máčet a škrábáním dostat dolů. Pak to před malováním namydlit.

poper
dobry den,mam podobny dotaz...plati to i pro sundani vliesovych tapet? Lepidlo bylo naneseno na malbu na omitce.

kutilka*
hodnocení

Nevím, jestli to půjde bez poškození omítky, když pod tím není barva. A namydlit jak? Podřebuji to podrobně, nemám zkušenosti.

ladaadal*
hodnocení

0x

Hodně máčet a opatrně škrabat. Když jsi šikovný, nenaděláš škrábance a stačí do kýble voda s mýdlem a jakoby poprvé natřít, tím se to odmastí. Pokud naděláš rýhy, musí se to srovnat. Podle hloubky buď štukem, stěrkou, někdy stačí jen přelíznout filcákem.

iz*

Ladaadale, s dovolením se přiživím:

Jaké mýdlo a kolik na 5 l nebo na 10 l vody? Dá se malba jenom omýt a po vyschnutí ponechat původní? V jakém poměru by musel být mýdlový roztok na omytí malby?

doplněno 24.01.13 08:15:

Poprosím ještě jednou o přibližný poměr (nebo lépe minimum) Jaru k vodě.

Jsem úplný laik (asi je to z dotazu i zřejmé), ještě nikdy jsem nic podobného nedělala. Zatím jsem se pouze pokoušela omést ze stěn a ze stropu prach, ale výsledek není moc dobrý. Chtěla bych zkusit stěny i strop omýt a po vyschnutí ponechat bez další malby či jiné úpravy.

Na stěnách je pod několika vrstvami malby olejový nátěr, vrchní vrstva se místy loupe (ze stropu občas padá). Další vrstva malby by to podle mne jen zhoršila.

Vím, že by byla potřebná důkladná oprava, ale nechci odstraňovat olejový nátěr ani škrábat malbu (to už přenechám mladším)... [Jde o malou místnost 0,89 m2, do níž zajdu několikrát týdně - něco jako špajz nebo komora. Jde mi jen o to, aby se malba neloupala a nepadala do uskladněných věcí.]

doplněno 24.01.13 08:21:

Ladaadale, BabkoZov, děkuju, vyzkouším.

ladaadal*

Dřív se používalo mazlavé, ale dnes používám buď jar nebo prostě tekuté mýdlo, ale ten jar je lepší. Poměr ti neřeknu. Nee, že bych nechtěl, ale prostě vždycky nacvrndám tolik, aby to dobře pěnilo. Jestli se dá jenom omýt záleží na síle a počtu vrstev. Poznáš to po pár tazích štětkou. Když už je to moc, začne se loupat a musí přijít škrabání. Pokud se neloupe a jen se jakoby slévají barvy, je to OK. Neumím to líp vysvětlit, prostě to dělám tak nějak citem. Na poměrech zase tolik nezáleží, jde o to, aby byla malba odmaštěná. Zvláště v místnostech, kde se kouří nebo vaří. Ale poznáš to, v malbě jsou malinkatý (někdy až neznatelný) dirky. Dokud se nezalejou tou rozpatlanou malbou, tak tam je mastnota a bude to vidět v malbě.

Když maluju Primalexem a nejsem si stopro jistej, tak kápnu malinko jaru i do něj.

doplněno 24.01.13 08:25:

Že jsi laik nevadí, od toho je tahle poradna, ale dobré zprávy pro tebe mít nebudu:

Jednak poměr opravdu neznám, prostě do kýble s vlažnou vodou stříknu, já nevím, panáka jaru (od oka přímo z lahvičky), zakverlám vařečkou (co mám na malování) a když se mi zdá málo bublin, kapku přidám. Na tom poměru zase tolik nezáleží.

Ale hlavně za druhé - tím to neomyješ aby se to už nemalovalo, to se dělá jen jako příprava pro malbu. Barvy se při tom smíchaj a roztelpou po stěně a když to vyschně, vypadá to šíleně, jako bys prostě patlala špínu s barvou nekontrolovatelně na zeď. Navíc, jestli už se ti to místama loupe, tak jak na to sáhneš něčím mokrým, půjde to dolů chtě nechtě. Podle tvého popisu bych řekl, že ti nezbude nic jiného než oškrabat, omydlit, eventuelně zahladit a znovu vymalovat. Jinak to asi dokupy nedáš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]