Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
bydlím 9 měsíců v podnájmu a pronajímatelka se nijak nestarala o to, jak na tom byt je. Když začala zima, v bytě se vytvořila plíseň všemožných druhů a barev. Nedělám nic jiného, než-li vrážím peníze do prostředků proti plísni, ale i tak, je všude zažraná a zmizí tak na 2-3 dny, než se opět objeví. Jsem v 48m2 bylě 2+kk, který je udělám z 1+1, mám zde el. přímotopy (vlastnictví pronajímatelky) a dokoupila jsem si i plynový přímotop na bomby, jelikož je zde vše na el. Je zde bojler a přímotopy a ve smlouvě mám napsáno byt I. KATEGORIE, což je hloupost a smlouva by zudíž měla být neplatná...? Zítra pronajímatelka přijede a já nevím, zda-li s ní mám sepsat papír, že zde byla atd. Prosím poraďte. Byt je nad sklepem, zimný a vlhký, zdi jsou promočeny, barák je zateplený a má plastová okna. Běžně tady máme 23 stupňů, ovšem stále mokro a vlhko.
Děkuji alespoň za nějakou radu, jak se mám bránit
S pozdravem Jana
Požadejte o snížení najemneho,plísen vzniká ve vysokém vlhku. mužu poradit na dálku pouze víc topit a větrat
Děkuji,
a věřte, že víc už to opravdu nejde, ostatních 5 bytů v tomto domě má etážové topení na plynový kotel a plíseň měli kdysi také.
Plíseň mi zničila čelo postele a skříň do hromady za 40 000,-kč. Jsem zvědava, jak to dopadne. O snížení určitě požádám.
Děkuji
Rada je jediná - pokud to jenom trošku jde, tak okamžitě pryč. Pokud to došlo tak daleko, že plíseň (jak píšete) ničí nábytek, tak tam človek nemá co dělat. Jenom si ničíte nervy a hlavně zdraví. Tato situace nemá pro vás žádné výhodné řešení. I kdyby vám nájem snížili na třetinu. Opravdu, na vašem místě bych se okamžitě rozhlížel po nových podnájmech. Myslím to úplně vážně a to nejsem žádný hysterik či hypochondr.
Děkuji i Vám za odpověď,
jsem těžký astmatik a opravdu se od sud budu pakovat co nejdříve. Bohužel budou asi problémy s majitelkou.
Krásný den přeji Jana
Problemy s majitelkou?Skuste ji třeba pohrozit hygienikem, co by řekl na to že jako astmatik žijete v bytě s plísní(i kdyby jste astmatik nebyla) tak z hygienických důvodu tam nelze bydlet.Tohle by mohlo pomoct k bezproblemovému opuštění bytu.
Dobrý den, rozumím tomu tak, že se plíseň v bytě začala tvořit až s topnou sezónou. Za teplého počasí se více větrá a vzduch přirozeně proudí. V zimě se větrání omezuje a vodní páry kondenzují na stěnách a vzniká plíseň. U plastových oken se proto musí přes zimu nastavit mikroventilace a ta vlhkost by se měla během několika dní snížit (v mém bytě to trvalo asi 14 dní a od té doby vlhkost stěn už není).
Kategorizace bytů je již zrušena, tak je ve smlouvě nepřesnost, přesto není smlouva neplatná jako celek, ale pouze v tomto bodě (dříve by to byl asi byt II. kategorie). Zdravím!
Jani, vůbec nevím jakou máte smlouvu a co v je napsáno. SPEKUJI. Třeba máte nízký nájem, protože je byt studený a vlhký. to já nevím. nicméně pokud je plíseň v bytě, je z hygienického hlediska byt neobyvatelný. ,
Vše je domluvě nájemce vers. nájemník.
Milane, čistý nájem je 5 000,-kč, což málo není, když vezmu v potaz další 2 000,- kč za zálohu na elektřinu. Je to malý byt a je jasně vidno, že se tu plíseň samozřejmě někdo snažil zakrýt. No pokud se bude dát s majitelkou dnes hovořit, tak to snad nějak vyřešíme, doufám jako lidé.
A nezačala se plíseň v bytě objevovat až PO instalaci plynového přímotopu? Spalováním plynu vzniká dost vlhkosti, v kombinaci s vařením bez zapnuté digestoře s odtahem ven, žehlením, sušením prádla a nedostatečným nebo nedej bože žádným větráním už to může být problém, zvlášť máte-li těsná plastová okna.
bgmaniac,
cože? ...Spalováním plynu vzniká dost vlhkosti...
zkuste mi to, prosím, vysvětlit...jak se vlhkost z topidla dostane do místnosti?
doplněno 30.01.13 18:19:už je mi to jasné, při vaření vzniká pára, to je normální, ale pokud máte plynové plynové topidlo v bytě, tak má nasávání i výdech mimo byt!
viz odkaz..
topidlo samozřejmě musí být v místnosti (přímotop) - pokud máte kotel v kotelně, do bytu se Vám vlhkost s největší pravděpodobností nedostane.
Propan, butan i zemní plyn jsou uhlovodíky, při reakci s kyslíkem (hoření) vzniká CO2 (dokonalé hoření), případně CO (nedokonalé hoření) + voda.
Plynový kotel jistě, pokud má v pořádku odtah spalin. Přenosný přímotop ale těžko, alespoň ty malé ne - proto jsou také určeny pro vytápění dobře větraných místností.
Ze 58 g butanu dostanete 90 g vodní páry, u propanu je to 44 ku 72. tedy z 10 kg plynu vytvoříte cca 16 kg vodní páry. Ta kondenzuje na chladném povrchu a podporuje vznik plísní. Ještě vás majitelka může popotahovat za znehodnocení bytu nesprávným užíváním. Navíc vlhký vzduch se vždy zdá studenější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.