Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
s rodinkou jsme poridily RD s obytnou plochou cca 100m2 ( 45cm siroke zdivo - cihla )
K domku jsou pristaveny dva pristavky cca 10m2 ( 30cm zdivo - cihla ).Dum neni izolovany.
V techto pristavcich vytahnu teplotu max na 18°C, v dome jinak prumerne 22°C.
Spotreba plynu je od 15ti do 20ti ccm3 plynu.Coz je dost, teplota vody v systemu mam nastavenou na 50 - 60°C, jak kdy.
Myslite, ze se vyplati ted narychlo zaizolovat ty pristavky polystyrenem treba 5cm?
Jde o izolaci narychlo do jara, resp. dokud se bude topit, pote se bude izolovat cely dum a podkopavat kvuli izolaci zakladu.
Jen me zajima, jestli se da usetrit treba 5ccm3 plynu kazdy den.Pocitam ze tak maximalne budeme topit do brezna.
Dekuji za rady!
Myslím, že vaše úvaha je špatná. Pokud teď zateplíte 30 zeď 5 cm polystyrenem, moc si nepomůžete. Navíc, pokud již teď víte, že budete v dohledné době vše řešit komplexně, pak to o to více nedává smysl.
Na vašem místě bych se podíval, jaká je skladba stropu. Podle mě to bude daleko větší problém, než celé zdi. Mám pocit, že přístavby asi nebudou nové (z plných cihel na 30 cm dnes asi nikdo nestaví). Strop bych tak odhadl na nějaké hranoly či trámky s deskami a minimální, případně žádnou izolací. Na vašem místě bych se tedy zaměřil tímto směrem. Navíc jde o řešení, které v kontextu toho, co připravujete na jaro, dává smysl. Prostě teď vyřešíte stropy přístaveb komlexně a definitivně, následně se pustíte do obvodového zdiva.
Tak pristavby by meli byt z cihel , nejspis nasiroko, 30cm s omitkami z obou stran.
Skladba stropu je velice jednoducha, betonovy strop, nejspis nejaky panel tak 10cm siroky a na strese plech, jako stresni krytina.
Velice dobry napad s tim stropem, jsem totiz sadrokartonar, takze tam vyfrknu hned sadrokartonovy podhled s izolaci, mam tu 8mm skelnou vatu zn. Ursa.A hned na verandě i v koupelně.Elektro a zabezpecovacku mam uz natahanou.Budu to mit za jeden den hotovy, a treba to usetri alespon 20,-kč denně, i to je dobre na 2-3 mesice dopredu, to bude az 2000,-kč.
Jinak pro doplnění, zbytek domu je standartni stare stropy, nasledujici skladba: Prkna fosny jako podlaha pudy, tramy nosne,pod nimi opet prkna s rakosem tloustky cca 3cm dohromady i s omitkou stropu.
To uz ted udelat nemuzu, mame vsude zabydleno a pripraveno na jaro, takze jakmile to pujde, udelame sadrosovy strop i vsude.
Dekuji za dobry napad!
Nepomůže to ani kdybyste tam dali stovku polystyren. Zbytek zdí neizolovaného baráku bude tvořit tepelný most.
doplněno 22.01.13 18:39:Tím červeným vám budou zdi odebírat teplo zevnitř izolovaných přístavků a poženou jej neizolovanýmí zdmi ven.
No protoze je potreba cely obvod domu okopat a alespon nahrubo nahodit, dum je z roku 1929 a omitka je uz dist ´jeta´ a taky to snad trosku prispeje k zesileni obv.zdi ( cihly jsou totiz slepovane snad piskem a ne maltou )
Takze se bude zase na jare ten polystyren demontovat, pripadne se vyhodi.
Ale pokud rikate, ze stejne teplo odchazi jinyma zdma, tak to asi tak bude.Je fakt ze ta zed u prisaveb je jen o 1/3 slabsi, ale 50kč denne to asi neusetri no.Skusim jeste pockat, pokud by nekdo prisel s jinacim napadem nebo podobne.
Diky!
No on ale pise, ze tam je o 4° mene nez v baraku, takze zjevne tak unika tepla vice (zdi jsou o 1/3 tenci).
Jak uz psal nekdo vyse, pockejte, az sem za chvili dorazi nekdo, kdo vam to presne dokaze napocitat.
Jeste doplnim, ze v obou pristavkach je standartni radiator, jsou tedy primo vytapene, ostatne jako kazda mistnost krome chodeb ( 4m2 ) i presto tam neni vic jak 18°C.
600kč cm polystyrenu?nějak mi to neštymuje.v těch mrazech nic neizoluj,mužeš prodélat ješté vice než protopíš.
Jojo, presne tak, presneji 600-800,-kč za kazdy cm tloustky pri pokryti obou pristavku.
Zjednodesene za 2x 50cm tloustku by to bylo cca 6000,- kč.
( nepocitam prislusenstvi jako lepidlo, kotvy apod., vcelku taky dostanu snad nejakou slevu pres znameho )
To uz vychazi nutna uspora min. 100,-Kč denne na 60 dni kdy predpokladam konec topne sezony.
Jak rikam, je to vicemene zalezitost pouze na dobu, dokud se bude topit.
O kazdy dalsi cm polystyrenu je cca 600,-Kč navic.
Pocitam, ze porizovaci cena polystyrenu bude cca 3000,-Kč, takze je potreba aby se usetrilo minimalne 4ccm3 plynu za predpokladanou dobu topeni jeste 60 dnu.
O kazdy dalsi cm polystyrenu je cca 600,-Kč navic.
Jinak diky!
A okna jsou v celém domě již nová? Ono 18° je na verandu dostačující, každopádně v koupelně může být nepříjemné. Momentálně je izolování zbytečné, navíc v těchto mrazech i těžko realizovatelné. A jak tu už více lidí píše, na spotřebě plynu by to nemělo žádný vliv.
Co takhle si pořídit do budoucna krb? V zimním období se tak dá ušetřit až 30% nákladů na plyn Momentálně aby šlo vytáhnout teplotu výš leda zvýšit teplotu v celém domě. My máme starší RD dřevěná profukující okna a s 22° v těchto mrazech je mi občas i zima. Ale máme kotel na tuhá paliva, takže není problém finančně topit na 24° při teplotách v noci klesajících pod-10°C s tím, že během noci kotel vyhasne je v domě 18°C. V podkroví je možné naměřit dokonce i 15°C ale tam je polovina střechy nezateplená takže se topí do nebes.
Nejsou nova, ale musim rict, ze vypadaj slusne, zadny hrozny pruvany nebo podobne.
Myslim si ze z te verandy a koupelny ta zima jde prave do domu, a kvuli tomu kotel stale pritapi.Jinak v koupelne je to hodne neprijemny, jsem haklivej na kazdej stupen
Dnes jsem zapomnel zapnout nocni pokles, takzde jedeme na 22°C v obyvaku, jdu se mrknout, kolik se zas protopilo
Do budoucna urcite krb, ale co vim, tak je to minimalne 20tis. Kč investice, takže zatím nespěchá.
Hlavně to chceme jen jako kulisu, určitě ne každý den topit, holt plyn je pohodlnej a vicemene cistej a nesmrdi
Diky
replykatore, odpověď je jednoduchá, ano vyplatí se to, ale za určitých předpokladů. A k tomu rozhodnutí je potřeba spousty doplňujících informací.
Zkuste mě nalézt večer on line a můžeme pokecat třeba po skype..
Dekuji za nabidku, jsem ted narychlo u PC, pokud by to slo, rad bych pouzil tuto diskusi, aby to videli pripadne i jini uzivatele, co maji podobny problem, pokud to pujde.Dekuji!
jasně, klidně i zde, ale vy totiš nevíte jak to bude složité, zdlouhavé a nepřesné.
Tak kupříkladu, tloušťku izolace 5 cm zapomeňte, páč 1cm dneska koupíte za 10,10Kč (bacha cena polyše jde nahoru) . To že je 5 cm opravdu málo, to Vám již bylo napsáno. U Vás je třeba dodat více izolace a to v poměru k ostatním izolacím. Nalepit můžete polyš klidně i zítra nebo za několik dní. Dneska je již chemie taková, ž můžeme lepit i v mrazu. ale za určitých podmínek. Je pravda, že se jinak bude lepit v Pardubicích a třeba ve Svobodě nad Úpou. O kolik ušetříte letos na energii, když zateplíte zítra některé stěny, to Vám nikdo nesdělí, páč na to je potřeba mnoho dalších informací..Že by se topilo jen do března, tomu snad nevěříte. Víte kolik je topných dnů ve Vašem regionu?
Když zateplíte jen části zdi, tak je to jako když ucpete polovinu cedníku? Taky již tolik neproteče tepla..nevím proč je třeba celý barák okpat, ale i toto není překážka zítra zateplit. Poté nahazování nahrubo určitě není třeba. Pokud je omítka nesoudržná, tak jistě odstarnit.
Polyš nalepíte a již tam necháte!
Vážený pane,zateplovat postupně a všechno a ne malou vrstvou.Já mám například ve stropě minerální vatu o síle 16 až 24cm,to podle toho kolik jsem měl volného místa tam naládovat,když jsem vyházel škváru,kterou jsem tam měl.Jinak chcete-li poznat opravdovou ůčinost zateplení,tak musíte zateplit celý rodiný domek polystyrenem od 5cm výše,čím silnější tím lepší a bud podřezat celý domek,nebo podkopat a vybudovat pod domkem místnosti ve kterých si můžete udělat dílnu,kotelnu a jiné,tak jsem si to udělal já.To je však práce na mnoho roků,protože at se dělá cokoliv,tak to neznamená nikdy HOP A JE KRÁVA.Stejně tak nic neuspěchate,pokud to nebudete dělat pomalu a důkladně s vědomím,že to bude napořád.Musíte si uvědomit to,že se může snadno stát,že se dostanete do situace,( kdy to co mě stačí dnes,nemusí být za několik ix let pravda),potom však většinou už je pozdě na to,dělat nápravu,třeba s ohledem na svůj věk.Jako příklad uvedu kamaráda,který si postavil rodiný dům s 30cm venkovní zdí do kterých zbytečně umístil velká čtyřdílná okna,což v letech 1980 možná byla moda,dnes však naříká,že prý udělal obrovskou chybu,musí nyní hodně topit a briketama,aby dům vůbec vytopil.Ten také se stavbou očividně spěchal,navíc dnes na stará kolena už na to nemá,aby to změnil.Já se vrtám ve svém domku od roku 1985 a stále je co dělat pro to, aby to bylo ještě lepší i přesto,že začínám dědkovatět a zubatá mě začíná klepat na dveře. Tak ahoj SAMO-UK
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.