Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak topit uhlím?

Od: weka* odpovědí: 32 změna:

poraďte mi lidi zlatí ;)

letos poprvé topím uhlím...mám kostku, takže větší kousky...

teplota v kotli je kolem 50stupňů, což je na uhlí dost málo...

kde je chyba?mám přívod vzduchu více otevřít?

mám starý litinový viadrus a když topím dřevem, tak se dostanu na 60stupňů...topím měkkým dřevem..

neřeště prosím okolnosti spíše poraďte, jak topíte vy?! ;)

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

1x

Když se ti zdá nízká teplota, stačí dole otevřít, aby měl více vzduchu. a otevřená klapka do komína. Až když se to rozfofruje, tak dole přivírám, klapku taky přivřu a někdy pootevřu sekundár na horních dvířkách (Viadrus U22 cca 38 let starý litiňák). Předpokládám, že to máš černý uhlí. Jinak to pak regulju jen spodní brankou přes termostat - pootevírá a zavírá dle teploty. Když je v bytě teplo, naložím a vše pozavírám, navrch hodím časopis a vydrží to do druhého dne.

weka*
hodnocení

klapu na komín nemám...

jinak asi tedy nechám více otevřený spodní přísun vzduchu, který mám pořešený přes regulátor ;)

jo jo...být topičem není jednoduché ;))

ladaadal*

To jde jen o první sezonu, než to všechno vychytáš a dostaneš to do ruky. Příští zimu už tam budeš chodit míň a míň, protože už budeš vědět kdy co kotel dělá a nedělá. Až přestane hřát i při otevřených dvířkách, tak máš zanesený komín, na tom taky hodně záleží. Já čistím podle uhlí 1x až 4x za zimu. Teď topím Polským a stačí to 1x.

spravne musis to vychytat,ja se snazim topit na 60,mensi teplota neni dobra pro komin,dulezite je mit cisty pec a komin.dvirka nechavam otevrene nez to vytahnu cca 55 a pak privru a ono to na 60 vyleze.letos mam nejake cerne svinstvo,kazde tri dny musim cistit pec a komin co 3tdny,jeste ze je to moje posledni uhelna sezona.

weka*
hodnocení

0x

topil jsem dřevem a komín nečadil...teď topím uhlím a začlo to nějak dost čadit:(

komín v kotli jsem vyčistil...teď ho vyčistit směrem od kotle nahoru, ale to už asi provede kominík ze střechy směrem dolů ke kotli štětkou ne?

není mi jasné proč to tak čadí :(

jestli malá teplota na přikládání uhlí...jestli to mám pořádně vyhajcovat dřevem a pak až uhlí?

ladaadal*

Uhlí vždycky při přiložení čadí, s tím nic nenaděláš, ale zvýšenou teplotou to zlepšíš, respektive, urychlíš proces nahřívání uhlí, při kterém kouří. Já vždy při zatápění naláduju dřevem a když jsou žhavé uhlíky, přihodím lopatu uhlí. Všechno poodvíraný, takže se během čtvrthodiny rozžhaví a na to pak naházím 2-3 lopaty, nechám znova rozžhavit a pak to pozavírám.

weka*

ok ok...už jsem myslel, že je něco špatně...

každopádně jedná se o to, že když otevřu vzduch hodně, tak to čadí i do kotelny...:(

jinak jsem udělal přesně to co jste psal a komín vyčistil...tedy alespoň v kotli...dál se nemám jak dostat...

ladaadal*

Čoveče, do kotelny mi to kouří jen při zatápění, když nechám všechno otevřený než se ohřeje komín. Možná, až ti to kominík vymete, pokud si nevymetáš sám, tak se to srovná. Když je čistej komín, tak to čadí všechno do komína, i když otevřu při přikládání horní branku.

weka*

no samozřejmě při lehce pootevřeném vzduchu to je v pohodě, ale při tom roztápění to čadí...

u dřeva jsem na tohle nebyl vůbec zvyklý ;)

no hold pár dnů to potrvá než se ze mě stane opravdový kotelník :-D

hodnocení

0x

Doporučuji, pokud to jde, vzhledem k velikosti roštu kotle, při přikládání uhlí, nepokrýt v kotli zcela stávající oheň přikládaným uhlím. Ponechat vždy při přikládání část roštu s nezasypaným viditelným ohněm. Případně před přiložením uhlí vložit na toto místo aspoň polínko dřeva - případně několik polínek. miro

weka*
hodnocení

dnes jsem si všiml, že žhavé je hlavně vepředku roštu, ale vzadu nic moc...

no zítra se na to vrhnu a pročistím kotel,rošt,komín atd a uvidíme..:)

udělám pořádný základ a pak to začnu sypat uhlím...

není možné aby se dobrá věc nepodařila ;)

johhny16*

To že vám čadí do kotelny za každe situace je silně zanesený kouřovod (komin) čadit to muže jen při zatapění než se dostane kouřovod na spravnou teplotu.tzn.vše řádně ale zduraznuji řádně pročistit od místa hoření po střechu ale musi se každé místo pročistit v kouřovodě a pak uvidite ten tah.stejný problem jsem řešil před 14 dny a ted to vyhřeji na teplotu která by se mi mohla kdysy jen zdát...

ladaadal*

To je přesně ono, když začne být zanešený komín, odhořívá to u dvářek, zatímco zadek je studenej. Předpokládám, že popel zezdola máš vybranej. Taky mi to tak dělá, před čištěním komína musím hrabat uhlí zezadu ke dvířkám, aby vůbec vyhořelo. Zdá se, že máš opravdu jen zanesený komín.

doplněno 23.01.13 18:10:

u dvířek. už jsem nějakej unavenej.:D

weka*

BYLO TO ONO..PROTÁHL JSEM KOMÍN...pořádně vyčistil kotel...

měl jsem zanesené i spáry mezi žebrama, takže byl průduch jen vepředu u dvířek.,...

myslel jsem, že tam žádné mezery být nemají a ono ejhle :-D

teď to táhne krásně ;) 70stupňů a to jsem teprve začal topit :-D

díky pánové za radu ;)

jirbar*

Jak je to možné. Podle vyhlášky 91/2010 musí komín čistit odborná firma 3x ročně. Že by to bylo tak brzo zanešené?. To asi bude někde jiná chyba.

weka*

co já vím, tak má být kontrola kominíkem, jednou ročně...

jinak topil jsem dřevem a na malou teplotu, takže se logicky zanesl...

ale navíc kotel byl taky dost zanesený, takže po důkladném čištění vše ok ;)

weka*
hodnocení

ireceptar.cz/...

tady je odpověď...

jirbar*

A co má být. Vždyť jsi to potvrdil. Čištění 3x, kontrola (vystavení revizní zprávy) 1x ročně.

weka*

ale odbornou firmou 3x ročně mít komín čištění nemusím...

stačí jen revizní správa 1x za rok...

to by mě to topení vyšlo pěkně draho, kdybych si měl zvát firmy na čištění komínu 3xročně :-D

jirbar*

Souhlas, taky jsem si nakoupil vercajk na internetu. Dotyčný ing. měl pěkné ceny

ladaadal*

Není zač, hlavně, že to fajruje. Teď už poznáš podle kouřivosti, jestli to máš nebo nemáš zanesený.*palec*

johhny16*

Hlavně to pravidelně a preventivně pročištuj at nemaš ve sklepě jak v udirně..

weka*

teď už si to budu hlídat častěji, ale hlavně,teď už nebudu topit do 55stupňů, ale nad

60%stupňů, takže to zanesení nebude tak brzy od posledního čištění ;)

doplněno 24.01.13 22:58:

jinak asi začnu preventivně používat kominíčka...co 14dnů to tam hodím, ať to komín protáhne ;)

weka*
hodnocení

0x

kurec dneska přijdu ráno v 7ke kotli...přiložím a zas to začlo čadit jak hovado!

toš nevím...včera to krásně hajcovalo a dneska?!

po rozehřátí komínu přiložením dřeva to bylo lepší, ale jakmile je tam jen uhlí a jen si to tak plápolá, tak to čadí...

topic

Sek. vzduch v horních dvířkách málo otevřený.

Zkuste topit odhoříváním: nasypat uhlí, nahoře zapálit dřevo. Přikládat nahrábnutím žhavého ka kraji a nové nasypat tak aby pořád zůstal plamen (nezasypat žhavé vrstvou uhlí). Nebo nechat vyhořet a znova zatopit.

weka*

díky...zkusím různé varianty a uvidíme..;)

fribble*

Budu se asi vyjadřovat jako úplny trotl, ale : Viadrusem a uhlím topím už víc než 20 let

Důležité je hrubé uhlí, vždyť musí prohořívat celá vrstva a tak musí zůstat mezery.

Většinu popsaných problémů vyřeší klasický pohrabáč, mezerou mezi dvířky a roštem

důkladně proroštovat a pod roštem vybrat.

Komín čistím 2x ročně, tahové průduchy kotle každý týden.

Kotli dělá nejlépe provoz kolem 70st., nekouří, nedehtuje, nejsou nespálené kousky

uhlí v popelu, ani sousedi tolik nenadávají na kouř z komína.

Závěrem - hodně hrubá kostka a dobrý pohrabáč a Viadrus je k nezaplacení.

doplněno 25.01.13 16:24:

Doplním - na horní tah se vy...

weka*

no je to divné...

včera vše super...topilo to krásně a dneska zase nic...

ale všiml jsem si že kouř z komína letí hned dolů, takže je asi špatný tlak::(

uvidíme zítra..

weka*

a navíc sekundární vzduch v horních dvířkách nejde otevřít;))

leda že bych je nechal přiotevřené;)) ty dvířka

weka*
hodnocení

0x

tak jsem po dvou dnech topení uhlím vylezl na střechu a měl jsem zase saze..

až takovou krustu ve stejném místě...

kotel netáhl...jakmile jsem to prošťárnul štětkou, tak konečně zas vše ok...

neumím si to vysvětlit...nebo spíše asi topím na malou teplotu,že? ;)

bgmaniac*

Uhlí potřebuje k dokonalému hoření větší komínový tah než dřevo, aby se rozpálilo na dostatečnou teplotu, dobře vyhořelo, méně kouřilo a bylo méně nespálených zbytků. Pokud je tah nízký, uhlí hoří špatně, nedá dostatek tepla a saze z nedokonalého spalování se usazují v komíně.

jo,to souhlasi,ale letos mam po 20letech topeni nejake zvlastni uhli,ktere nedehtuje,ale vytvari silene mnozstvi sazi i pri vysoke teplote spalovani a speka se do cervena.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma topení uhlím

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]