Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskající zdi novostavba

Od: venca361* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

s manželkou bydlíme v novostavbě asi 5 let staré,bungalov cca 12,5*12,5 postavené z ytongu . Asi před 3mi lety se začly v omítce objevovat vlasové praskliny,zejména v zimě . Letos se to o dost zhoršilo,zejména v místech napojení příček na obvodové zdivo . V jednom rohu se dokonce objevila spára skoro milimetr široká . Dům jsem nestavěl já,tak ani nevím jestli nebyla požitá špatná technologie,vím jen že zdi nebyly nataženy perlinkou . Mám to začít řešit jako závažný problém,nebo je to normální a půjde to opravit ne moc invazivním spůsobem?

Dále se v místech napojení sádrokartonových stropů na zdi v místě přechodových lišt začly v zimě objevovat spáry . V létě si všechno sedne a a nic není vidět . bude stačit to nějakým spůsobem zatmelit? .

Předem děkuji za odpovědi .

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doil
hodnocení

0x

Naši sousedi mají 10 let starý dům z itongu. Vloni předělávali všechny omítky, protože stejně jako vám stavební firma si ušetřila práci, nedala perlinku.

michaltopic*

Přitom s perlinkou a lepidlem je práce podle mne ještě snažší než bez perlinky. Navíc neni zas tolik drahá vzhledem k novostavbě a cenám ostatních materiálů.

hodnocení

0x

hm u ytongu jsou ty vlasové trhliny obvyklé, pokud je opomenuta perlinka. Jako závažný problém, zvláště u bungalovu to nevidím. Chtělo by to ale opravit, nejlépe ve větší ploše.

mili3478*
hodnocení

0x

Dobry den ytong potrebuje pevny podklad ,taky neni vhodne na nej hned natahvat lepidlo , je lepe jednu sezonu vydrzet jinak uzavrete vlhkost v ytongu ta je pry az 30 procent ja bych pouzil sadrovou mitku je prodysna a ma podobne tepelne izolacni vlastnosti jak ytong

hodnocení

0x

venco, je třeba pozvat technika, aby viděl stavbu odborným okem.

Není nutné dávat perlinku na porobeton, jen se musí dát správná omíta a správný postup.

Pokud použijete třeba Salit MHF P3 a správný postup, nebude nic praskat..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]