Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, po špatné zkušenosti s medem koupeným v obchoďáku /bylo to něco mezi zředěnou marmeládou a ševcovským popem/, jsem se rozhodla nešetřit a koupit med přímo u včelaře.
Včelař měl med pěkný, poměrně drahý /sklenice za 130 Kč/ a řekl, že jeho med loni vyhrál 1. cenu. Což o to, možné to je. Nabídl mi med luční či medovicový. Cena byla stejná, vzhled taky. Koupila jsem si ten medovicový. A vůbec nedovedu zdůvodnit, proč.
Zapomněla jsem se včelaře zeptat, proto se nyní ptám vás tady.
1/ Med luční = z lučních květin. Myslím, že se mu také říká med květový.
2/ med lesní je tmavý, z kvetoucích stromů.
A co je to ten medovicový? Je také kvalitní? Je lepší, než ten luční? A z čeho tedy vlastně vůbec je?
Tak je to se mnou často. Když mohu, nezeptám se, a pak o tom uvažuji a nejde mi to z hlavy.
Proto prosím včelaře o radu. O dědu se pokouší chřipka a jistě rád spotřebuje i ten medovicový /i když nevím, co to je/. Předem děkuji. Jaga.
Jediné zákonem povolené označení je buď Med květový ,Med smíšený,Med medovicový.Ostatní označení je mimo,podle současné legislativy. Med květový obsahuje v drtivé většině zahuštěný nektar z květů(stromy,louka,keře,řepka,svazenka,atd,atd...)Medovicový obsahuje v drtivé většině výměšky hmyzu z řádu stejnokřídlých,jako jsou mšice,červci,medovnice. Vylučují totiž přebytky mízy stromů,kterou se živí,Je to sladké a včely co je sladké berou s sebou domů. Včely to z nich olizují.Jak jsem někde v jedné diskuzi četl.Je to s trochou nadzázky:"Dělají to jako mravenci.Olizují mšicím prdelky". To je pak ten tmavý med. Smíšený med obsahuje tak nějak zhruba napůl od obou. Kupujete na co máte chuť. Pokud med ztuhne.Máte jistotu,že je pravý. Pokud je světlý a je tekutý,byl upravován,zahřátím. Tmavší vydrží o něco déle v tekutém stavu.Pokud světlý med netuhne i v chladnější místnosti,pak je to podezřelé.V našich končinách toto dělá pouze med z květů Trnovníku akátu,je to díky tomu,že neobsahuje téměř glukosu. Pokud koupíte med a snadno se rozpouští ve sklenici vody,pak to není med. Na chřipku můžete dát jakýkoliv.Medovicový má více minerálních látek a je pro včely,což je zajímavé,špatně stravitelný. tady jsou mé holky jedny.Už aby bylo jaro
)
Babuško- medovicový bude lesní má takovou voňavější a ostřejší chuť než lesní a hlavně se liší barvou ,ale to ty víš ...je tmavší . U nás jej kupuji za 120kč chutná výborně - tak ať dědovi uleví.
A podruhé se neboj zeptat- každý ti rád vysvětlí co vlastně prodává a bude pyšný, že ti to může sdělit
doplněno 18.01.13 14:59:oprava- má takovou voňavější a ostřejší chuť než luční...
Med lesní a medovicový je totéž. Tenhle med není z květů, ale z "medovice" což je výměšek mšic, parazitujících na jehličnatých stromech. Včely jej sbírají stejně, jako nektar z květů.
Jinak 130 Kč/kg není je spíš lehce podprůměrná cena.
doplněno 18.01.13 13:29: Jinak 130 Kč/kg není je spíš lehce podprůměrná cena.magdon , zeť včelař říká, že nejvoňavější je med lipový a akátový, na živiny je květový lepší než medovicový ale dřív zkrystalizuje. Nemám ráda medy šlehané ale mají tu výhodu, že nekrystalizují. Za 120kč/kg prodávám jen známým co vracejí sklenice, jinak za 150kč/kg a o tu sklenici si stejně řeknu.
Chudaci znami lidus, ja taky kupuju med od znameho, vzdycky ho vemu kolem 10 kg a dava mi ho po 70,-, takze tech podprumernych 120,- nejak nechapu, to bych nedal za med ani cizimu, natoz tech 150,-
pecenkav, pokud umí včelař počítat tak za 70kč/kg med neprodá, včely se v zimě musí dokrmovat a to něco stojí, také ráfky, očkování a spousta dalšího a nemluvím o tom kolik času včelstvu musí věnovat.On ten med není zadarmo. Chudáci známí, no, letos jsem prodávala loupané vlašské ořechy za 160kč/kg a jedna "chudák" známá sama říkala" jsi padlá na hlavu, to nemáš zaplacené ani ty ořechy natož svojí práci".
Ve výkupu se zdaleka nedostane 70 Kč/kg. A přesto to tam včelaři vozí, zejména mají-li medu větší množství.
Děkuji všem. Říkáte tedy, že květový je lepší? Abych věděla pro příště.
Luke - to o těch medech nepsal nikdo z nás, ale nějaká rádkyně Kudrlinka. Já to tedy nepsala určitě!
Magdon - za těch 130 kč to nebylo celé kilo, ale 900 g. Ale zase se to kupuje jen tak jednou za čas a když si člověk pomyslí, že za sklenici medu mají kuřáci pouhé 2 krabičky cigaret, tak nelituji.
Hahanaj - děkuji za přání.
Hezký den všem. Jaga.
Já si také myslel totéž jako Luke. Kudrlinka neradila, ale ptala se. A vy jí jako rádkyně radila:
"Pravý včelí med je opravdu jenom od včelaře. A to ještě od toho dobrého, který med nedoplňuje spoustou cukru.
Lesní tmavý med je lepší, než ten luční. I když včelařů hodně ubývá, kupte si med opravdu od nějakého tam u Vás. Bude sice trochu dražší, ale takový med z Kauflandu, to je opravdu umělina."
To je pravda, Péťo, ale nikdy jsem neslyšela o tom medovicovém. Znám jen květový a lesní. To jsem vůbec nevěděla, co to je. A teď jsem si to ještě ke všemu koupila. Ale snad to svůj účel splní.
Oproti své radě Kudrlince jsem si nabila tím, že jsem také koupila v obchoďáku. Včelař byl daleko, děda chrchlal, chtěl med. Ale příště už budu opravdu chytřejší a jinde než od včelaře nekoupím. Jaga.
Nesmysl.Oba jsou výtečné.Prostudujte si podrobně složení. Slovo "cukernatí" je nevhodné označení,které nemá nic společného se sacharozou,které je v medu jen zlomkové množství(1-2%). Včelý med totiž jen KRYSTALIZUJE což je jeho přirozená vlastnost Je to proto jedna ze známek jeho pravosti. Mšice,červci,atd vylučují přebytky a ty právě sbírají včely.Nestravitelná medovice je včelám proto,že obsahuje zmiňované větší množství minerálních látek a hlavně je nebezpečí,že si donesou trisacharid,tzv. melecitosu. Plní se jim pak rychleji výkalové váčky a nedočkají se jara. Včely totiž nikdy nekálí v úle,ale pouze ve volné přírodě. Celou zimu se jim pomalu plní výkalové váčky,které při první příležitosti na jaře vyprazdňují.
Koukám na tohle vlákno jako blázen. Dodnes jsem si myslel, že je med včelí a pampeliškový. A včelí obyč nebo šlehaný. Netušil jsem, že se to ještě takhle dělí dál.
Tak aby ste věděl, nedávno jsem od zetě opět dostala přednášku, že to není šlehaný med ale pastovaný. Ráda používám, že med zcukernatěl a to ho přivádím k šílenství.
doplněno 23.01.13 20:36:zkrystalizoval
doplněno 23.01.13 20:41:Pastování medu by odborník nazval přirozenou krystalizací. Krystalizace je děj, při němž z přesyceného roztoku (v našem případě glukózy a fruktózy) vznikají krystaly. Velikost krystalů a rychlost krystalizace závisí na mnoha faktorech:
- na poměru glukózy a fruktózy,
- na obsahu vody,
- na teplotě.
Ne, že bych tomu rozuměla ale jsem dost často, ač nerada, školená zetěm.
O tom šlehaném slyším poprvé, ale i včelař, co nám ho prodává se ptá jestli obyč nebo šlehaný, ale v tom se nevyznám. zato vím, že me zcukernatěl už za mojí prababičky, jak jinak by se to nazývalo?
To slovo "cukernatí" je takové laické označení,protože to,že med ztuhne není způsobeno,že by v něm vznikl cukr,ale tím,že vzniknou krystaly glukosy.Podobně jako krystalizuje voda v led...Ten "šlehaný med" je nejšetrnější uprava medu.Správně se říká"pastovaný med".Spočívá v tom,že během přirozeného procesu krystalizace se s medem občas zamíchá,takže se docílí toho,že vzniknou,místo velkých krystalů,malinké krystalky,takže med lze snadno nabírat a třeba mazat na chleba.Tento pastovaný med už neztuhne,protože už je skryztalizovaný.
No vidíš, já si vždycky myslel, že to je našlehaný proto, že se to rychle míchá. Člověk se učí celý život.
Jóó pampeliškový med, to je něco. Taky jsem to kdysi jednou vyráběl. Děsná práce. Neskutečná patlačka. Lepilo úplně všechno kolem. Kupodivu měl ten výtvor vzhled i chuť téměř k nerozeznání od medu pravého. A dokonce i kristalizoval! Tvořily se v něm skupiny nádherných kristalů cukru až 1/2 cm velkých. O jeho "zdravosti" by se dalo velmi úspěšně pochybovat.
Já pampeliškovej chutnal jako malej kluk od sousedky a byl teda hnusnej. S medem to mělo společný jen to, že se to natelpalo úplně všude a máma pak nadávala, že je všechno ulepený. Konzistence podobná, chuť šílená
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.