Druhy medu

Od: Datum: 18.01.13 12:53 odpovědí: 27 změna: 23.01.13 21:56
avatar

Dobrý den, po špatné zkušenosti s medem koupeným v obchoďáku /bylo to něco mezi zředěnou marmeládou a ševcovským popem/, jsem se rozhodla nešetřit a koupit med přímo u včelaře.

Včelař měl med pěkný, poměrně drahý /sklenice za 130 Kč/ a řekl, že jeho med loni vyhrál 1. cenu. Což o to, možné to je. Nabídl mi med luční či medovicový. Cena byla stejná, vzhled taky. Koupila jsem si ten medovicový. A vůbec nedovedu zdůvodnit, proč.

Zapomněla jsem se včelaře zeptat, proto se nyní ptám vás tady.

1/ Med luční = z lučních květin. Myslím, že se mu také říká med květový.

2/ med lesní je tmavý, z kvetoucích stromů.

A co je to ten medovicový? Je také kvalitní? Je lepší, než ten luční? A z čeho tedy vlastně vůbec je? *ee*

Tak je to se mnou často. Když mohu, nezeptám se, a pak o tom uvažuji a nejde mi to z hlavy.

Proto prosím včelaře o radu. O dědu se pokouší chřipka a jistě rád spotřebuje i ten medovicový /i když nevím, co to je/. Předem děkuji. Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 18.01.13 13:10

Babuško- medovicový bude lesní má takovou voňavější a ostřejší chuť než lesní a hlavně se liší barvou ,ale to ty víš ...je tmavší . U nás jej kupuji za 120kč chutná výborně - tak ať dědovi uleví.

A podruhé se neboj zeptat- každý ti rád vysvětlí co vlastně prodává a bude pyšný, že ti to může sdělit

doplněno 18.01.13 14:59:

oprava- má takovou voňavější a ostřejší chuť než luční...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.13 13:13
avatar

Dobrý den Jago,

já tedy nejsem včelař ani z dálky,

nicméně na internetu se dá najít poměrně hodně informací, zkuste si třeba pročíst tyto odkazy, snad Vám budou něco platné.

http://www.medovinka.eu/produ…dy-bez-prisad/medovicovy-med/

http://cs.wikipedia.org/wiki/Med

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.13 13:23
avatar

Medovicový med je ze sladkých šťav, vylučovaných mšicemi. Ale třeba to je v těch odkazech výše, já je zatím neotvíral.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.13 13:27
avatar

Med lesní a medovicový je totéž. Tenhle med není z květů, ale z "medovice" což je výměšek mšic, parazitujících na jehličnatých stromech. Včely jej sbírají stejně, jako nektar z květů.

Jinak 130 Kč/kg není je spíš lehce podprůměrná cena.

doplněno 18.01.13 13:29: Jinak 130 Kč/kg není je spíš lehce podprůměrná cena.
doplněno 18.01.13 13:30: Tak do třetice:Jinak 130 Kč/kg je spíš lehce podprůměrná cena.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.13 14:50
avatar

magdon *palec*, zeť včelař říká, že nejvoňavější je med lipový a akátový, na živiny je květový lepší než medovicový ale dřív zkrystalizuje. Nemám ráda medy šlehané ale mají tu výhodu, že nekrystalizují. Za 120kč/kg prodávám jen známým co vracejí sklenice, jinak za 150kč/kg a o tu sklenici si stejně řeknu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.13 17:37

Chudaci znami lidus, ja taky kupuju med od znameho, vzdycky ho vemu kolem 10 kg a dava mi ho po 70,-, takze tech podprumernych 120,- nejak nechapu, to bych nedal za med ani cizimu, natoz tech 150,-

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.13 19:08
avatar

pecenkav, pokud umí včelař počítat tak za 70kč/kg med neprodá, včely se v zimě musí dokrmovat a to něco stojí, také ráfky, očkování a spousta dalšího a nemluvím o tom kolik času včelstvu musí věnovat.On ten med není zadarmo. Chudáci známí, no, letos jsem prodávala loupané vlašské ořechy za 160kč/kg a jedna "chudák" známá sama říkala" jsi padlá na hlavu, to nemáš zaplacené ani ty ořechy natož svojí práci".

Ohodnoceno: 0x
 
Od: petapeta*
Datum: 19.01.13 17:24

Ve výkupu se zdaleka nedostane 70 Kč/kg. A přesto to tam včelaři vozí, zejména mají-li medu větší množství. *sok*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.01.13 09:08
avatar

*sok* Med za 70 Kč? To stál někdy kolem roku 1980. To Vás ten Váš známý musí hodně milovat :D

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 19.01.13 09:19
avatar
slunecnicovy med pry taky nekrystalizuje. jako top beru lipovy, vynika mezi ostatnimy. u nas je cena 100 + sklebice, ktera se mu da vratit za 10.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: luke237
Datum: 18.01.13 14:29
Podle toho, co jste tady psala posledne (Lesní nebo květový med) jsem myslel, ze medum rozumite :)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.13 15:20
avatar

Děkuji všem. Říkáte tedy, že květový je lepší? Abych věděla pro příště.

Luke - to o těch medech nepsal nikdo z nás, ale nějaká rádkyně Kudrlinka. Já to tedy nepsala určitě!

Magdon - za těch 130 kč to nebylo celé kilo, ale 900 g. Ale zase se to kupuje jen tak jednou za čas a když si člověk pomyslí, že za sklenici medu mají kuřáci pouhé 2 krabičky cigaret, tak nelituji.

Hahanaj - děkuji za přání.

Hezký den všem. Jaga.

Datum: 18.01.13 16:09
avatar
Nedá se říct, že je květový lepší. Je prostě trochu jiný. Já rád oba .
Ohodnoceno: 0x
 
Od: petapeta*
Datum: 18.01.13 16:51

Já si také myslel totéž jako Luke. Kudrlinka neradila, ale ptala se. A vy jí jako rádkyně radila:

"Pravý včelí med je opravdu jenom od včelaře. A to ještě od toho dobrého, který med nedoplňuje spoustou cukru.

Lesní tmavý med je lepší, než ten luční. I když včelařů hodně ubývá, kupte si med opravdu od nějakého tam u Vás. Bude sice trochu dražší, ale takový med z Kauflandu, to je opravdu umělina."

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.13 17:16
avatar

To je pravda, Péťo, ale nikdy jsem neslyšela o tom medovicovém. Znám jen květový a lesní. To jsem vůbec nevěděla, co to je. A teď jsem si to ještě ke všemu koupila. Ale snad to svůj účel splní.

Oproti své radě Kudrlince jsem si nabila tím, že jsem také koupila v obchoďáku. Včelař byl daleko, děda chrchlal, chtěl med. Ale příště už budu opravdu chytřejší a jinde než od včelaře nekoupím. Jaga.

Od: zabu
Datum: 19.01.13 18:26

Já osobně, když mám med od známého včelaře, tak si beru pastovaný. Neteče-necukernatí, krásně se roztírá. Ale člověk musí mít v toho včelaře důvěru. Už jsem kdysi koupil pastovaný na trhu, a nestál za nic. O obchoďáku ani nemluvím. I když i tam jsem jednou koupil dobrý med-kanadský.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: michalov*
Datum: 19.01.13 19:08

Jediné zákonem povolené označení je buď Med květový ,Med smíšený,Med medovicový.Ostatní označení je mimo,podle současné legislativy. Med květový obsahuje v drtivé většině zahuštěný nektar z květů(stromy,louka,keře,řepka,svazenka,atd,atd...)Medovicový obsahuje v drtivé většině výměšky hmyzu z řádu stejnokřídlých,jako jsou mšice,červci,medovnice. Vylučují totiž přebytky mízy stromů,kterou se živí,Je to sladké a včely co je sladké berou s sebou domů. Včely to z nich olizují.Jak jsem někde v jedné diskuzi četl.Je to s trochou nadzázky:"Dělají to jako mravenci.Olizují mšicím prdelky". *smich* To je pak ten tmavý med. Smíšený med obsahuje tak nějak zhruba napůl od obou. Kupujete na co máte chuť. Pokud med ztuhne.Máte jistotu,že je pravý. Pokud je světlý a je tekutý,byl upravován,zahřátím. Tmavší vydrží o něco déle v tekutém stavu.Pokud světlý med netuhne i v chladnější místnosti,pak je to podezřelé.V našich končinách toto dělá pouze med z květů Trnovníku akátu,je to díky tomu,že neobsahuje téměř glukosu. Pokud koupíte med a snadno se rozpouští ve sklenici vody,pak to není med. Na chřipku můžete dát jakýkoliv.Medovicový má více minerálních látek a je pro včely,což je zajímavé,špatně stravitelný. tady jsou mé holky jedny.Už aby bylo jaro :))

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 21.01.13 14:31
Lepsi je med medovicovy - vice mineralnich latek, jiny podil fruktozy a glukozy ve prospech fruktozy, takze tolik necukernati.Jinak jsou to nestravitelne latky (rekl bych oligosacharidy) msic vyloucene zadni casti tela, sbirane a dal zpracovane vcelami.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: michalov*
Datum: 23.01.13 20:08

Nesmysl.Oba jsou výtečné.Prostudujte si podrobně složení. Slovo "cukernatí" je nevhodné označení,které nemá nic společného se sacharozou,které je v medu jen zlomkové množství(1-2%). Včelý med totiž jen KRYSTALIZUJE což je jeho přirozená vlastnost Je to proto jedna ze známek jeho pravosti. Mšice,červci,atd vylučují přebytky a ty právě sbírají včely.Nestravitelná medovice je včelám proto,že obsahuje zmiňované větší množství minerálních látek a hlavně je nebezpečí,že si donesou trisacharid,tzv. melecitosu. Plní se jim pak rychleji výkalové váčky a nedočkají se jara. Včely totiž nikdy nekálí v úle,ale pouze ve volné přírodě. Celou zimu se jim pomalu plní výkalové váčky,které při první příležitosti na jaře vyprazdňují.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ladaadal*
Datum: 23.01.13 20:11

Koukám na tohle vlákno jako blázen. Dodnes jsem si myslel, že je med včelí a pampeliškový. A včelí obyč nebo šlehaný. Netušil jsem, že se to ještě takhle dělí dál.*nevi*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.01.13 20:23
avatar

Tak aby ste věděl, nedávno jsem od zetě opět dostala přednášku, že to není šlehaný med ale pastovaný. Ráda používám, že med zcukernatěl a to ho přivádím k šílenství.

doplněno 23.01.13 20:36:

zkrystalizoval

doplněno 23.01.13 20:41:

Pastování medu by odborník nazval přirozenou krystalizací. Krystalizace je děj, při němž z přesyceného roztoku (v našem případě glukózy a fruktózy) vznikají krystaly. Velikost krystalů a rychlost krystalizace závisí na mnoha faktorech:

- na poměru glukózy a fruktózy,
- na obsahu vody,
- na teplotě.

Ne, že bych tomu rozuměla ale jsem dost často, ač nerada, školená zetěm.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ladaadal*
Datum: 23.01.13 20:32

O tom šlehaném slyším poprvé, ale i včelař, co nám ho prodává se ptá jestli obyč nebo šlehaný, ale v tom se nevyznám. zato vím, že me zcukernatěl už za mojí prababičky, jak jinak by se to nazývalo?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: michalov*
Datum: 23.01.13 20:42

To slovo "cukernatí" je takové laické označení,protože to,že med ztuhne není způsobeno,že by v něm vznikl cukr,ale tím,že vzniknou krystaly glukosy.Podobně jako krystalizuje voda v led...Ten "šlehaný med" je nejšetrnější uprava medu.Správně se říká"pastovaný med".Spočívá v tom,že během přirozeného procesu krystalizace se s medem občas zamíchá,takže se docílí toho,že vzniknou,místo velkých krystalů,malinké krystalky,takže med lze snadno nabírat a třeba mazat na chleba.Tento pastovaný med už neztuhne,protože už je skryztalizovaný.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: ladaadal*
Datum: 23.01.13 20:58

No vidíš, já si vždycky myslel, že to je našlehaný proto, že se to rychle míchá. Člověk se učí celý život.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.01.13 21:23
avatar

Jóó pampeliškový med, to je něco. Taky jsem to kdysi jednou vyráběl. Děsná práce. Neskutečná patlačka. Lepilo úplně všechno kolem. Kupodivu měl ten výtvor vzhled i chuť téměř k nerozeznání od medu pravého. A dokonce i kristalizoval! Tvořily se v něm skupiny nádherných kristalů cukru až 1/2 cm velkých. O jeho "zdravosti" by se dalo velmi úspěšně pochybovat. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ladaadal*
Datum: 23.01.13 21:26

Já pampeliškovej chutnal jako malej kluk od sousedky a byl teda hnusnej. S medem to mělo společný jen to, že se to natelpalo úplně všude a máma pak nadávala, že je všechno ulepený. Konzistence podobná, chuť šílená*haha*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.01.13 21:56
avatar

Jak vidět, tak dělí. A pro upřesnění _ pampeliškový med není med, jen se mu tak říká (ale to možnáí víte). Je to vlastně cukr s pampeliškami, sám jsem si ho dříve dělával.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.