Nejste přihlášen/a.
prosim o radu jak zapojit tento vypinac. ze zdi trci 2 draty, modra faze a zelenozluty. kam dat fazi a kam zelenozluty a jak pokracovat ke svetlu?
Zavolejte si elektrikáře, nebo aspoň kutila s dostatečnými znalostmi! Váš popis situace je nedostatečný, stejně jako Vaše znalosti.
Elektrika dokáže zabít nebo udělat škodu...
doplněno 20.01.13 10:46:repkine, klidně si do mne rejpněte...
tazatel je naprostý laik, plete si pojmy s dojmy, má problém popsat situaci, zapojení zářivky přes čokoládu je sice pěkné konstatování, ale i elektrikář přemýšlí, že by tam měl být i nějaký vypínač, asi na té zářivce... o tom laik nic nepíše... také nepíše nic o případných dalších drátech ke světlu, takže nevím, kde jste vzal ve svém příspěvku : Vývod z tlačítka budou dvě fáze, každé k jednomu světlu a z propojovací krabičky, popř. čokolády pod vypínačem dva nuláky. dále vypínač je lustrák, takže na těch dvou drátech toho moc neudělá...
i ostatní rady tazatele uvádějí do klamu, vyzná se v nich jen elektrikář, a je jasné, že pokud tazatel připojí ty dva dráty, co mu čumí ze zdi, tak max. vypadne jistič.
Opakuji znova můj příspěvek: Stano, Zavolejte si elektrikáře, nebo aspoň kutila s dostatečnými znalostmi!
a pro ostatní třeba i znalé: takhle to potom dopadne, když každý strká nos do všeho. Tazateli vznikne škoda, protože něco odejde, shoří atd., a elektrikáři pojdou hlady... to platí i pro ostatní řemesla... kdyby se elektrikář nezastavil pro nával práce, vyžil by i z menších kšeftů... takhle je rád, že občas má něco, co se kutilovi či fušerovi nepodařilo a musí si zaúčtovat více, aby přežil... to platí i pro ostatní řemesla...
kdo poradí, jak si svépomocně vyoperovat slepák?
pokud si chce repkin rejpnout pro některou moji radu v oblasti elektro, kde tazatele přece jen praktickou radou usměrním, má pravdu. Čas od času i já poradím...
Ovšem jako člověk se vzděláním a dlouholetou praxí v oboru elektro a s mnoha křížky na krku dokáži většinou posoudit, jak je na tom tazatel... zda se jen třeba neodborně vyjadřuje a myšlení má správné, nebo je to laik...
V první řadě máte postaru udělanou elektriku. Osobně již dávno nejsem od fochu, ale když už to musí být, máte to tam krásně nakreslené zezadu na tom vypínači IN je vstup, OUT výstup, pokud se nepletu, ostatní mě jistě opraví nebo doplní, tak tam kde je šipke dovnitř je fáze (tedy Váš špatně barevně označený modrý drát) a tam kde jsou kontakty je nulák (tedy opět špatně barevně označený zelenožlutý drát). Vývod z tlačítka budou dvě fáze, každé k jednomu světlu a z propojovací krabičky, popř. čokolády pod vypínačem dva nuláky. To by mělo být celé.
Pletu se?
doplněno 20.01.13 08:55:PS: hejkale, mám chuť si do Vás rejpnout ..., ale dělat to nebudu, jsem slušně vychovaný
JInak, když bych si nebyl jistý na 100%, což u tohoto nejsem, zeptal bych se buďto nějakého známého elektrikáře, popř. ve firmě kde prodávají takovéto věci, tam to budou určitě vědět a hlavně by to měli být zkušení lidé od fochu.
doplněno 20.01.13 11:13:mkat to řekl správně
doplněno 20.01.13 11:15:hejkal: já to myslel jinak, neřešte to, mělo to být spíš ze srandy , po tazatelově odovědi s ploškami nezbývá, než s Vámi souhlasit, tohle jsem nečekal, to je fakt :D
těmi kontakty myslíte ty 4 plošky ( 2 kulate a 2 obdelniky ) co jsou vedět z vrchu? k tem nejsou zasne srouby aby tam ten zlutozeleny drat drzel. Jsou tam 3 šroubky, jeden na IN, 2 na out.
Čili jestli tomu dobře rozumim, faze pujde do In a bude vychazet z out ke svetlu a zlutozeleny drat pujde do jednech plosek a ze druhych bude vychazet?
Ty 4 plošky jsou ale jen kontakty pro signalizační doutnavky, umístěné popřípadě v hmatníku vypínače, jiné použití nemají. Takže už jsi k vyřešení blízko - žlutozelený vodič napojíš přes svorku (není součástí vypínače) a bude pokračovat dál ke spotřebiči bez přerušení (bez toho aby byl vypínán), a vodič který je fáze bude zapojen do "IN" a vyveden z "OUT" vypínače (je jedno z kterého) ke spotřebiči.
Vzhledem k nestandartní barvě vodiče fáze je potřeba (to ostatně vždy) se měřením ujistit který vodič je ve skutečnosti fáze a který ochranný/nulovací. K vypínači je třeba použít také vhodný hmatník.
Původní zářivka měla vypínač na sobě, nebo zůstal někde v rozvodu ještě zapojen? Pokud ano, ujistit se zda vypíná fázi.
Podle toho co píšete, byla na místě zásuvka, rozvod TN-C. Pokud se chcete napíchnout na tyto kabely a napojit světlo, tak přes vypínač půjde pouze fázový vodič (v tomto případě modrý). Správně byste ho měl přeznačit, na konec drátu natáhnout černou bužírku. Zelenožlutý přes vypínač vůbec nepůjde, ani nesmí, půjde přímo ke světlu. Takže třeba WAGO svorkou, nebo čokoládou propojit. Ta fáze je jedno, na který vstup a výstup vypínače půjde, musí být ale proti sobě.
doplněno 20.01.13 10:18:Teď koukám na to zapojení vypínače a ten vstup je tam jeden, takže na něj modrý drát a výstup si můžete zvolit který chcete, je to jedno.
Proboha chlape, jak tak čtu co píšete, jděte od toho co nejdál a zavolejte elektrikáře, než vás to zabije. Pokud Vám není z nákresu na vypínači jasné zapojení (to jaké máte divné barvy vodičů a kdovíjak provedenou instalaci teď nechme stranou) jen ukazuje, že nemáte o elektřině ani páru (možná víte že kope). Na serveru elektrika.cz je rubrika Hrobař varuje, dělejte tak ať se v ní nepíše i o Vás.
Děkuji všem, hlavně těm co odpovidali na dotaz. Svetlo je zapojeno, funguje. Kontrola od elektrikare proběhla bez závad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.