Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosímVás,potřeboval bych poradit kdo by věděl,po stránce právní i finanční-to hlavně-kolik by mne to stálo?Mám dvě dospělé děti a chci na ně dát napsat ,převést dům-formou darování,vím,že musí býti napřed odhad/dům asi v hodnotě 3mil,? by se zaplatilo odhadci asi?nebo to je v každém městě jiné?Jsou na to nějaké tabulky?Nemám s tím žádné zkušenosti.A dál kolik by se zaplatilo právníkovi,jsou prý dražší a levnější,prostě jestli by jste někdo neporadil,co vše si člověk kolem toho musí obstarat a zařídit,moc všem děkuji za případné rady nebo /vlastní zkušenosti/chtěl bych to provést co nejdříve.
tazateli domnívám se že pokud se jedná o Vaše děti postačí obyčejná darovací smlouva a nemusí se dělat odhad nemovitosti. Darování mezi přímými příbuznými (matka-syn; babička-vnučka apod.) je od daně osvobozeno. Pokud pan Kalousek nestanovil od r. 2013 jinak. Smlouva se dá na katastra jako vlastníky zapíší nabyvatele. Myslím, že katastr si vezme min. 500,-. Nabyvytel pak musí podat přiznání k dani z nemovitosti (po zapsání na katastru), aby na něj finančák posílal složenky, jež dnes nejspíš posílá vám (daň z nemovitosti).
Darovací smlouvu dle vzoru z internetu si napíšete sami a zdarma. Za vklad do katasru zaplatíte 1000,- Kč. Daň z nemovitosti se vám nezmění, co jste platila vy, budou platit dcery až po podání daně z nemovistosti na FÚ.
Presne tak, da se takhle usetrit hodne penez. Sam jsem prevod nemovitosti absolvoval pred mesicem a katastr nemovitost prepsal za 14 dni. Vyplnil jsem dan z nemovitosti a melo by to byt cele.
hypoindex.cz/... Tento článek poměrně přesně a jasně říká, že smlouvu si sice můžete sepsat sami podle nějakého vzoru z internetu, ale katastrální právník zdaleka nezkoumá vše, co je třeba z hlediska platnosti, nenapadnutelnosti a zajištění smlouvy, takže poměrně LEHCE se vám může stát, že máte smlouvou zapsanou v katastru, mylný dojem, že je vše v pořádku, ale problém zjistíte až po letech. Viz řada případů, kdy byly soudně napadeny smlouvy i zapsané v katastru řadu let. Pokud nemovitost nemá hodnotu pár korun, tak se risk s nějakým vzorem skutečně vyplatit nakonec nemusí, i když to katastr zapíše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.