Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, má takový neobvyklý dotaz. Má byt, v něm žila paní, měla tři děti. Paní pracuje v dvou firmách a pobíra mzdu. Měla trvalý pobyt u mě v bytě i s dětmi. Nakonec tam bydlel i manžel s kterým byla rozvedená. Ted asi po 3 měsících co ta nebydlí, už nemá trvalý pobyt ani u mě, přišlo roční zučtování za energie. Jak je samozřejmé paní nechce uhradit. Je zajímavé že paní dostává sociální dávky, příspěvek na bydlení a nevím co ještě. Je možné dlužnou částku nějak vymoci přes OSSZ? nesetkal se někdo s obdobným případem? zda mám vážit cestu na OSSZ, zda to má cenu. už jen to že pracuje a pobírá x-sociálních dávek a příspěvků. děkuji za rady
Ač se to jeví nepravděpodobné, nemá OSSZ s výplatou dávek státní sociální pomoci (příspěvek na bydlení) nic společného.
O příspěvek na bydlení se žádá na místně příslušné kontaktním místě úřadu práce. Dlužnice musela ÚP doložit, že za předchozí čtvrtletí hradila nájem, případně i zálohy na energie. Domnbívám se, že jste jí žádost musela potvrdit, protože by bez potvrzení o platbách příspěvek nezískala.
Zkuste tu písemnou výzvu (i jáse domnívám, že by měla zabrat).
doplněno 04.03.13 16:01:Je-li doplatek vyšší, můžete ve výzvě navrhnout výši splátek.
zdravím.. nevím jak to je u vás, my to řešili v domě a co se týče energii tak elektřinu a plyn, pokud to měla paní přihlášené na sebe, tak oni si to budou vymáhat sami... akorat u ovaku to neplatí... jinak to po ní budete muset vymahat soudně.. popř. jine metody, ale nejlepší je se domluvit... zkusit navrhnout splatky..
Já myslím že když jí pohrozíte že to nahlásíte na sociálním odboru s tím že ona dostávala Příspěvek na bydlení a neplatila nebo nezaplatila vám za služby na který jí přispíval stát tak vám to na 99% doplatí.
doplněno 04.03.13 17:15:Myslel sem sociální odbor na městským úřadu.
Dobrý den. Renato, přes OSSZ dlužnou částku nevymůžete. Pokud Vám paní dluží, pak jí písemně vyzvěte k zaplacení dlužné částky do tehdy a tehdy. V případě, že Vám dlužnou částku neuhradí, budete nucena předat celou záležitost vašemu právnímu zástupci a k vymáhání soudní cestou. Čímž jí zbytečně navýšíte její výdaje o soudní náklady. Pokud nebude možná mimosoudní domluva, budete též nucena informovat OSSZ, neboť máte podezření na zneužívání státních dávek v jejím případě. Že věříte, že nebude potřeba dělat takováto opatření a že celou věc zváží a zaplatí dlužnou částku bez dalšího prodlení. Pošlete s doručenkou, kopii si schovejte. V případě, že by nereagovala, byste musela opravdu dlužnou částku vymáhat soudní cestou. Ať již sama, nebo za pomocí advokáta. Ale Vaše písemná výzva by mohla být účinná. Oprávněnost pobírání soc. dávek musí posoudit jinde. Pokud však paní pobírala příspěvek na bydlení, pak musela doložit náklady na bydlení, aby jí na něj vznikl nárok..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.