Nejste přihlášen/a.
Ahoj,asi pred dvema mesici mi topenari naplnili topnou soustavu a vse ovzdusnili. Dnes jsem zjistil,ze zebrik v koupelne je u vrchu studeny a dole normalne teply tak jsem povolil ovzdusnovak a asi 10 vterin sel vzduch. Je to normalni? Mam elektro kotel Protherm 12KW, podlahove topeni v celem dome+ velky radiator v garazi a jeden zebrik v koupelne. Do radiatoru i zebriku jde stejna teplota vody jako do podlahovky. Prizemi rozdelovac na 3 okruhy a horni patro 5 okruhu vcetne zebriku. Ty ovzdusnovaky na zebriku jsou nejvyssi bod topne soustavy. Mam dotaz zda stacilo ovzdusneni co jsem provedl nebo musim ovzdusnit i ty rozdelovace a radiator? Na el.kotli jsem mel nastavenou teplotu topne vody 35 st. a kotel jel porad na 10-12 KW. Po ovzdusneni zebriku jel na 6KW. a spadl tlak na 1,4. Je to tak OK.? Pokud ne tak bych poprosil o radu jakym postupem vse ovzusnit. Dekuji Martin
Je normální, že po naplnění novou vodou jedno odvzdušnění nestačí, po čase je nutno opakovat. A klidně to můžete zkusit za pár dnů ještě jednou. Jestli máte možnost odvzdušňovat na více místech, tak zkouškou i tam rozhodně nic nezkazíte.
S tlaky v uzavřené soustavě neporadím, tu nemáme, ale je normální, že klesl, když jste určitý objem vypustili. Jestli máte mít větší tlak, tak doplňte vodu. Jestli tenhle stačí, tak bych to nechal.
Odvzdušňovat je potřeba opakovaně po napuštění soustavy, děláte to dobře. Jestli je soustava provedena správně, stačí odvzdušňovat na žebříku jako nejvyšším bodu. Tlak v soustavě je třeba udržovat na 1.6 - 1.8 bar. Když Vám klesne pod určitou hodnotu, nastavenou na kotli, kotel se vypne.
doplněno 19.01.13 06:42:Jo a ještě - odvzdušňovat na teplé soustavě, tlak je vyšší.
Jak píšou ostatní, je to normální. Jednak se po zatopení a spuštění oběhu vyženou bubliny z různých koutů, kde zůstaly viset a jednak čerstvá voda uvolňuje kyslík, takže je běžné, že ještě několik týdnů po naplnění a dokonalém odvzdušnění se stále zavzdušňuje, časem by potřeba odvzdušňování měla klesat, až to bude stačit třeba jen před sezonou. O tlacích už napsal Drejdl, tak se nebudu opakovat.
Dobry den je to normalni po naplneni otopne soustavy nejakou dobu trva nez se vse poradne ovzdusni ,urcite to budete jeste parkrat muset ovzdusnit nez to bude v poradku ,nezapominejte sledovat tlak na manometru u kotle,kdyby se to porad zavzdusnovalo na tom zebriku tak tam dejte automaticky ovzdusnovak
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.