Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám v plánu měnit okna u zhruba 100 let stareho baraku. Uvažuji o plast.oknech s mikroventilací. Slyšel jsem ale, že někomu se dělají poté plísně v rozích místnosti a na stropech. Nevím, jestli je lepší koupit 5ti nebo 7mi komorová okna. V ceně už není takový rozdíl, takže nehraje roli. Jde mi hlavně o to, aby barák netrpěl a neplesnivěl. Můžete mi doporučit, co pořídit či nějaké vaše zkušenosti a postřehy?
děkuji mockrát
Plíseň je problém (skoro)všech domům kde se vymění okna. Je jedno jestli dáte plast nebo eurookna nebo něco jiného. Problém je v tom, že tyto nové okna velice dobře těsní a tím se zamezí přirozené ventilaci vzduchu. Pak se vevnitř drží více vlhko a plíseň je na světě. No a taky je to třeba tím, že když vyměníte okna, tak nejchladnější místo mlže být jinde (na zdi) a proto tam pak více kondenzuje voda.
Takže myslet na pravidelné větrání (a hlevně je provádět) a mělo by to být v pohodě.
Mám postřehy tyto. Okna co nejlevnější + rychle vyměnit = plísně a problémy. Zas tu někdo radí automaticky větrat, větrat větrat aniž by znal vlhkost. Takže okna s co největší stavební hloubkou (počet komor se uvádí jako trik prodejců), mám 96 mm. Na sever 3 skla. Každopádně zateplit ostění a hlavně dole pod oknem/parapetem. Stačí dát polyst. zároveň se zdí venku a vevnitř třeba 10 cm před vnitřní zeď kvůli snazšímu zaomítání. Dole nesmí tam zůstat původní vyrovnávací beton, nedej bože nový! Popsal jsem již na jiný dotaz. Mikroventilaci mají asi všechny okna automaticky, je to dané kováním. Je to "nedovřené" okno. Je vhodné na polystyren na ostění po montáži oken nalepit zvenku další 2-3 cm tak, aby rám okna byl zazděn třeba až do půlky. Dle normy se má použít na zalepení/zakrytí pěny zevnitř paronepropustná, zvenku paropropustná páska. Dle zkušeností toto firmy nenabízejí. Je to pracné, stojí peníze a i podle montérů u mne, to u obvykle měněných oken = staré ven nové tam, peníze a pryč, to ani dost dobře nejde. Tedy alespoň z venku, kde zůstává původní fasáda na špaletách. Je možné si původní okna vybourat sám, dorovnat ostění a nalepit polystyren = ušetři, a firma namontuje okna, nebo domluvit vybourat + nalepit polyst. a po zaschnutí okna. Zdeno
Oldo, URČITĚ není přímá úměra, výměna oken = plíseň, To je blbost. Plíseň se projevuje při vadě stavby. Občas se projeví po výměně oken, ale je to způsobeno, že současná okna jsou netěsná a stále větrají, kdežto nová Vám budou těsnit a izolovat. počet komor není rozhodující, jde hlavně o zasklení a zapravení do zdi. Kolega Zdeno již o tom něco ví. Jiní si nechají udělat nabídku a koukají na poslední údaj a to je cena. Že si koupí nová okna, po čase zjistí, že si koupili okna taková, že horší se již nevyrábí. Potom je pozdě.
Nevím, zdali si koupíte okna na několik let, to jsou ty co se již roky vyrábí, nebo si koupíte taková, abyste za 10-20 let říkal, to jsem se dobžře rozhodl. až si je vyberete, zjistěte si, že jejich tepelná hodnota je ne středu až lepší, nebo máte ty nejhorší?
přeji správné rozhodnutí.
Vřele doporučuji firmu a okna Pramos. Měnili jsme okna ve starém baráku vloni v říjnu. Máme 7 komor a trojskolo. Máme v baráku teploučko a málo protopeno. Nebyli drazí a skvěle odvedli práci. Když jsme měli stará dřevěná okna, tak jsem musela v zimě pořád utírat vodu. Teď vůbec. Ani v ložnici.. V zimě se nám dělala v rozích plíseň. Teď vůbec. Stačí jedenkrát pořádně vyvětrat. Vřele doporučuji.
Já měnil v 50 let starým baráku okna za plastový.Okna nemají vliv že by vám začla plesnivět zeď nebo něco.Vím akorát že kdysi ty první typy plastových oken dělaly nějakou neplechu ale to už je dávno vychytyný.V širokým okolí (starý baráky,plastový okna) nevím o nikom komu by po výměně oken zašla plesnivět zeď.A 5 komor/dvojsklo bohatě stačí.
Dobry den vymena plastovych oken v zadnem pripade nemusi znamenat plisen zalezi na hodne faktorech slabe topeni vlhkost v byte ,neprovedena izolace zakladu, spatne napojeni okna a podokenniho oplechovani,nespravne umisteni otopneho telesa nebo jeho castecne zakryti a tak by se dalo pokracovat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.