Nejste přihlášen/a.
zdravím
na své chatě (je to doslova náš druhý domov, kde jsme možná i častěji než "doma" a v budoucnu uvažujeme i o stěhování, ale to až za xx) hodlám vybudovat koupelnu, která je ihned za kuchyní. Dlouho jsem přemýšlel, zda elektrický bojler či průtokový ohřívač. Původně jsem uvažoval hlavně o průtokovém ohřívači, ale jeho "trubičky" mi přijdou moc tenké pro kloudné sprchování, spíše vhodné jen pro mytí nádobí a rukou a tak nakonec zvítězil elektrický bojler. U toho mě ale zaráží veškeré peripetie kolem. Pokud si pořídím bojler, budu muset nějako znovu natahovat elektriku po celém domě, či jen v koupelně? Nejde to vyřešit nějakou krabičkou jen v koupelně? Na čí náklady se vymění hlavní jistič a převede se na denní/noční odběr proudu? A jak vůbec poznám, že elekřina co je v této chvíli zabudovaná je dostatečně stabilní, aby udržela 2000kW bojler v chodu aniž bych musel volat elektrikáře? A poslední otázka ( ): Není ještě nějaká jiná alternativa? Nějaká nádoba, co ohřeje vodu na zapnutí čudlíku, udrží ji po nějaký čas teplou a je pouze drát do zásuvky bez nějakého překopávání drátů? děkuji
Pokud má bojler příkon do 2kW, tak jej lze normálně připojit pomocí el. zásuvky (nemusí být pěvně připojen do sítě). Běžné 10A jištění, to musí hravě zvládnout. Samozřejmě je výhodou pokud je na samostatné větvi. Co se týká stavu vaší sítě, tak s tím vám tu asi nikdo neporadí. Jistým vodítkem by mohlo být stáří instalace el. rozvodů.
Hledáte nádobu na čudlík ... asi je tady
můžete se od zapnutí za 20 minut koupat dky dvou nádobám v bojleru a dvoum tělesům.Můžete si jej zapínat dle potřeby, je jen do zásuvky. Mám jej a spokojenost. Je hranatý a nezabere moc místa v koupelně.
Já mám na chatě bojler do zásuvky...příkon 2 kW a společný jistič 10A. Je to, jako kdybych zapojil do zásuvky např. přímotop atd. Tudíž další individuální zapojení netřeba...
doplněno 20.01.13 23:03:...mimochodem rychlovarná konvice má spotřebu též 2 kW a nemusí být vyveden zvlášť kabel se samostatným jističem
Pro lepší pochopení dotazu: Jak probíhá instalace elektrického bojleru co se týká elektriky, když bojler bude instalován do koupelny na opačné straně domu než je hlavní jistič a v této chvíli je koupelna jen staveniště ještě bez natáhnuté elektriky a vody? snad je to pochopitelnější... škoda že se v tom nvyznám, ještě že máme internet
Bojler je sice lepší připojit na pevno, nicméně není chybou, ani vyjímkou, že bude připojen do zásuvky, pokud tedy půjde o bojler okolo těch 2kW.
Nicméně na Váš dotaz nelze kvalifikovaně odpovědět bez detailnějších informací.
Určitě bych zrealizoval pro zásuvku bojleru samostatný přívod (určitě ve výsledku nebude takový problém, stačí natáhnout jeden nový kabel od jističové skříňky), třeba i v liště, aby se nemuselo sekat.
Stav Vaší elektroinstalace Vám nikdo na dálku nezhodnotí.
Možná by bylo dobré i posoudit velikost hlavního jističe před elektroměrem, víte jakou má stávající jistič velikost?
Ja by som na prvom mieste konzultoval na príslušnom rozvodnom el.závode ,či vám dajú suhlas na dvojtarif =nočný/denny a hned budete vediet či máte aj hlavný istič 24,7 vhodný a či náhodou chatová kolonia nie je na konci s kapacitami. Budete vediet na čo treba reviziu a čo nie .Ostatné vyriešite hravo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.