Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynový vs. elektrický kotel

Od: zuhud® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

jdu za vámi pro radu. Uvažuji vyměnit plynový kotel za elektrický, ale nevím, jestli se to vyplatí či ne. Tedka platíme za plyn zálohy 1500 - kotlem topíme, i ohříváme vodu. Byt 3+1, 83m2.

Chtěla jsem se zeptat, jestli by výměna kotle za elektrický vyšla v nákladech levněji? Bohužel všichni v mém okolí topí plynem. Není tu někdo, kdo topí elektrikou a ohřívá vodu elektrikou, aby mi řekl, na kolik ho to ročně vyjde a zda-li se to vyplatí? Potřebuji si to porovnat, ale nemám s čím, s kým, kdo má podobné podmínky jako já. Moc vás prosím.

Pro ele. kotel je to, že bych nemusela vložkovat komín, kvůli nové vyhlášce a kotel by nepotřeboval vzduch, a mohla bych si udělat v koupelně odsávání.

Komíny jsou vlastní, přináleží k bytu a každý vlastník má svoje komíny.

Snad jsem to dobře popsala, o co mi jde. špatně se mi to popisuje. Moc díky za rady a pomoc.

Zuza

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Topení elektrokotlem Vás vyjde o cca 30% dráž, než topení plynem. To ovšem počítám pouze náklady na vytápění a ohřev vody.., o hodně nižší by byla naopak cena kterou měsíčně platíte za elektřinu (cca o 40% méně). Pokud tedy platíte za elektřinu měsíčně cca 700Kč, pak by jste platila dle tarifu cca 420Kč...tedy o 3360Kč za rok méně. Pořád by to ale vycházelo o cca 5-8tis Kč za rok více než v plynu.

Ostatní náklady si musíte spočítat sama...ať již pořízení nového kotle, vložkování komína, revize..provoz, servis..atd.

V neposlední řadě se nabízí otázka, zda je pro Vás vůbec technicky možné el.kotel použít...stávající rozvody v domě to nemusí umožňovat, nebo můžete narazit na jiný technický problém...Dodavatel elektřiny Vám to nepovolí..atd.

hodnocení

Dobrý den,

moc díky za reakci. Dle vaší reakce vyplývá, že topení a ohřev vody elektrikou vyjde dráž.

Jenom co mne zaráží - proč bych měla mít vyvložkovaný komín? Ten přece nebudu potřebovat u el. kotle na co? To je jedna věc. co mi není jasná, a druhá věc co mi taky není jasná jak souvisí můj kotel v bytě s rozvody elektriky v domě? Kotel mám ve svém bytě. Když tak moc prosím o dovysvětlení nebo polopatickém vysvětlení. Moc díky.

Revize, kontrola, provoz servis atd. je jasná věc, ta je i na plynovém kotli. Toho jsem si vědoma.

Moc děkuji za odpověď a ještě dovysvětlení.

Zuza

O vložkování komínu jsem mluvil samozřejmě v souvislosti s náklady na plynový kotel.

Elektrokotel by byl ve Vašem bytě...ale elektřinu resp.rozvody a jištění tam máte teď udělané jen pro zásuvky a světla (předpokládám, že i vaříte na plynu). Elektokotel by navýšil Váš současný příkon elektřiny o podstatnou část (6-10kW) a tomu s velkou pravděpodobností nebude stav elektroinstalace a jističů odpovídat.

hodnocení

Ano, máme vaření na plyn, ale trouba je na elektriku a má svůj vlastní jistič, a kotel má taky svůj vlastní jistič i myčka má svůj vlastní jistič. Pak jsou jističe na zásuvky - byt, koupelna, kuchyně.

Omluvám se za polopatické psaní, ale nejsem elektrikář a s elektrikou nejsem kámoška.

doplněno 17.01.13 11:35:

za to vložkování komína se omlouvám, šum je na mé straně.

Ano, máte i dnes samostatné jističe...

Jenže pokud "dnes" ve špičkách odebíráte maximálně 5kW, tak s instalací elektrokotle by to mohlo být i 10-15kW..a to je velmi podstatné navýšení.

hodnocení

Moc díky, toto jsem zcela pochopila, a je mi to jasné. Moc díky za pomoc. Bohužel, musíme zůstat na plynu. Moc, moc děkuji. Zuza

ben®

Dobrý den, ten plyn, jak již bylo řečeno, je ekonomicky určitě lepší varianta. Soused vytápí elektrokotlem RD a ještě přitápí dřevem (celé léto řeže na cirkulárce) a uvažuje o přechodu na topení plynem, aby ušetřil. Obecně - energie už budou jenom dražší, aneb lépe již bylo. Zdravím!

Z částky kterou ušetříte lepší cenou silové elektřiny si ještě musíte odečíst zvýšení paušálu za větší jistič a jednorázovou částku za jeho výměnu a revizi. takže to jsou další minus na straně elektřiny. na druhou stranu zase veškerá elektrika pro pračku, myčku a další spotřebiče vás vyjde levnějš. Pro představu - v rodinném domku mám zálohy na elektřinu 3000 a většinou mi vrací přeplatky. Jenže abych byl objektivní tak přiznávám že topim krbem. Ve dřevě dám ročně tak 5000.-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]