Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytopení sousedů - jak postupovat?

Od: mana* odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer, jdu k Vám opět na radu.

Přišla jsem domů večer z práce a u nás zvonění jako na lesy. Soused za dveřmi a že ho vytápíme zničili jsme mu stropnice a voda čůrá o 106. Co teď večer? Okamžitě jsem vypla hlavní uzávěr vody našeho bytu a zítra to musíme rozjet..

A teď prosím o radu jak postupovat v tomto případě u pojišťovny. Koukám na pojistku, kde je položka D15 Náklady na opravu poškozených nebo zničených stav. součástí bytu.

Také by mi zajímalo, jestli mi pojišťovna zaplatí i mou rozbombardovanou koupelnu, protože mám všude sucho,a určitě se jedná o havárii vodovodního potrubí ve zdi.

Omlouvám se , že píši zmateně nikdy se nám to nestalo a teď toto večer řešit.

Děkuji všem za opovědi a přeji hezčí večer než mám já. Marie

doplněno 17.01.13 10:03:

Jsem tu zas. Volala jsem na ČP a mám nahlásit událost přes net. A teď mi zarazilo co mám označit.

Škůdce je shodný s pojištěným

Škůdce je shodný s ohlašovatelem

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Pojišťovna bude hradit škodu sousedovi i vám.

gustav*
hodnocení

0x

Pořídil bych FOTOdokumentaci bezprostředně po škodné události a zavolal bych třeba NON stop instalatéry v noci / číslo najdu na NETTU v blízkosti okolí = G.

mana*
hodnocení

Děkuji, fotodokumentaci již mám.A v pátek sem přijde instalater a bude hledat záhadu ve zdi.

Ještě jsem našla, že platíme u ČP "Pojištění odpovědnosti občana"

Můžu použít obě dvě smlouvy k tomuto případu?

sebod*

ano. použijete obě smlouvy, Pojištění odpovědnosti občana - kryje škody u souseda. Teda většinou... Je třeba se pořádně podívat, co a jak máte pojištěno. Někdy stačí popsat situaci maličko jinak...a nárok na plnění nemáte.

Takže nejdříve vše řádně prostudovat, potom zajít na pobočku a tam se vyptávat. Teprve až budete mít jistotu, že se to či ono plní, tak nahlásit pojišťovně podrobnosti.

A nestraším, jen o tom dost vím ;)

mana*
hodnocení

Děkuji a jsem ráda, že o tom víte a poradíte. ;) Na jiných diskuzích to tak nebývá jsou to samé domněnky a nebo Vás sjedou, že máte po chuti tam více lézt.

A prosím ještě mi napadlo, když nám rozkutají v pátek koupelnu / pořád se modlím, že to nebude tak hrozný / určitě to vyfotit a dát vědět též na pojišťovnu, že?

Ještě jednou Vám všem děkuji.

Ono to možná nebude tak jednoduché. Otázkou je, kde voda praskla, když máte doma sucho. Jestli to pojišťovna bude brát z pojištění domácnosti nebo z pojištění nemovitosti. To samé škody u souseda. Buď pojištění odpovědnosti v běžném životě (pokud usoudí, že odpovídáte za škodu) nebo odpovědnost vlastníka nemovitosti.

uska*
hodnocení

0x

Mám dojem, že škodu máte nahlásit co nejdříve. Nemá ČP formulář k hlášení škody zde k dispozici? Já bych jej hned vypsala, ohlásila nehodu s tím, že podrobnosti dodám po zjištění závady. Druhý den by se vám od ČP někdo ozval a doporučil postup. Byla byste v klídku, že na něco nezapomenete.

jabraka*
hodnocení

0x

Napadlo mě,jestli náhodou nedošlo k nehodě ve stoupačkách.Často se to v bytových domech stává.Tato porucha je vinou správce nemovitosti.Informujte ho o problému!

JABRAKA

mana*
hodnocení

Dobrý večer, jsem tu znova na rady.

Nene hlavní stoupačka na společné chodbě to nebyla. Byl to problém v bytě a to v podlaze, kde praskla vodovodní trubka v podlaze. Firma nám to dělal 6 let nazpátek a to celý barák.Takže máme rozkutanou koupelnu jak zeď , tak podlahu.Nevědělo se, kde je zádrhel.

No a teď jsem vytočená kvůli pojišťovně. A potřebuji radu.

Máme u České pojišťovny zřízené 2 platné pojistné smlouvy.

A to: 1. Pojištění odpovědnosti za škodu, kde je uvedený : kod 51 Z činnosti v běžném občanském životě s výjimkou škody způsobené při výkonu zaměstnání, povolání, podnikání nebo živnosti zaškrtnuté ANO a pojistné částky zaškrtlé C

Tuto smlouvu máme skoro 20 let a poradce nám říkal, že si ji máme nechat, že se to vztahuje i na vytopení bytu, proto když jsme si zřizovali novou pojistku a to je ta druhá smlouva Pojištění domácnosti nechali jsme si D15 Náklady na opravu poškozených nebo zničených stav. součástí bytu pouze limit plnění 2 000 Kč.

No a teď o co mi jde. Dneska nám volal mob. technik, že z první smlouvy nedostaneme NIC.Že se to na to nevztahuje. Něco povídal o baterii, prasklá hadička atd., tak to ANO. Bohužel se z toho nemůžu nic dočíst. To je pro nás smrtelníky asi dobře.

U druhé smlouvy tam možná dostaneme do 2000 Kč jak máme ve smlouvě uvedeno. A poškozený NIC.

A pak nám hned nadhodil, že určitě jako dům je pojištěný. Jsme sdružení nájemníků / byty zatím přepsané v osob. vlatnictví nemáme /. Půjčili jsme si od jednatele smlouvu a tam je to tedy divočina nikde jsem se nedočetla na co jsme vůbec pojištěný. Volali jsme na pojišťovnu a samozřejmě jsme měli opět vyplnit ON LINE událost o škodě. Tu jsme vyplnili i fotodokumentaci přiložili. Vzali to podtaz přišlo číslo pojist. události. Holt budeme čekat až se ozvou. A snad dopadneme lépe.

Ptali jsme se jak tedy vyplatí ČP poškozeného. Toho prý NE s ním se budeme muset vypořádat sami. To se mi udělalo mdlo. Co to bude stát nás a ještě vyplácet poškozeného když platíme pojistky.Dnes jsem zjistila , že k prdu.

Tak tu sedím jako pytel neštěstí , mám tu všechny smlouvy od životní pojistky po pojištění bytu a říkám si že s nima končím nadobro. Platíme takových let a jednou se něco stane ještě ne vlastní vinou a oni prostě nedají ani korunu.

Omlouvám se, že Vás tady zatěžuji.Ale chtěla jsem se zeptat zda ta 1. smlouva Pojištění odpovědnosti za škodu má na tuhle událost nárok. Vím, že špatně radí, když ji nevidíte.

U té 2. Pojištění domácnosti tam je to jasný.

A ještě mám dotaz, kdyby náhodou ta pojistka na barák co máme jako sdružení nájemníků nebyla na tyto havárky pojištěná a my se museli se sousedem finančně vypořádat. Máme napsat nějakou smlouvu, že jsme peníze předali atd. Prosím jak má vůbec vypadat taková smlouva.

Děkuji Všem a přeji hezký večer. Marie

doplněno 18.01.13 19:42:

Hmmm tak jsem to našla s tou 1. smlouvou. Je to jenom vytopení souseda např. pračkou.

Měla by jste předně vědět že občan je tu pro pojišťovnu aby jí platil a ne aby pak oni platily vám.Z nich něco dostat,to je zázrak.Uvidíte.

Již jsem to napsal v prvním příspěvku, ale trochu to rozepíšu. Tuto škodu musíte uplatnit z pojištění domu a soused též. Vy mu žádné peníze nedávejte, protože je to závada na domě a ne ve vaší domácnosti. Jednateli vraťte smlouvu na dům a ať jedná on. Nahlášení škody z odpovědnosti vlastnictví domu (ve smlouvě asi psáno pouze pojištění odpovědnosti za škody) pro Vás a souseda.

doplněno 19.01.13 16:48:

Mano, vodoinstalace domu se počítá až k vodovodní baterii. Jestli praskne trubka ve zdi, jedná se o dům.Naproti tomu baterie, hadice k pračce, k WC, je už domácnost. Vy písemně vyzvěte vlastníka domu k náhradě škody, to samé soused. Písemně proto, že se tato výzva dává přes majitele domu do pojišťovny.

mana*
hodnocení

Děkuji za odpověď.Jednali jsme za něj s jeho svolením. Akorát tedy jsme nahlásili škodu události jenom my a soused ne. Ono se mu to tedy ani moc nelíbí, že se to bude brát z pojistky domu. Protože je to prý naše vina a nevidí důvod. Jenomže já to jako naší vinu nevidím za to přece nemůžeme.Jo kdybych je vytopila hadivcí od pračky, napouštěním vany atd. To beru.

Nejhorší je, že nevím jak je to myšleno ve smlouvě, bohužel mi to neumí vysvětlit ani pojistník s kterým byla sepsaná smlouva o pojištění. . Zda se to jedná pouze o společnou vodoinstalaci a kanalizaci nebo jestli je v tom i škoda v bytě, kde jsou rozvody vody a odpady.

Po neděli přijde likvidátor naší pojišťovny a budeme čekat až se ozvou z druhé pojišťovny kde máme pojištěnou nemovitost.

mana*
hodnocení

Děkuji Vám, za svůj strávený čas a že jste ochoten mi poradit

Vlastníci domu jsme všichni, máme koupené byty. Jsme zatím sdružení nájemníků / nemáme byty přepsané do osob. vlastnictví /.

Proto jsme pojišťovnu kontaktovali my.

Dnes jsem se ptala pojistníka co uzavíral smlouvu jak to je myšleno zda je to pouze pojištěné " opravy společných částí domu " a nebo i opravy v bytě. Myslím tím náš případ. A on, že neví. Ach jo to je hodně těžký potom.

Ze smlouvy jsem vyčetla toto:

Pojištěný: Pojištěnými jsou všichni vlastníci jednotek, kteří jsou uvedeni v katastru nemovitosti jako spoluvlastníci budovy specifikované v adrese místa pojištění.
Základní pojištěmí: vodovodní a kanalizační instalace.

Už mi jde z toho hlava kolem. Uvidíme co nám řeknou a pak se podle toho taky zařídím jestli u ČP zůstat či ne. Platit Ano, ale když se něco stane tak NIC.Ale to už mi tady jeden psal a nyní jsem to poznala na vlastní kůži.

Ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]