Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavzdušněné čerpadlo vs vliv na vytápění

Od: habin® odpovědí: 56 změna:

Již pár dní mám problém s topením.Kotel jede,ale některé radiátory jsou jen vlažné.Abych radiátory opravdu rozehřál musel jsem dát oběhové čerpadlu u kotle na stupeň III.Bylo vždy slyšet jak to prožene vodu.Na stupni II nebyl slušet vůbec žádný zvuk,tudíž jsem myslel že čerpadlo odešlo.Nyní jsem našel na www článek že šroub u čerpadla (pod krytkou) je vlastně odvzdušňovací šroub.Šroub jsem povolil,vyteklo něco černého,vzdych jsem žádný neslyšel.Nyní když mám čerpadlo v poloze II je slyšet zvuk čerpadla,vím že jede.Může mít zavzdušněné čerpadlo vliv na topení? Prý by se zavdušnit nemělo.Čerpadlo je ale děsně horké,jde sice přes něj horká voda,ale nemělo by být chladné? Zatím se zdá vše v pořádku,musím to ještě nějaký den sledovat.

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

2x

Čerpadlo se dává do zpátečky a musí vydržet ikdyž se zasekne (pokud v něm je voda). A pokud se radiátory ohřívají nerovnoměrně tak nejsou nastaveny tlakové poměry.

hodnocení

V každém případě sem nepochopil co tím myslíte.Nerozumím tomu čerpadlo se dává do zpátečky.Radiátory vždy hřály rovnoměrně.Dělají to asi 3 radiátory v RD.Je jich tu asi 12.Ale žádné tlakové poměry tu nastaveny nejsou.Mám uzavřený otopný systém.U kotle je tlaková expanzní nádrž.Vždy vše dobře topilo.Uvidíme co to udělá po tom odvzdušnění čerpadla ale zdá se že je to lepší :)

jirbar*

Co je na tom nepochopitelného. Jistě pokud se jedná o plynový nástěnný kotel tak je čerpadlo zabudováno. Pokud se však instaluje tak většinou do zpáteční větve. Není tolik tepelně namáháno, ale zase to má jinou nevýhodu třeba zavzdušňování. Prostě v okruhu jsou tlakové poměry rozlišné, než když je čerpadlo zabudováno v topné větvi.

hodnocení

JJ.Tak to chápu.Jenže já to čerpadlo nemám na zpáteční větvi ale na topné.

sanyo*
hodnocení

0x

Dle mého názoru je důležitá Vaše první věta - Již pár dní mám problém s topením. Tedy předtím ten problém vůbec nebyl, aniž by jste prováděl nějaké úpravy?

hodnocení

Ne.Žádné úpravy jsem neprováděl.Vždy vše topilo OK.Nyní jsem dotlakoval vodu (bylo to potřeba,i to je důvod proč topení nešlo tak jak má).Uvidíme zítra a za pár dnů.Ale zajímá mě i ta teplota čerpadla,přestože jde pře něj horká voda,nemělo by být studené?A jak jsem uvedl v otázce : Než jsem odvzdušnil čerpadlo,když bylo na stupňi II neslyšel jsem žádný zvuk že čerpadlo jde.Po odvzdušnění čerpadla je zvuk slyšet.

jirbar*

No ono by se taky mělo zkontrolovat jaký je tlak v expanzní nádobě. To je však jiná otázka a bez oddělení expanzky či vypuštění soustavy to nezkontrolujete.

hodnocení

Tlak v expanzce byl malý - 05,baru.Vím že by se expanzka měla tlakovat při vypuštěném systému.Tím,že jsem ale dotlakoval vodu do systému mi také stoupl tlak v expanzce.Myslím že to bylo jen tím mylým tlakem.

jirbar*

Co to je za blbost. To si myslíte že tlak v expanzce nestoupne. To byste snad popřel Pascalovy zákony. Tlak v Expanzce bez vody má být o 0,2 bar vyšší než je sloupec vody. Pokud máte nejvyšší radiátor 3 metry nad expanzkou tak je to v pořádku.

hodnocení

Asi jste si to špatně přečtl.Tlak v expanzce stoupne pokud dopustím/natlakuji vodu.Taky stoupl.Při měření mi to ukázalo něco přes 1 bar.Vím že správně by se expanzka měla tlakovat bez vody v systému a vody dopustit jen tolik aby byl zaplněn topný systém.O zbytek by se měla postarat natlakovaná expanzaka.Tlak v expanzce ale dlouho nevydrží.Ujde.Od topenáře vím že na expanzku se vůbec nemám dívat (jakej je v ní tlak) a sledovat tlak vody v systému.Mám jako tlakoměr starej budík kde jsou m.v.s.Když tu byla spádová expanzka tak na budíku bylo myslím 8 m.v.s.Víc dát samozřejmě nešlo protože tohle se netlakovalo a pak to teklo přepadem.U uzavřeného tlakového okruhu mám vyzkoušeno že tam musím mít 12 - 13 m.v.s. - za studena.

hodnocení

0x

Někde na potrubí před čerpadlem budete mít filtr , ten zřejmě je potřeba vyčistit. Propláchnout to sítko pod tekoucí vodou . Píšete že z čerpadla vyteklo něco černého, uvidíte co najdete v tom filtru.

S největší pravděpodobností tam budete mít tento filtr eshop-koupelny-topeni.cz/... , měl by být před a za ním ventil.Ty ventily zavřete a pak povolte tu matici filtru.Pod ní najdete to sítko.

hodnocení

Schválně se du podívat do sklepa ke kotli jestli u matice nějaké ventily jsou.Ventily (na imbus) jsou před i za čerpadlem.Matice k sítu je pod čerpadlem.

hodnocení

Tak na tom filtru žádný uzávěr není.Jedině jak bych to mohl zavřít je čerpadlo které je nad filtrem a pod filtrem je duomix.Duomixem to ale nezavřu.

hodnocení

Filtr byl vyčištěn na podzim 2012.Tu matku u čerpadla pod kterou je filtr ale přece nemůžu oddělat když je v systému voda.

jirbar*

Měly by tam být uzavírací ventily a pak lze oddělat

hodnocení

Ventily u filtru nejsou.Jedině jak můžu zastavit vodu nad filtrem jsou ventily u čerpadla.A pod filtrem je duomix.

mili3478*
hodnocení

0x

Dobry den ten sroubek na cerpadle je na ovzdusneni skuste cerpadlo protocit velkym plochym sroubovakem jestli nedrhn e samozrejme ve vypnutem stavu,pak bych se podival na filtr pred sanim do cerpadlajestli neni ucpane sitko,zda jsou povolene ventily pred a za cerpadlem,jestli je system radne ovzdusneny ,zkontrolovat tlak,taky tlak expanzky

hodnocení

Jak jsem tu uvedl,čerpadlo sem včera odvzdušnil.Zatím vše jede jak má.Vždy po ránu byly 2 - 3 radiátory studený.Po odvzdušnění čerpadla je zatím vše OK,teda aspoň dosud.Uvidíme jak to půjde dál.Síto jsem čistil před sezonou.Vše je dotlakovaný,odvzdušněný.Před odvzdušněním čerpadla (mám jej stabilně na stupni II) nebyl slyšet žádný zvuk,po odvzdušnění je slyšet že jede.I když si myslím že ten zvuk už není nejlepší,ale to čerpadlo je tam myslím od r.1995.

hodnocení

Tak to jsem napsal před chvílí už neplatí :( Zase nejdou 2 radiátory.Zajímavý je že to dělají jen ty dva (jeden v přízemí,druhý v patře).Radiátory sou odvzdušněný,i kdyby byl zavzdušněný tak bude topit aspoň z části.Po celé ploše jsou jen vlažný.Jak myslíte protočit čerpadlo šroubovákem? Rozdělat ho? Na to síto se musím taky podívat protože pokud je to tam zacpaný tak by to mohl být důvod.

sanyo*
hodnocení

0x

Tak vlastně jak má být správně zapojené oběhové čerpadlo - má být na stoupačce nebo na zpátečce, už jsem četl hodně vláken i na odborných portálech a mám v tom tedy guláš. Tedy mám namysli kotel na pevná paliva - normální i zplynovací , jako to má být tedy zapojené podle předpisu, zvyklostí, lepší cirkulace atd.? Já měl vždy čerpadlo na stoupačce, rodiče také , všichni známí. Proč se hovoří o čerpadle na zpátečce?

ladaadal*

Dává se na zpátečku schválně. Kdo to má na teplý, má to sice funkční, ale blbě. Před čerpadlem je sitko, které zachytává bordel z řádu, tudíž na zpátečce ho odchytí a hotovo, občas se vyčistí. Když ho máš na teplý, dělalo to topenářský "hovado" jak je s chutí nazývám. Naučil se blbě svářet a už tvrdil, že je topenář. Funguje to, ale veškerej bordel, kterej se z řádu strhne to protáhne skrz kotel.

hodnocení

Hmm.A to vím že to tady kdysi dělala topenářská firma která má jméno :(

sanyo*

Takže tím pádem tvrdíš, že sítko na soustavě je hovadina, zbytečně vyhozené peníze, protože když mám čerpadlo na zpátečce, tak nic nečistím, nebo jak je to? A co sítka na ostatních kotlech, kde všude sítka jsou - na plynových a pod., taky jsou na čerpadla na zpátečkách?

Na mém kotli ( Atmos 32) mám čerpadlo pochopitelně na stoupačce,nemám žádné ladomaty, třícesťáky a pod, nic takového, jen kotel, trubky, radiátory a expansku. Pouze na stoupačce mám tzv. baypas , asi kvůli rychlejšímu ohřevu kotle, funguje to dobře, co kdybych měl tedy čerpadlo na zpátečce - fungovalo by to taky?

jirbar*

Umísění čerpadla mimo tepelného namáhání tké jinak rozloží tlakové poměry v systému. Může docházet k zavdušňování ale i k výpadku cirkulace.

tzb-info.cz/...

ladaadal*

Kdes tohle vyčet, nic takového jsem nikde nanapsal? Když máš čerpadlo, musíš mít sítko už kvůli němu. Ale ten baypas tam máš kvůli poruše čerpadla, ne kvůli nějakému ohřevu kotle, ten zajišťuje termostat pro zapínání a doběh čerpadla a samozřejmě by to fungovalo i kdybys měl čerpadlo na zpátečce.

hodnocení

Odpoledne to musím jít vyšistit.Síto vím jak,zavřu vodu na čepadle u duomixem ji pod filtremm přiškrtím a můžu vytáhnout síto a vyčistit - pokud bude špinavé.Dostal sem včera radu šroubovákem protočit čerpadlo.Oddělat jej z z trubky? Drží myslím na imbudech.Nevím jak bych se k těm lopatkám jinak dostal.

ladaadal*

Ne, čerpadlo se neoddělává, to se jen zjišťuje na hřídelce z venku.

hodnocení

To fakt nevím jak to zjistím.V životě sem to nedělal a hřídel přece nevidím.Celý je to schovaný v pouzdře.

hodnocení

To ale točíš tím odvzdušňovacím šroubem,ne? Jinak nevím.Kdosi mi psal ať to zkusím šroubovákem.Teď byol slyšet že z čepadla utekl vzduch.Poprví vyteka jen černá voda ale vzduch slyšet nebyl.

hodnocení

No,su přesvědčen že to čerpadlo odešlo.Měl být vždy slyšet z čerpadla zvuk.Někdy ho ale neslyším.To se stává když radiátory netopí.Pokud ho na III rozjedu,pak hned přepnu zpět na II tak se radiátory rozehřejí.Budu muset koupit nový :(

mili3478*
hodnocení

0x

Dobry den nic se nepovoluje na imbusech staci odsroubovat ten sroubek co je na ovzdusneni dovnitr strcit ten sroubovak a otacet nim ,jinak cerpadlo muze byt na privodu i zpatecce ,ja ho mam na zpatecce

hodnocení

Dobrý den.Ten odvzdušňovací šroubek by měl jít normálně odšroubovat a vytáhnout.Mě to nejde.Když dojedu nakonec,jakoby to něco drželo (šrobek nevytáhnu) ale jasně slyším když točím šroubkem že točím čerpadlem.Ale to čerpadlo má už stejně divný zvuk,takový nikdy nebyl.Budu muset koupit nový.To je jasný když je tu cca 15 let.Je štěstí že jsem si všiiml ža tam ty uzavírací ventily mám (imbusy) tak se nebude muset vypouštět voda.Může mít vliv zanesený filtr před čerpadlem (bylo to čištěný před sezonou) na to že se čerpadlo nerozjede a na to že některý radiátor je jen vlažný?Nemůžu totiž oddělat matku filtru jelikož mi to asi doumix nepřiškrtí jak sem si myslel.Když povolím matku děsně začne stříkat voda.Nemám u filtru žádný ventily na zastavení vody.

ladaadal*

No tak hlavně, že ti to kdysi dělala známá firma, jak jsi psal. To museli bejt teda machři, když nedali kolem filtru kohouty, aby se dal čistit, to to topení musí vypadat. Samozřejmě, že zanesené sítko vliv má a to dost velký. A jak jsi to čistil před sezonou? Tos to měl vypuštěný? To je totiž možný celý zádrhel. Když se vypustí řád, tak to sejtko ani nemusíš čistit, po napuštění se totiž uvolní mraky dalšího bordelu a na 99,9% ti to ucpe ještě víc, než to bylo, proto se tam (když to dělá dopenář) dávaj kohouty z obou stran, aby se jen zastavily, vyčistilo se to a zase pustili, aby se do řádu dostalo co nejmíň vzduchu.

hodnocení

JJ.Čím větší firma tím větší hovada :( Teď sem schválně mluvil s tím revizákem.On to čistí když je voda v systému,prý to rychle odršubuje,pak tam narve hadru.Pamatuju si že to tak nějak dělal.Co člověk to jinej názor.Ty tvrdíš že zanesený sítko může mít hodně velký vliv.Ale nemá vliv (podle toho revizáka na chod čerpadla).Díval sem se dofaktury,síto bylo čištěný.Co mi ale tvrdil (prý to lidi nědělaj a pak se děsně diví) že bys měl před každou topnou sezónou protočit i to čerpadlo.Za tu sezónu se tam taky usadí burdel,nakonec sem viděl co mi vyteklo.Tady s tím čerpadlem nikdy nikdo nic nedělal :(

ladaadal*

Na chod čerpadla ne, ale na oběh ano. Zkus si dát na hubu roušku a ucpat ji, jak se ti bude dejchat. To samý je s čerpadlem a ucpaným sítkem.

hodnocení

Jenže filtr byl na podzim čištěnej.Je jasný že je čerpadlo zacpaný nějakým bordelem.Na II má slabší výkon a tak se díky tomu zastaví a pak nejde oběh a některý dělesa netopí.Pokud ho dám na III,čerpadlo se roztočí a vše hřeje.Nakonec.Moh bych ho nechat na tý III furt a věřím že by to bylo bez problémů.Mám strach (na tý III má dost divnej zvuk) že by mi mohlo rychle kleknout.

ladaadal*

tak ho rozdělej a vyčisti

hodnocení

JJ.Jediný řešení.

mili3478*
hodnocení

0x

Dobry den je to divne ze ten sroubek nejde uplne vyndat mozna novy typ cerpadla ktery jeste neznam uz se instalaterinou nejaky rok nezabyvam jestli nemate pred a za filtrem uzaviraci ventily tak to radeji nevysroubujte,vytekla by vam vesktera voda z otopneho systemu ,ucpany filtr muze mit vliv na cerpadlo dusi ho ,ale jestli jste to cistil tak to bude v necem jinem ja mam nove cerpadlo a dela celkem slusny kraval nepridal jste do topeni treba kombinovany bojler nebo radiatory ,neni spatne navrhnute ovzdusneni topeni

hodnocení

Ne.Prostě furt je vše stejný.Jako že se si nic nepřidávalo apod.Čerpadlo je Myson CP 53.Bude to asi na 100% tím čerpadlem.Je ovšem blbý že u toho filtru se sítem není žádný ventil.Tak to nikdy nevyčistím.Když jsem tu měl na podzim revizi kotle,dělal i to síto,voda byla v systému.Nevím teda jak to udělal.Čerpadlo má za sebou X sezon tak není divu.Jen chci ještě zkusit to poslední,podívat se na to síto,protože náhodou může být špinavý (i když bylo na podzim čištěný).Pokud by bylo čistý tak na na 100% nový čerpadlo.Nechcu se právě ukvapit a hned koupit nový čerpadlo.Co kdyby se stalo že tam dám nový čerpadlo a bude mi to dělat furt ty samý problémy? I když jak jsem psal : Čerpadlo je na II,radiátory jsou jen vlažné,dojdu k čerpadlu (je slyšet že nejde),přepnu jej na III,tím pádem se rozjede,vrátím jej na II,ono tak vydrží cca 1 den,pak přestane jít a tak pořád dokola.Myslím že i kdyby bylo zacpané síto tak zvuk čerpadla bych měl slyšet.

sanyo*

Habine, ten systém bych měl dneska už dávno vypuštěnej, vyčištěné čerpadlo i sítko propláchnutou soustavu a znovu systém napuštěnej, přece to je otázka několika desítek minut. Co tady všichni špekulujete? Je tu snad jiný problém? Řiďte se také svým rozumem, za to nic nedáte, ventily nemáte, tak to vypusťte celý, někdy odborníci neví která bije a pletou si pojmy a dojmy, nebo jsou z toho množství rad už docela popletení. Zavolejte si tam topenáře a zvažte montáž ventilů , pod a nad čerpadlo. Pokud ventily nedáte, tak se nic neděje, zopáknete si to znovu, , když zjistíte že to je stejné, vyzkoušejte si demontované čerpadlo a popř. dejte nové, holt zase napustíte vodu, asi tak ... pozn. zase tak nemrzne, aby jste se toho bál, dům vám ani za 3 dny nezmrzne. Řádně si však všechno připravte.

hodnocení

JJ.Tuhle variantu (vypustit systém) sem měl nachytanou na jaro.Jenže to blblo moc málo.Poslední dobou to netopí skoro pravidelně.A teď tady dost přituhuje.Myslím venku.Nakonec,u čerpadla ventily sou tak to můžu vyčistit i pod vodou v systému.Nevím ale proč dělají ventily na imbusy.Vždyť toho si člověk ani nevšimne.Ještě že sem to tady kdesi viděl a podíval se na to čerpadlo pořádně.Jinak bych to pod vodou sotva vyměnil.

ladaadal*

Dělávaj se jednak pro úsporu místa (někdy se tam prostě páka ani nevejde) a taky kvůli bezpečnosti, abys náhodou omylem nezadrhnul rukávem a nezavřel si to.

Uzavírání na imbus? tak to budete mít asi uzavírací šroubení koupelny-hed.cz/... Ale nemam s nima dobrou zkušenost,dost často se stane že když tyto šroubení uzavřete a zase otevřete tak začnou okolo toho imbusu téct :( Přeju hodně štěstí .

To sítko vyčistíte i bez vypuštění celého topení,stačí když odpustíte jen tolik vody z topení aby vám klesla ručička manometru na nulu.Nic u radiátorů a nikde jinde neotvírejte,naopak pomuže i když zavřete kohouty u všech radiátorů a jeden z tech uzávěrů u čerpadla.Pak si dejte pod filtr kýbl a vyšroubujte to sítko ,někdo druhý at podrží na filtru ruku at zadrží vodu a vy sítko propláchněte a šup s nim zpět.

sanyo*

Udělal by jste dobře, kdyby jste sem hodil fotku čerpadla, odborníci by možná lépe poradili, mimojiné moje čerpadlo běží myslím asi skoro 20 let, v posledních minimálně 10 letech na trojku,protože jsem zjistil že je to lepší, mimojiné tím, že mi stoupla rapidně teplota zpátečky. Přetopení mi také nikdy nehrozí, protože mám na 50 % otvřenou i samotížku.

hodnocení

Z fotky člověk nic nepozná ale přikládám.Někde sem kdysi četl že stačí aby čerpadlo jelo na II.Ale když ti nestačí,na to tam ta III je.Každopádně to vyčístím.Mohlo by to pomoct.

hodnocení

Z fotky člověk nic nepozná ale přikládám.Někde sem kdysi četl že stačí aby čerpadlo jelo na II.Ale když to nestačí,na to tam ta III je.Každopádně to vyčístím.Mohlo by to pomoct.

Zavzdušněné čerpadlo vs vliv na vytápění

dawe05*
hodnocení

0x
A co mate za radiatory a ventily? Ja bych treba zkusil zavrit vsechny funkcni radiatory a pockat jestlinty netopici nabehnou.
sanyo*

Z té fotky ani nepoznám, jestli je to čerpadlo nebo ležící čerpadlářka :), jisté však je jedno, pokud Vám to předtím bezchybně šlapalo, tak je chyba někde v soustavě ( nečistoty) nebo v čerpadle. Taky jsem zjistil, že máte Duomix, neznám jeho princip, já ho nemám, radím jen ze zkušeností, tak snad nebude u něj nějaká chyba.Zvolte svou vylučovací metodu, možná má toto čerpadlo i někdo na prodej, pokud má jiné rozměry.. Ještě k tomu čerpadlu - II. stupeň, spíše ještě I.- jsou někdy strašně málo slyšet, dejte si ucho přímo na čerpadlo, hlavně ne tehdy, když bude vařící. Musíte doopravdy vědět, že čerpadlo jede a od toho se odvíjí pak další postup. Pokud možno, přizvěte si odborníka! Zcela určitě závada nebude tím, že máte čerpadlo na stoupačce, jak myslím se někdo snažil naznačit, to je blbost.

hodnocení

NJ.Je to focený mobilem a ve sklepě moc světla není.Předtím to šlo leta OK.Je jasný že je to nečistotou,nejspíš v tom čerpadle.Já když dal vždy (myslím ty poslední dny) čerpadlo na III tak se mi zdálo hodně hlasitý,takový divný zvuky.Ale už před nějakou hodinou sem ho dal na III.No,ale před chvílí sem si to byl poslechnout a zdá se že ty divný zvuky neslyším,jen chod čerpadla.Jinak jak píšete ty stupně.Vím že když sem to měl na I tak nebylo slyšet nikdy nic.Na II to bylo slyšet slabě ale slyšel sem to,no a na III nejvíc.To je logický.Takže uvidím co bude dál.Zatím je vše OK ale říct OK budu moct až za nějakej den,až se přesvědčím.Ale dnes sem několikrát pootočil s čerpadlem a vždy mi vyteklo ještě něco černýho.Když sem to dělal naposled tak už tekla jen čistá voda.Uvidíme co bude ráno.Vždy po ránu to dělalo problémy.Teď když je čeradlo na III tak by to mělo jet.Každopádně není problém odšroubovat čerpadlo a vyčistit.Nebudu ale sundávat čerpadlo z potrubí a odšroubuji jen pouzdro.

ladaadal*

Sanyo, ty si ani neumíš přečíst příspěvky. Nic takového v tomto vláknu nikdo netvrdil, kde jsi to vyčetl?

sanyo*
Příspěvky si umím přečíst, tato věta moje zněla : jak myslím se někdo snažil naznačit, a možná měla znít : jak myslím se někdo někde snažil naznačit. Což v praxi znamená, že jsem nemusel čerpat z tohoto vlákna, ale z jiného, které čtu zrovna také denně, jako např. toto, které se jmenuje : energoportál.cz, které, pokud ho nečte, doporučuji i habirovi a aby si zvolil sekci : pevná paliva, energoportal.cz/...
ladaadal*

Aha, pak je to vysvětleno. Původně to znělo právě divně, jakoby se jednalo o toto vlakno.

azurit*
hodnocení

0x

Měl jsem doma zanesený lopatky čerpadla uvolněným vodním kamenem, musel jsem čerpadlo rozebrat a kousky vodního kamene vyšťourat špejlí. Pokud máte tvrdou vodu, tak to může být i toto...

hodnocení

Mám děsně tvrdou vodu.Čerpadlo jsem odšrouboval z imbusů.Jedině jak je můžu povolit je ten umělý šroub.Nemůžu s ním hnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]