Nejste přihlášen/a.
Prosím o recept, jak přesně a chutně sterilovat kysané zelí, které mám dosud v soudku a chci jej vyndat a uchovat ve sklenicích, děkuji.
Abych se přiznal, tak většinou ho zvládáme spořádat, než zkončí zima, ono vydrží v chladnu celkem dlouho. Ale dá se i sterilovat. Vykvašené zelí napěchujte - pořádně natěsno, stejně jako do zeláku - do sklenic přilejte trochu šťávy, tak aby bylo zelí ponořené, zavíčkujte a zavařte asi 20-25minut.
Jednak zelí je zbytečné sterilovat.Pokud jste ho nedali do foliového pytle už při kvašení(to dělám vždy)Pak ho do toho pytle přendejte.Pak stačí zelí pořádně namačkat a stahnout do toho pytle,aby se vytlačil vzduch.Pak nádobu vyhodím na balkon a beru z ní jen co spotřebuji,pak znovu důkladně zavřu pytel a zelí mi vydrží do května,pokud se nesní.Sterilace je zbytečná.
JABRAKA
Možná máte pravdu, jenže já potřebuji zelí ze soudku vybrat, pořád musím hlídat ve žlábku vodu atd, a hlavně, sklenice dám dětem domů, všichni budeme iít zelí a já budu mít také klid jak od starostí, tak také od toho, že kdykoliv zvednu víko, abychom si nabrali zelí, tak zasmrádnu celý sklep a defacto i barák. Sice je dobré, že návštěvy k nám omezí vstup, na druhou stranu, také nemáme rýmu celý rok.
Naše rodina a už mnoho přátel tlačíme zelí do 0:7 omnia a zavřeme. Sklenice se dají asi na 14 dnu na pekáč aby vytékající šťáva něco neznečistila pak se umyjí a dají do špajzu Žádná sterilizace vydrží dva roky pokavaď se nespotřebují dříve.Mohu poslat recept jestli bude zájem.
doplněno 15.01.13 11:52:Hliněný soudek využívám na nakládání masa na uzení.
5kg krouhaného zelí
půl balíčku kmínu
5-100dkg soli podle toho jak chcete mít zelí kyselé
půl kg krájené cibule
Vše zamíchat a nechat stát 5 hodin Dělám to v dětské vaničce
Potom naplnit do sklenic a nechat asi 2cm od okraje a zavíčkovat
Nechat asi 14 dní v teple přikrýt utěrkou, pozor trochu vytéká šťáva ale nic moc
Po 14 dnech otřít a uložit na tmavé místo.
Skutečně vydrží dva roky bezezměn.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ktomu vašemu sudovému zelí by asi stačilo 10minut sterilizovat při 90 stupních v omnia sklenicích. Na vaření byste to nepoznali ale k syrové konzumaci asi ano.
doplněno 15.01.13 16:53:Prominte 5-10dkg soli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.