Sterilace kysaného zelí

Od: Datum: 15.01.13 10:00 odpovědí: 7 změna: 14.11.14 10:25

Prosím o recept, jak přesně a chutně sterilovat kysané zelí, které mám dosud v soudku a chci jej vyndat a uchovat ve sklenicích, děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 15.01.13 10:11

Abych se přiznal, tak většinou ho zvládáme spořádat, než zkončí zima, ono vydrží v chladnu celkem dlouho. Ale dá se i sterilovat. Vykvašené zelí napěchujte - pořádně natěsno, stejně jako do zeláku - do sklenic přilejte trochu šťávy, tak aby bylo zelí ponořené, zavíčkujte a zavařte asi 20-25minut.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 15.01.13 10:59
avatar

Jednak zelí je zbytečné sterilovat.Pokud jste ho nedali do foliového pytle už při kvašení(to dělám vždy)Pak ho do toho pytle přendejte.Pak stačí zelí pořádně namačkat a stahnout do toho pytle,aby se vytlačil vzduch.Pak nádobu vyhodím na balkon a beru z ní jen co spotřebuji,pak znovu důkladně zavřu pytel a zelí mi vydrží do května,pokud se nesní.Sterilace je zbytečná.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Od: sanyo*
Datum: 15.01.13 11:22

Možná máte pravdu, jenže já potřebuji zelí ze soudku vybrat, pořád musím hlídat ve žlábku vodu atd, a hlavně, sklenice dám dětem domů, všichni budeme iít zelí a já budu mít také klid jak od starostí, tak také od toho, že kdykoliv zvednu víko, abychom si nabrali zelí, tak zasmrádnu celý sklep a defacto i barák. Sice je dobré, že návštěvy k nám omezí vstup, na druhou stranu, také nemáme rýmu celý rok.

Datum: 15.01.13 11:46
avatar

Naše rodina a už mnoho přátel tlačíme zelí do 0:7 omnia a zavřeme. Sklenice se dají asi na 14 dnu na pekáč aby vytékající šťáva něco neznečistila pak se umyjí a dají do špajzu Žádná sterilizace vydrží dva roky pokavaď se nespotřebují dříve.Mohu poslat recept jestli bude zájem.

doplněno 15.01.13 11:52:

Hliněný soudek využívám na nakládání masa na uzení.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: sanyo*
Datum: 15.01.13 12:07

Byl bych rád za recept, děkuji

Datum: 15.01.13 13:13
avatar

5kg krouhaného zelí

půl balíčku kmínu

5-100dkg soli podle toho jak chcete mít zelí kyselé

půl kg krájené cibule

Vše zamíchat a nechat stát 5 hodin Dělám to v dětské vaničce

Potom naplnit do sklenic a nechat asi 2cm od okraje a zavíčkovat

Nechat asi 14 dní v teple přikrýt utěrkou, pozor trochu vytéká šťáva ale nic moc

Po 14 dnech otřít a uložit na tmavé místo.

Skutečně vydrží dva roky bezezměn.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ktomu vašemu sudovému zelí by asi stačilo 10minut sterilizovat při 90 stupních v omnia sklenicích. Na vaření byste to nepoznali ale k syrové konzumaci asi ano.

doplněno 15.01.13 16:53:

Prominte 5-10dkg soli

Ohodnoceno: 0x
 
Od: stir
Datum: 14.11.14 10:25

Dobrý den. Prosím, nevím jestli mám po těch 14 dnech zavíčkovat vzduchotěsně, nebo nechat

jen tak slabě přitlačené. Když může trochu vytékat šťáva? Mám omniovky. Děkuji.

Minulý rok, sudové sterilizované, skvělé.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.