Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dotaz mám místnost o rozměrech 4x3,55m a výka stropu je 2m. N vrhl sem radiátor o výkonu 1704w bude to stačit nebo je to moc děkuji .
bude vám stačit, ale hlavně dbejte, ať vám ten výkon přenesou i trubky k radiátoru. U samotížky potřebujete světlost minimálně 1".
Radiatory maji normalne vstupy 1/2" a ty bohate staci i na samotiz, takze staci i 1/2" trubka k radiatoru, jediny, co je potreba, tak to jsou ventily pro samotiz, ktere maji vetsi prutok, pokud samotiz nefunguje, tak pak nepomuzou ani 1" trubky.
tak dobře to vím ale chtel sem se ješte zeptat když budu mít tyto radiátory o výkonu 1700w 4 za sebou tak mám jet 22 trubkou k 2 radíátoru od tamabych jel 18 k3 radiátoru a od něho už jenom 15 nebo jinak
To uz bych se bal, k poslednimu 15 trubka, pak u dalsiho 22, pri pridani dalsiho 28 a u uplne toho prvniho uz bych nejradsi videl 35, ale mozna ze by to mohlo jet uz i na tu 28.
Proste aby do kazdeho radiatoru byla k dispozici 15 trubka, takze postupne u kazdeho telesa pridavat prurez, neplest si to s prumerem, takze pak uz vychazi na 4 radiatory prurez 704mm a 28ka trubka ma uz jenom 615mm, po ni je uz jenom 35ka trubka a ta ma prurez 961mm, coz uz je zase o dos vic, proto pisu, ze by mozna mohla stacit ta trubka 28.
Pro rejpaly dodavam, ze pocitam trubky zvenku, nehodlam se zabyvat pocitanim vnitrniho prumeru.
doplněno 18.01.13 10:47:Tak az ted jsem si vsimnul, ze odpavidam zbytecne na rozvody samotizi, o kterych v dotazu nebyla ani zminka, prijmete moji omluvu.
Pečenko, kdyby se to dělalo takovýmto způsobem, tak by při větším domku musely jít od kotle 3soulky, ty se v mědi snad ani nedělaj. Počítá se to úplně jinak a nejlepší je to nechat na projektanta, aby to pak fungovalo, ale aby náklady na materiál nebyly zbytečně vysoké. Šetření je dobrá věc, ale na správných místech. Když už bez projektu, tak aspoň pozvat topenáře. Za pár stovek vysvětlí a popíše, kolik, kde a čeho je potřeba.
Pocitej si to jak chces, ja potrebuju, aby to fungovalo a za dalsi, bylo to urceno k samotizi a tam se nevyplaci setrit mensima trubkama. Pokud ma nekdo kotel jenom s vyvodama do 1", tak uz si moc vyskakovat nemuze a musi pocitat s cerpadlem, uz se neda pocitat s tim, ze rozchodi samotiz a zvlast kdyz bude mit hodne radiatoru.
Kotle na pevny paliva jsou na samotiz pocitany a maj vyvody vetsinou 2" a tam neni problem.
Jelikoz uz se dostavame mimo tema dotazu a zacina to zavanet zase zbytecnyma dohadama, tak z moji strany koncim debatu, jedine ze by se ptal sam autor dotazu.
Já vím, že to myslíš dobře, ale neuvědomuješ si, že železo a měď je úplně něco jinýho. Jiné koeficienty tření, jiný hydrostatický odpor, tudíž jiné průřezy trubek. A bez výpočtů si můžeš myslet co chceš, to tam můžeš nasázet pro jistotu trubky jak na ropovod Družba a bude to fungovat na 150%.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.