Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napětí v zásuvce?

Od: redroker® odpovědí: 13 změna:

Zakoupil jsem si měřič spotřeby elektřiny a ten mi na displeji zobrazuje aktuální napětí v síti mezi 240-245V. Je to normální stav?Nemělo by to být něco 220-230V?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

4x

Ano. je to normální... +- 10% take těch 245 je pořád oK, ale pomalu začíná hraničit...

jabraka*
hodnocení

1x

Musíme ve střídavé síti rozliovat efektivní hodnotu napětí,která je přiblině 230 V.MKaximální napětí(mezi pičkami sinusovky),můe být a 325 V ,trvá vak jen přiblině 0,1 sek..Při měření je nutno také uvaovat zatíení sítě,měřit přes zapojený spotřebič.

JABRAKA

:)niekoho si ako sa zdá pobavil a dal Ti preto bod

ferda60*
hodnocení

1x

Poměry v rozvodné síti jsou sloitějí, ne si myslíme, kdy předpokládáme, e jmenovité napětí bude zrovna v naí zásuvce.

Tabulka udává povolené tolerance.

zdroj: ( cezdistribuce.cz/...

doplněno 14.01.13 21:26:

Předpokládám, e jsou tyto údaje v současnosti platné.

Napětí v zásuvce?

hodnocení

0x

Mám dojem, e nějak od roku 2009 je u nás standardní napětí v síti 240V (plusmínus něco). Take je to správně.

majsterjoe*
14.01.13 14:30

230/400v

gumidek*
hodnocení

0x

Dle multimetru jsem teď naměřil 236V na zásuvce, kde je zapojen monitor a počítač.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Nevim jestli bych takovehu meraku moc duveroval, ale hranice 240V je v toleranci. Hodne zalezi v jake vzdalenosti od trafostanice bydlite. Nekdo dosahuje 220V a nekdo 240V. Spotrebice prezijou.

doplněno 14.01.13 14:44:

Nekdo tedy muze dosahovat i hranice 215V.

¨Kmitocet 50Hz je porad stejny a nezmeni se

A plati to uz pres deset let.

Těch 50 Hz drí prakticky od revoluce, kdy naí sí přestala přetěovat Ukrajina. Před tím se stávalo, e frekvence klesala a na 49,6 Hz. Zdá se to jako zanedbatelný rozdíl, ale dokázalo to dělat slunou neplechu. To, e se síovým kmitočtem řízené hodiny zpoďovaly a o 10 minut denně bylo to nejmení.

gumidek*

Ty hodiny byly made in SSSR? :D

Tesla snad měly vdy řízení krystalem.

P.S.: Nerejpu, jen mě to zajímá.

Vechny lacinějí stroje (radiobudíky), bez ohledu na původ byly řízeny síí. Mimo jiných například i videorekordéry (včetně japonských).

doplněno 14.01.13 16:30:

Dokonce i spínací hodiny pro noční proud se synchronním motorkem se dokázaly po čase zpozdit a o hodiny, ne je přiel technik znova seřídit.

mkat*
hodnocení

0x

V dnenej dobe je predpisana napätie 230 (plu-minus 10 percent ) a 50 Hz.Take je to v pohode.Dnes sa u aj elektro veci robia na taketo napätie.

vilfein*
hodnocení

0x

Hádám že v těsné blízkosti Vašeho domu je distribuční transformátor neboli trafostanice? Lidé co bydlí v její blízkosti mají napětí v zásuvce okolo 245 voltů. Nebo je tu řešení, že je špatně zkalibrovaný měřák, ale to bych řekl že je méně pravděpodobné :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]