Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka jiskří

Od: romanadasa* odpovědí: 18 změna:

V čem je problém, e po připojení indukčního ohřívače do zásuvky v ní zajiskří?

Ohřívač nemá ádný jiný vypínač, take hned naskočí do pohotovostního reimu, a zároveň se protočí vetilátory. Můe to být právě tím? Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Jiskření můe způsobovat ´přímé´ zapínání spotřebiče (v podstatě ´do zkratu´) - ale určitě zkontroluj, zda jsou dráty v zásuvce dobře dotaené - zajiskření na kontaktech je opaluje (vidlici i zásuvku), ale jinak v podstatě nevadí, uvolněné vodiče ale mají vysoký přechodový odpor a mohou způsobit poár...

hodnocení

2x

Nevím, jaký nárazový proud má při připojení indukční ohřívač, ale pokud jsou v něm kompenzační kondenzátory (co by se dalo u podobného zařízení očekávat), je krátké zajiskření při připojení normální (mikový proud při nabíjení kondenzátorů). Ty roubky v zásuvce bych ale přece jen nechal zkontrolovat (někým, kdo o elektrice aspoň něco málo ví).

hodnocení

2x

Pokud budete kupovat prodlužovačku s vypínačem, tak v odborném obchodě! Na trhu jsou čínské padělky (mají také označení CE!), které neutáhnou ani varnou konvici a jsou životu nebezpečné! Doslova a bez legrace.

doplněno 15.01.13 13:19:

poradte.cz/...

gumidek*

Nejlépe kupovat výrobky fy. EMOS

vilfein*
hodnocení

2x

Jaký je stav elektroinstalace? Jádra vodičů máte z hliníku? U hliníku je toto v celku běžné. Hliník má tentenci, je-li pod tlakem, obtékat, čímž se mění přechodový odpor a tím tedy kontakt. Proto se stává že Al rozvod pěkně jiskří, když se nedotahují žroubky, zvlášť u výkonových spotřebičů.

doplněno 15.01.13 22:28:

Pardon za překlepy :)

hodnocení

1x

Spí budou volné kontakty uvnitř zásuvky. Určitě to nedělá u jiných spotřebičů?

mkat*
hodnocení

1x

Ved to je normalne e v tej zastrčke zaiskry.Ved ako piete zapajate zariadenie zapnute.Tam nastava okamity odber .Ak nechcete aby to iskrilo musite zariadenie pred zasunutim do zasuvky vypnu.Pokial nemate čim tak musite namontova vypinač ,alebo poui predlovačku z vypinačom.Myslim e by to bolo bezpečnejie,aspon čo sa tyka ohrievača.Pri nabijačke to prskne ,lebo sa nabija filtračny kondik.

luke237
hodnocení

0x
Jak casto ten indukcni varic takhle pripojujete? *sok* Jestli to bylo jen jednou po koupeni, tak zkontrolujte pripojeni dratu v zasuvce (lepsi je obtoceny sroubovy spoj nez zastrkovaci dirky). Zasuvka asi neni "vytahana", kdyz je v kuchyni nekde za linkou.
luke237
Ted jsem si vsiml, ze to neni indukcni varic, ale indukcni ohrivac. *ee*

hodnocení

0x

nám to dělá také po připojení do té samé zásuvky indukční vařič a také nabíječka na notebook.. u jiných spotřebičů to nedělá

gumidek*
hodnocení

0x

Problém je, e se vytahuje pod zátěí. Spotřebič se musí před vypojení vypnout vypínačem, pokud ho má. Zajiskřejí udělá i ehlička, pokud zrovna ten moment topí. Proto je lepí nejprve termostat otočit na nulu (ehličky,vařič,remoska,...).

Kadým zajiskřejím se ničí vidlice i zásuvka opálením kontaktů. Sniuje se vodivost a zvedá se přechodový odor, který je jako odpor nebezpečný. Ztrácí se na něm napětí při přechodu zásuvka/vidlice a to se projevuje teplem a tak můe dojít i k poáru...

U notebokových zdrojů mi to dělá taky a zatím jsem nepřiel, jak tomu předejít. Take pokud to jde, tak před vypojením ze zásuvky vypnout vypínačem nebo kolečkem sníit výkon (typycky termostat a dojde k úplném odpojení).

Zásuvku je potřeba projistotu zkontrolovat na uvolněné dráty pod roubky a hlavně opticky, jestli se některé místo více nehřeje nebo se neopaluje izolace a kontakty jsou lesklé a nejsou černé a vypálené.

doplněno 14.01.13 16:53:

@buss

doplněno 14.01.13 17:18:

buss: Taky jsem elektrikář, ale co praktická stránka věci a komfort. Raději bych vyřeil ten filtr uvnitř, ne dělat vypínače (tedy u při výrobě). Př.: Ve čtyř prodluce z vypínačem poběí počítač a monitor. K vůli notebooku musím oboje nejprve vypnout a pak to znovu nahazovat. Cca 2 minuty jen téhle práce oproti zapojení do zásuvky v 1 sekundě...

Zásuvka jiskří

chtěla bych se jetě zeptat máme udělanou novou zásuvku cca 3 měsíce ale vimla jsem si e je u ted je na vidlici od luxu vypálený plek, nic velkého ale přeci jen mi to dělá starosti. je tedy ta zásuvka patně udělaná?

doplněno 14.01.13 20:43:

vypálený flek,omlouvám se

ferda60*

Jestli nemá lux vestavěn obvod pro měkký start motoru a zapínáte ho zasunutím vidlice do zásuvky, tak to je vcelku normální. Motory jsou výkonné a rozběhový proud velký. Kdy ho budete zapínat vypínačem, budou se zase opalovat jeho kontakty ale vidět to nebude a navíc by pro tohle zatíení měly být konstruované.

Jestli se vidlice v zásuvce při provozu nezahřívá (celá nebo zkusit kontakty po vytaení), ádná závada tam není.

gumidek*

Ale ten vypínač je proti opalu chráněn oproti zásuvce. Vypínač je od toho, tak je konstrukčně stavě na ryché odpojování a připojování. Kontakt je skoro vždy s pružinou nebo pérem, aby se opal minimalizoval.

Tazatelo. Zásuvka není špatná, jen vy špatně spotřebiče obsluhujete. Jak jsem psal. Při zapojování a odpojování spotřebič nechat vypnutý vypínačem nabo knoflík dát na MIN výkonu, aby jste neodpojovala spotřebič v zátěži.

Ve větším rozměru pro představu se odpojují i elektrárny od sítě a to je pak opal (tam jsou ale zhášecí iskřiště, aby k opalu nedošlo)

*smich*

tak myslím že při postupu: zapojím lux do zásuvky - zapnu lux vypínačem-vyluxuju-vypnu lux vypínačem-a poté vytahnu ze zasuvky nevidím nikde chybu v obsluhování spotřebiče

gumidek*

Ano, tak je to správně a k jiskření při vypojení vydlice ze zásuvky nedochází

buss
hodnocení

0x

No právě e se to do zásuvky strká, nevidím na tom nic zvlátního, v okamiku zastrčení jde přes zastrkávané kontakty nějaký proud.

doplněno 14.01.13 17:12:

Gumidku jáá to znám, u jako vyučený elektro, a k počitadlu mám litu se 4 zásuvkami s vpínačem. Jak předejít? Zapínat v 0...

daniell*
hodnocení

0x

pokud tomu alespon trochu rozumíte a nejste naprosto elektro neznalec tak vypněte jističe které danou zásuvku napají , odělejte kryt zásuvky , zkuste povolit a dotáhnout roubky pokud tomu vůbec nerozumíte tak se raději v ničem nehrabte , dívím e taková věc nemá nějaký vypínač nebo něco jako termostat? to je zvlátní. myslím e ta zásuvka s vypínačem je dobré řeení pokud přístroj nemá vypínač potom u to jiskřit nebude takovou to zásuvku z vypínačem seenete snad v kádé prodejně elektro a asi i v lepích domácích potřebách.

doplněno 15.01.13 17:42:

ano nejlepe výrobky , EMOS , ABB , EATON a podobné zde se nevyplatí šetřit. je to něco jako s tou prodlužovačkou na tržinici ti vjetnamci prodávaly takovou plastovou modrou z průhledného plastu za pár korun zchválně jsem ji koupil když sem ji doma rozdělal nestačil sem se divit jedna zásuvka měla fázy na levo druhá na pravo jak padly dráty pod ruku tak to zapojily taková prodlužka to je jen otázka času kdy to někoho zabije nemluvje o kvalitě zpracování já ani neměl tu odvahu ji zapojit do zásuvky jednou jsem na ni naschvál šlápnul a ona praskla být pod proudem tak dostanu ránu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]