Bydlím v panelovém domě, který byl postaven v roce 1977. Bohužel okna jsou již v dezolátním stavu. Mám obavu je i otevírat, o umývání ani nemluvím, neboť okno je na čtyři šroubky, ale z toho dva už nejsou funkční. Jak mám upravit (zalepit, vytmelit) díry, aby v nich šroubky držely. Děkuji
Jestli jsem to dobře pochopil, tak to jsou vruty, co nefunguje, a to proto, že díry už jsou moc velké. Já to většinou řeším tak, že do té díry natrkám špejle a párátka tak, aby se ten vrut tam dal poměrně těžko zašroubovat. Asi bych tomu nevěřil na nějakém zatíženém spoji, ale pro okno by to mohlo stačit.
Jestli existuje nějaké"profesionální"řešení tmelem či co, netuším, ani jem po něm nepátral.
Patrně bude uvolněná matice v druhém křídle okna (to vnější). Nezbývá nic jiného, než okno otevřít, rozšroubovat a podívat se na to. Jestli bude matice už"protočená"ve dřevě, dá se to opravit třeba směsí pilin a lepidla Herkules nebo za pomoci různých tmelů. Celý šroub včetně podložky, plastového vymezovacího prstence a matice se dá koupit v železářství. Oprava pomocí špejlí a párátek možná na chvíli pomůže, ale nesmí se s tím pak už moc hejbat.
elmar*
Upozorňuju, že oprava špejlí a párátkem je na vruty, nikoliv na šrouby s matkou. Když je něco spojené vrutem, předpokládám, že se to rozebírat nebude.
taky sem mel tento problem. V podstate potrebujes dvouslozkove lepidlo. Pokud je ta dira uz hodne vycvachtana, tak do toho lepidla pridej jeste naky trisky ze spejli nebo tak neco.
Pokud ani to nepomuze, pak asi bude na case premyslet o plastovych oknech.
Též jsem používal dvousložkové lepidlo a šrouby drží, každý rok je manželka několikrát rozdělává a myje zevnitř a není žádný problém. Nejhorší bylo ty matky rozdělat a vyndat, ale tď to je v pohodě.
No ja jsem to vyresil tak , ze jsem do okna nasrouboval vrut - staci kdyz tam date dva a ono drzi... jde bez problemu otevirat. Stejne Vas ale vymena oken nemine. prece jen je na devo 30 let hodne...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.