Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlahove topeni vs krbová kamna

Od: kamouk odpovědí: 3 změna:

Chceme stavet,prosim o nazor tech co tomu rozumi- jak do budoucna?a cim?budou v obyvaku krbova kamna s vymenikem a dal?Je plyn i elektrika-prosim poradte!Elektrikou-nocni proud?Kazdy rika neco jineho.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

zabu
hodnocení

0x

Já bych podlahové topení nechtěl. Teda kromě koupelny a WC. Mám pro to své důvody. Při jakémkoliv pootevření okna, byť i jen ventilačky, pokud je venku -10 a víc, táhne po zemi dost daleko od okna. To jsem u oken, pod kterými jsou radiátory, nikdy nepozoroval. Možná mám jen špatnou zkušenost, kdoví.

A plyn je obecně levnější než elektrika. ALE: Mám kolegu v práci, který má celý barák v elektrice, a nestěžuje si. Přitápí taky něčím na pevná paliva, nevím čím. Má přímotopnou sazbu, a ušetřil během stavby za přípojku plynu. Takže vše je relativní.

hodnocení

0x

Otázka je kolik chcete do instalace topení investovat.
Uvedu můj případ. Mám RD dvě patra. Přízemí komplet podlahovka + radiátory na pokrytí potřeby rychlého zatopení, podkroví podlahovka v koupelně se žebříkem + radiátory zbytek podkroví. Natápí to plyn. kondenzační kotel spolu s ohřevem vody.
V přízemí krbová vložka s teplovzdušnými rozvody.
Jelikož peněz není nazbyt, topí se krbem a celá podlahovka je naprd.
Takže, chtělo by to krb s teplovodním výměníkem. Jenže to zase vyžaduje akumulační nádrž a ta zase prostory v domě navíc a nejlépe někde uvnitř domu kvůli tep. ztrátám. A to něco stojí, a ne málo. A celé to směřuje k otázce. Proč si dělat kotelnu z obýváku. Není lepší udělat kotelnu zvlášť?

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud chce,Kamouku, podlahové topení v přízemí,počítej s těmito zásadami:

na podklad,beton + hydroizolaci dá 25 cm polystyrenu.Na něj polystyrenovou systémovou desku pro uchycení hadice.Zálivku 2 - 3 cm anhydritu,pak krytinu,dlabu,lino,koberec.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]