Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s přítelem bychom chtěli koupit dům v dražbě, je na něj vypsána exekuce, jenže tam bydlí stále majitel domu a ten se rozhodně vystěhovat jen tak nehodlá, a te'd jsme navíc zjistili, že je tam věcné břemeno užívání, má tedy vůbec smysl to kupovat? Já jen abychom to nekoupili i sním.. Děkuju za rady
Je to břemeno užívání nemovitosti, nebo např. studny? Na koho je to věcné břemeno? Je ta osoba ještě na živu? Pokud ano, tak bych volil jinou nemovitost.
Co se týká toho jestli se majitel chce/nechce vystěhovat je druhá věc... Majitele nemovitosti nemusí přání současného obyvatele zajímat... jen pro jeho vystěhování musí použít zákonné prostředky.
Doporučuji k přečtení: abclinuxu.cz/...
Pro ostatní rádce: Máte tušení, kolik je v katastru zapsáno věcných břemen na dávno zemřelé oprávněné... tudíž břemeno neplatné?
Milý Likine... věcné břemeno uívání je obecný název. Věcné břemeno uívání bytu to být můe ale nemusí, proto jsem se ptal tazatele, o jaké konkrétní břemeno jde. Klidně to můe být i ta studna. Detaily budou zapsány na přísluném listu vlastnictví... případně není od věci si vyhledat konkrétní smlouvu ve sbírce listin, aby člověk zjistil oč přesně jde.
Krom toho, jak u jsem psal... osoba oprávněná z věcného břemene můe být ji mrtvá - tudí věcné břemeno ač na LV zapsané, je irelevantní.
Já, ( moná chybně) tomu rozumím tak, e pokud v jedné větě tazatel zmiňuje původního majitele a věcné břemeno uívání, e to patří k sobě...
Ano chápete to chybně... Majitel nemovitosti nemá důvod zřizovat si na své nemovitosti věcné břemeno uívání bytu. Vzhledem k tomu, e nemovitost vlastní, nemusí se ničeho bát (vyjma exekuce).
Toto věcné břemeno se zpravidla zřizovalo v případě, kdy např. rodiče přenechali nemovitost dětem, tak aby měli jistotu, e je děti nevyhodí na ulici. Smlouva o zřízení věcného břemene bývá zpravidla součástí darovací smlouvy. Smrtí oprávněného toto břemeno pak zaniká. Proto jsem se ptal o jaké přesně břemeno se jedná a zda je oprávněná osoba na ivu.
Bavíme-li se o věcném břemeni uívání bytu či nemovitosti.
Jiná věcná břemena, např. vstupu na pozemek, braní vody, títové zdi, atd. jsou zpravidla navázána na určitou nemovitost a přechází z majitele na majitele.
To vyřeí jen tazatel, majitel samozřejmě má důvod na zřízení věcného břemene vzhledem k tomu, e nemovitost jde do draby...
Ale vy tomu nerozumíte...
Kdy se zřizuje věcné břemeno uívání bytu, tak je povinný z věcného břemene (ten, který ho musí trpět) majitel nemovitosti a oprávněný (ten který má monost uívat) nějaká dalí osoba. Majitel nemovitosti nemůe zřídit tento druh věcného břemene sám na sebe - nemůe být současně osoba povinná i oprávněná. To nelze.
Jestli mohu radit, pryč od toho vždyť v minulých dnech v televizi v nějakém pořadu upozorňovali že ani notář není schopen v tomto bo...delu zjistit kde jsou nějaké pohledávky a doporučil počkat pár let kdy se kdo ozve...
Ale po volbách bude snad lépe...
Jestliže je na nemovitost věcné břemeno, VŽDY nemovitost kupujete i s tím věcným břemenem. Jediný způsob jak se věcného břemene zbavit, je vypořádat ho s tím, v čí prospěch to břemeno je. Ale bacha. Dobře právně ošetřit smlouvou. A dobře si zjistit, jestli je to břemeno, jediné omezení k nakládání s nemovitostí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.