Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lávový kámen versus nerez

Od: moto* odpovědí: 5 změna:

Zajimaly by mne zkušenosti s grilováním na lávovém kámeni. O něčem takovém doma uvažujeme a napadlo mne i, jak by v roli grilovací plotny fungovala deska ze silného nerezu. Konkretně mám zdroj na nerez síly 20-22 mm a není pro mne ani problém jej obrobit. Díval jsem se na nabídky lávových kámenů a je k ním doporučován nerezový rámeček, protože kámen časem rozpraská a mohl by se rozpadnout. Nevím jakým vodičem tepla je ten lávový kámen, můj dojem ale bude, že velký rozdíl mezi nerezem by nemusel být. Z praxe vím, že nerez je horším vodičem než běžné nelegované oceli, proto se i hůře obrábí, protože i když je poměrně měkký, neodvede teplo vznikající při obrábění od břitu nástroje a ten se upaluje.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Mezi kovovou deskou a lávovým kamenem je jeden zásadní rozdíl.Tepelná akumulace.Z kovové desky,i když má samozřejmě akumulační schopnost značnou a to podle hmoty.U čediče je tepelná kapacita mnohonásobně vyšší.Souvisí to samozřejmě s tepelnou vodivostí.

JABRAKA

hodnocení

2x

Já bych si tu nerez ještě rozmyslel.

Pokud to bude venkovní nerezový rámeček, tak je to ještě malé zlo.

Ale co já vím, tak nerez obsahuje chrom a to je prvek, který zdraví moc neprospívá. Podle mého názoru bývá rošt vždycky odlitek. (ale můžu se mýlit).

paw*

Rost byva i z oceli (drat+chrom). Odlitek to byva casto proto, ze je to levnejsi jak svarovane.

Pokud by to bylo s nerezem jak rikate, tak nemuzou existovat sporaky v potykach z nerezu, chladici cisterny na mleko a vlastne polovina potreavinarskeho prumyslu (vcetne lihovaru). Rozhodne se to teplem neuvolnuje.

jak pise kolega nahore. Je tam rozdil v akumulaci tepla. Ale nerez zase rychleji rohrejete, tak je to vlastne jedno. Kdyz bude dost silny a nepokrouti se teplem, tak to bude asi stejne. Soused ma gril a misto cedice tam ma dany kus zulove kachle a griluje jak kral. no, mozna je to dokonce i teraso, ale urcite ne cedic..

stanley*
hodnocení

0x

Jen bych to chtěl upřesnit, lávový kámen se používá pod roštem. Nejdříve se rozpálí (nejčastěji plynem) a pak se nad ním griluje (udrží si dlouho teplotu).

Nerez se dá použí, jak píše colombo, ale není praktický na opékání. Kroutí se a špatně se čistí. Lepší je grilovací kámen. Grilovací kámen se dělá nejčastěji z žuly. Určitě ve vašem okolí najdete kamenickou firmu, která vám žulu uřízne a vyleští.

Žulový kámen používám už hodně let. Uděláte na něm všechno, maso, houby, hranolky, vejce... Dětem opékám jablka a hrušky. Prostě využití veliké. Přeji dobrou chuť.

moto*
hodnocení

Díky za názory, škoda, že vám jako neregisrovaným není možné dát hodnocení. Dám jej alespoň kolegům za snahu. Přeji pěkný nastávající víkend.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]