Nejste přihlášen/a.
Zajimaly by mne zkušenosti s grilováním na lávovém kámeni. O něčem takovém doma uvažujeme a napadlo mne i, jak by v roli grilovací plotny fungovala deska ze silného nerezu. Konkretně mám zdroj na nerez síly 20-22 mm a není pro mne ani problém jej obrobit. Díval jsem se na nabídky lávových kámenů a je k ním doporučován nerezový rámeček, protože kámen časem rozpraská a mohl by se rozpadnout. Nevím jakým vodičem tepla je ten lávový kámen, můj dojem ale bude, že velký rozdíl mezi nerezem by nemusel být. Z praxe vím, že nerez je horším vodičem než běžné nelegované oceli, proto se i hůře obrábí, protože i když je poměrně měkký, neodvede teplo vznikající při obrábění od břitu nástroje a ten se upaluje.
Já bych si tu nerez ještě rozmyslel.
Pokud to bude venkovní nerezový rámeček, tak je to ještě malé zlo.
Ale co já vím, tak nerez obsahuje chrom a to je prvek, který zdraví moc neprospívá. Podle mého názoru bývá rošt vždycky odlitek. (ale můžu se mýlit).
Rost byva i z oceli (drat+chrom). Odlitek to byva casto proto, ze je to levnejsi jak svarovane.
Pokud by to bylo s nerezem jak rikate, tak nemuzou existovat sporaky v potykach z nerezu, chladici cisterny na mleko a vlastne polovina potreavinarskeho prumyslu (vcetne lihovaru). Rozhodne se to teplem neuvolnuje.
jak pise kolega nahore. Je tam rozdil v akumulaci tepla. Ale nerez zase rychleji rohrejete, tak je to vlastne jedno. Kdyz bude dost silny a nepokrouti se teplem, tak to bude asi stejne. Soused ma gril a misto cedice tam ma dany kus zulove kachle a griluje jak kral. no, mozna je to dokonce i teraso, ale urcite ne cedic..
Jen bych to chtěl upřesnit, lávový kámen se používá pod roštem. Nejdříve se rozpálí (nejčastěji plynem) a pak se nad ním griluje (udrží si dlouho teplotu).
Nerez se dá použí, jak píše colombo, ale není praktický na opékání. Kroutí se a špatně se čistí. Lepší je grilovací kámen. Grilovací kámen se dělá nejčastěji z žuly. Určitě ve vašem okolí najdete kamenickou firmu, která vám žulu uřízne a vyleští.
Žulový kámen používám už hodně let. Uděláte na něm všechno, maso, houby, hranolky, vejce... Dětem opékám jablka a hrušky. Prostě využití veliké. Přeji dobrou chuť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.