Lávový kámen versus nerez

Od: Datum: 10.01.13 16:52 odpovědí: 5 změna: 11.01.13 12:30
avatar

Zajimaly by mne zkušenosti s grilováním na lávovém kámeni. O něčem takovém doma uvažujeme a napadlo mne i, jak by v roli grilovací plotny fungovala deska ze silného nerezu. Konkretně mám zdroj na nerez síly 20-22 mm a není pro mne ani problém jej obrobit. Díval jsem se na nabídky lávových kámenů a je k ním doporučován nerezový rámeček, protože kámen časem rozpraská a mohl by se rozpadnout. Nevím jakým vodičem tepla je ten lávový kámen, můj dojem ale bude, že velký rozdíl mezi nerezem by nemusel být. Z praxe vím, že nerez je horším vodičem než běžné nelegované oceli, proto se i hůře obrábí, protože i když je poměrně měkký, neodvede teplo vznikající při obrábění od břitu nástroje a ten se upaluje.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 10.01.13 17:09
avatar

Mezi kovovou deskou a lávovým kamenem je jeden zásadní rozdíl.Tepelná akumulace.Z kovové desky,i když má samozřejmě akumulační schopnost značnou a to podle hmoty.U čediče je tepelná kapacita mnohonásobně vyšší.Souvisí to samozřejmě s tepelnou vodivostí.

JABRAKA

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 10.01.13 17:35

Já bych si tu nerez ještě rozmyslel.

Pokud to bude venkovní nerezový rámeček, tak je to ještě malé zlo.

Ale co já vím, tak nerez obsahuje chrom a to je prvek, který zdraví moc neprospívá. Podle mého názoru bývá rošt vždycky odlitek. (ale můžu se mýlit).

Ohodnoceno: 2x
 
Od: paw*
Datum: 10.01.13 18:07

Rost byva i z oceli (drat+chrom). Odlitek to byva casto proto, ze je to levnejsi jak svarovane.

Pokud by to bylo s nerezem jak rikate, tak nemuzou existovat sporaky v potykach z nerezu, chladici cisterny na mleko a vlastne polovina potreavinarskeho prumyslu (vcetne lihovaru). Rozhodne se to teplem neuvolnuje.

jak pise kolega nahore. Je tam rozdil v akumulaci tepla. Ale nerez zase rychleji rohrejete, tak je to vlastne jedno. Kdyz bude dost silny a nepokrouti se teplem, tak to bude asi stejne. Soused ma gril a misto cedice tam ma dany kus zulove kachle a griluje jak kral. no, mozna je to dokonce i teraso, ale urcite ne cedic..

Ohodnoceno: 0x
 
Od: stanley*
Datum: 11.01.13 09:36

Jen bych to chtěl upřesnit, lávový kámen se používá pod roštem. Nejdříve se rozpálí (nejčastěji plynem) a pak se nad ním griluje (udrží si dlouho teplotu).

Nerez se dá použí, jak píše colombo, ale není praktický na opékání. Kroutí se a špatně se čistí. Lepší je grilovací kámen. Grilovací kámen se dělá nejčastěji z žuly. Určitě ve vašem okolí najdete kamenickou firmu, která vám žulu uřízne a vyleští.

Žulový kámen používám už hodně let. Uděláte na něm všechno, maso, houby, hranolky, vejce... Dětem opékám jablka a hrušky. Prostě využití veliké. Přeji dobrou chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moto®
Datum: 11.01.13 12:30
avatar

Díky za názory, škoda, že vám jako neregisrovaným není možné dát hodnocení. Dám jej alespoň kolegům za snahu. Přeji pěkný nastávající víkend.

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.