Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit přímotop?

Od: sg odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, našel jsem v garáži starý přímotop značky TERMON S 380T, jde z něj 4žilový kabel. Na domě už mám ale 5 kolíkovou zásuvku. koupil jsem proto 4 kolikovou vidlici, připojil na useknuty kabel (fáze, zelenozluty na velky kolik) a koupil jsem redukci pro 16A ze 4koliku na 5 koliku. Zapojil jsem vidlici od přímotopu (4kolikova) do redukce (4kolikove strany) redukci (5kolikoveho samce) jsem zapojil do 5kolikove zasuvky. okamžitě mi to vyhodilo hlavní jistič, ale když jsem otočil spínačem na primotopu tak blikla kontrolka. takže si myslim, že přímotop by měl fungovat? udělal jsem něco špatně? jěšte se musím zmít že jsem to zapojil přes prodlužovačku, kterou mám udělanou 5kolikova samice 16a a na druhe straně 32a 5kolik...Doufam že je to pochopitelné? Přímotop 5600w, 8A

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sq
hodnocení

tady ještě přikládám jak vypadá přímotop, není muj ale stejný typ sbazar.cz/...

mowla*
hodnocení

0x

A vyhodilo ti to jistič a nebo proudový chránič?

doplněno 05.01.13 18:22:

Původní PEN (země+nula) by se měl na spotřebiči rozdělit na PE (ochranný vodič - země, žlutozelený) a N (pracovní nula) a ty správně zapojit v pětikolíkové zásuvce-zástrčce... Jinak proudový chránič vyhodnotí chybu (pracovní proud teče na zem, ne na nulu) a ´vypadne´...

sq
hodnocení

pardon vyhodilo to proudový chránič ne jistič

zajixxx*

Zkrátka z k přímotopu povedou 3 fázové dráty, a ochnaný vodič PE, popřípadě modrý nulák, jen zkontrulujte zapojení v přímotopu, zda li se někde nespojuje zelenožlutý s modrým, popřípadě zelenožlutý s pracovním ( fází) .

Hlavně je při takovýchto pokusech mít zapojený správně zelenožlutý PE na kostru spotřebiče, a druhý konec v zásuvce také na zelenožlutý(PE) .. klidně si rozšoubujte i zásuvku aby jste měl přehled zda li to zapojujete správně...předejdete nežádoucímu urazu el. proudem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]