Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
nikde jsem se tady nedočetl, jakej je správný postup při natlakování soustavy a jaké jsou správné tlaky v expanzomatu a v soustavě. Chtěl bych Vás tedy požádat o radu, jak mám postupovat a kolik kam natlakovat. Jedná se o to, že mám přízemní dům, tudíž všechny otopná tělesa jsou v úrovní kotle a expanzní nádobu mám zhruba ve výšce 1,5 m.
Děkuji za pomoc.
To je přesně ono. Znova se opakuji, že všem těm rádcům je to vše jasné jen tu jejich odpověď těžko neznalý pochopí.
Třeba ten "pavka"jistě má svoji pravdu, ale jinak k ničemu.
Když si to rozdělíme na tlak v Expanzomatu a na tlak v soustavě.
EXPANZOMAT
Většinou jeho maximální tlak je 3 bar a z výroby nahuštěn na 1,5 bar.
Tlak v něm by měl být tak cca o 0,2 bar vyšší než je tlak výšky sloupce vody od Expanzomatu po nejvyšší radiátor..
To znamená tlak odpustit, nebo dotlakovat. Pochopitelně Expanzomat musí být při tlakování oddělen od tlaku v soustavě, takže ventil (z bezpečnostních důvodů "zakázáno"), nebo soustava bez vody, případně povolit nejvyšší odvzdušňovák (něco vyteče) a Expanomat natlakovat o hodnotu tlaku sloupce vody více. (v Expanzomatu bude tlak vypočtený)
SOUSTAVA
Po uzavření napusíme vodu (zavřeme odvzduš'novák) pod tlakem o těch 0,3 až 0,5 bar více než jsme natlakovali Expanzomat.
Bohužel sám nevím jaké tlaky volit v případě kde je vodní sloupec prakticky nulový.
A navíc je nutno o plynového topení respektovat nejnižší tlak v soustavě asi 1 bar.
Mám kotel na tuhá paliva, takže v tom problém není. Natlakuji to tedy jako kdybych měl ještě podlaží tudíž např. 4 m vodního sloupce. Děkuji
Když máte jen přízemí, tak je zytečně velký základní přetlak vzduchu v expanzomatu (před zahájením tlakování vodou nebo nemrznoucí směsí). Bývá od výrobce na hodnotě 150 kPa (1,5 bar), ale Vám by stačil minimální doporučovaný 50 kPa. Pak dotlačit vodou, až tlakoměr u kotle ukáže 0,6 - 0,7 bar (to je hodnota odpovídající 6 - 7 m vodního sloupce.). Vámi uváděná hodnota 4 m je pro topný systém s expanzomatem příliš malá!
doplněno 05.01.13 16:06:A při dotlačování vodou stále odvdušňovat!
Já tomu rozumím že pokud zvolí 4 metry a bude postupovat dle doporučení tak Expanzomat bez vody natlakuje na 0,4 + 0,2 bar což je víc než ta minimální hodnota a pak vodní okruh natlakuje třeba na 0,8 bar.
Přesně tak jsem to měl v plánu expanzní nádobu natlakovat na 0,6 bar a otopnou soustavu na 0,8 bar. Ale děkuji za další názory.
Nevím jak hodláte expanzní nádobu naplakovat na 0,6 bar. a topnou soustavu na 0,8 bar. Vždyť v celé soustavě - tedy vzduch i náplň mají vždy stejný tlak, pokud tlaky měříte stejným tlakoměrem ve stejném místě systému. Pokud by jste natlakoval expanzku na 0,6 bar. a poté doplněním náplně zvýšil tlak na 0,8 bar., bude tlak vzduchu i náplně 0,8 bar. miro
To je pro mne novina. Odmítám na tohle téma dále diskutovat a nechat dělat ze sebe blbce. Myslím si že každý normální člověk pochopí popsaný postup. Ono totiž lze u nové expanzky vypustit přetlak, pak uzavřít ventilek, expanzku osadit a vodou natlakovat třeba na 1,5 bar. Jak to bude funkční to je již jiná věc.
A že po natlakování vodou na 0,8 bar bude i v Expanzní nádobě tlak 0,8 bar to vymyslel už pan Pascal.
já bych moc neřešil tlaky.. ono třeba po natlakovani vodou ty tlaky budou podobne ale jak spravně pišete, ta expanzka prostě nebude funkční když tam nebude potřebné množství vzduchu.. a to dosahneme tak jak je to popsane vyše.. nema smysl řešit tlaky po napuštění systému.. tam už v tom nevidím žádný smysl protože ta hodnota vam stejně nic neřekne..
Tady už je zbytečný cokoliv řešit. Co jsem potřeboval vědět, to mi bylo už řečeno. Stejnak si začínám myslet, že někteří lidé jsou tady placený za to, že tu rozšiřujou konverzaci planýma řečma a nutí více méně k dalšímu rozvinutí diskuze o ničem. Děkují všem co mi pomohli. Váš prometeus18
Mám za studena natlakováno na 0,8 bar, za tepla se prohřeje na 1,0 až 1,2 baru. V expanzce je originál od výrobce 1,5 baru. Topenář říkal, že je to v pořádku. Je to opravdu ok? Dům je dvoupodlažní, nově napojeno na starý samotížný systém, nyní zrušena otevřená expanzka, a dána dolů k výměníkové stanici teplovodu (s čerpadlem Grundfos Alpha2), předtím provoz parovod bez čerpadla. Expanzka je 25 l.
Netopím všude, nahoře je 6 radiátorů, dole 4, ale vytápím jen jeden. Včechny jsou staré plechové žebra, kromě jednoho PURMO nahoře a nyní v koupelně žebřík, místo staré otevřené expanzky.
Dále, když budu chtít doplnit vodu, musím vypnout čerpadlo (stanici), asi nejlíp za studena? a musím uzavírat kohout pod expanzkou?
expanzka je na zpátečce, čerpadlo na přívodu. Je to ok?
Jestli mas v expanzce opravdu nafouknuto 1.5, tak bys mel mit natlakovano za studena na 1,7
Pri dopousteni vody neni potreba nic vypinat, klidne muzes dopoustet normalne za provozu a zavirat kohout pod expanzkou nesmis, jedine pri dofukovani vzduchu do expanzky
Expanzka i cerpadlo by meli byt na zpatecce, ale pro chod topeni to v zasade je jedno.
Není to tak složité. Pokud máte uzavřenou soustavu s expanzní tlakovou nádobou, nezáleží na tom, na jaké výšce je umístěna. Na nejvyšším místě systému byste měl mít odvzdušňovací ventil - buď automatický nebo ruční. Pak tlakujte buď pumpou nebo z vodovodu - podle toho, zda máte v systému vodu či nemrznoucí směs. Většinou stačí tlak kolem 1.5bar, pojistné ventily bývají kalibrovány na 2bar a více. Počítejte s tím, že budete první dny dopouštět, jak se bude systém postupně zbavovat vzduchu. Tlak kolísá podle teploty topné vody.
Pravděpodobně jste prohlížel zdejší příspěvky nepozorně.
Vyhledejte si například tyto otázky:
1. Uzavřená topná soustava, tlak v expanzceAutor: nikys Datum: 30.12.12 13:25 odpovědí: 19
2. Jaký tlak vody v podlahovém topení Autor: @dakon Datum: 11.12.12 12:37 odpovědí: 4
a několik dalších.
Tato problematika se zde v topné sezóně diskutuje snad nepřetržitě.
Příjemný podvečer - miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.