Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce dřevěné podlahy

Od: vitko* odpovědí: 10 změna:

Vážení odborníci,

po přečtení několika diskuzí jsme se rozhodl požádat o radu.

Před půl rokem jsme koupili starší byt v domě z roku 1952. Ke svému zděšní jsem zjistil, že podlahy jsou dřevěné, tedy jedná se o škvárový záklop zakrytý původní prkennou podlahou. Na tu předchozí majitelé nabili 1,5 cm tlustou OSB desku a položili linoleum. Soudě podle malého místa, kde OSB deska není, vypadají prkna v relativně slušném stavu (celkový obraz se ale ukáže až po sejmutí OSB desky). Chci OSB desku odstranit, ošetřit původní prkennou podlahu a na ni položit podlahu plovoucí. K tomu mám několik dotazů:

1) v případě, že jsou původní prkna v přijatelném stavu, čím je mám ošetřit, aby vydržela co nejdéle? (proti plísním, hnilobě, červotočům atd.?)

2) povrch chci vyrovnat nivelační hmotou na dřevo - opět otázka - nemůže to původním prknům nějak uškodit? je to dobrý nápad?

3) co dát mezi zatvrdlou nivelační hmotu a samotnou plovoucí podlahu? opět OSB desku, ale nějakou tenčí? nebo stačí mirelon, kročejová izolace?

Díky za radu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kamill*
hodnocení

2x

Musíte najprv pochopit technologiu ,ktorú mali v 1952 naši dedovia k stavbe a potom uvidíte aj svoje chyby .Žádná hydoizolácia ,žádna termoizolácia . Zemná vlhkost stúpa cez škváru-/radonovú?/a cez medzery v podlahe do miestnosti . Uzavretím "vetrania" osb,linom, plavajúčkou vznikajú nevratné škody,Toto nie je o kvalite dreva,ale o vlhkosti ,hnilobe a hube v podlahe-otvorte to.

To Kamill *palec* a bodík.Jen doplnění tenkrát se více větralo a navíc stavení nabylo tak utěsněné,takže nějaký radon (o kterém ani nevěděli) je nezajímal a byl téměř neškodný!

vitko*
hodnocení

No to mě s tím radonem ani nestrašte, už dost tak, že bydlíme pod střechou z eternitu... :(

kjanik112*
hodnocení

0x

Původní podlahu nijak neošetřujte, nějaký povrchový nátěr je proti eventuelnímu hmyzu neúčinný. Nedával bych ani nivelačku, dřevěnou podlahu bych vyrovnal ruční el. bruskou s gumovým kotoučem s nejdrsnějším kotoučem smirku (Vystouplá místa). Hřebíky se pomocí průbojníku zatlučou hlouběji, je-li to nutné. Část špatného prkna se vyřízne vždy v polovině uložení na trámech a nechá se udělat nové.Vyříznutí se provede ocelovým pilovým kotoučem na dřevo, upnutým do ruční el. brusky. Nejste-li abnormálně zručný kutil, sám to nedělejte a nechte si to udělat-velmi nebezpečné. Pak bych použil opět OSB desky.

jabraka*
hodnocení

0x

Jestli je původní prkenná podlaha rovná,nepoužíval bych žádnou nivelačku ale jen hobra desky a na ně plovoučku.Pokud jsou na prknech větší,než 2 mm schody,dají se vyrovnat třeba podložením prken.

JABRAKA

hodnocení

0x

V první řadě bych na Vašem místě podlahu otevřel a zkontroloval nosné trámy - hlavně v patkách. Já je měl napůl zhnilé, tak jsem sutiny vybral abych jim odlehčil (1 místnost 25m2 = 6 tun) Trámy jsem přikotvil šroubovými tyčemi k nosné stěně a místo škváry jsem dal vatu a znovu zaklopil prkny, přebrousil na to mirelon, OSB a finální podlahu. Samozdřejmě jsem to uvnitř ošetřil nástřikem.

Rekonstrukce dřevěné podlahy
vitko*
hodnocení

Díky za odpověď i obrázek, doufám, že nebudu muset jít při rekonstrukci až do této fáze, nicméně malou sondu pod prkna na nosné trámy asi po odkrytí OSB desek udělám. Jen mi není jasné, jak bych měnil nosné trámy, pokud by byly v dezolátním stavu...

repkin*
hodnocení

0x

Ošetřovat prkna je nesmysl stejně tak i nivelačka. Buďto prkna očistit, povysávat, kde vržou, tak přišroubovat, na to hobru 8mm a na to plovoučku. Já to udělal jako kolega v předchozím příspěvku, prkna jsem vyškubal, škváru odstranil, nosné trámy ošetřil lignofixem, mezi trámy 20cm role skelné vaty, v kuchyni jsem to zaklopil zpět prkneným záklopem na sráz, na to hobru 8mm, 2x40mm polystyren, křížem slepil klasickým lepidlem na dlažbu, na to 2x 18mm OSB, slepit a svrtat, na to lino, zatím rok a OK. V ložnici na nosné trámy dám hobru a na to položím rošt z hranolů a na to 2x18mm OSB, mezi to zas vatu a navrch opět lino. Plovoučku už nechci ani vidět.

vitko*
hodnocení

Zní to dobře, ale prkenná podlaha je pouze v pokojích, zatímco v chodbě, kuchyni a koupelně s WC mame normalni žulovou desku. Problém vidím v tom, že pokud bych dal 8 mm hobru, 2x40 mm polystyren, 2x18 OSB, tak to je převýšení v porovnání s podlahou v těchto místnostech, pokud dobře počítám, téměř 124 mm.

repkin*

Možná jsem to špatně vyjádřil, já ty prkna vyhodil (cca 15-20mm), to co bylo pod nimi (škvára+mezi trámky cca 60mm) a to co jsem napsal jsem aplikoval na prkenný záklop nosných trámů. Takže prostor jsem tam měl a jsem na úrovni původní podlahy, v kuchyni jsem ale místo prken měl jen parodii na dlažbu, to samé v koupelně, ale tam je to udělané dobře, takže jsem jen na původní dlažbu položil novou.

Ve Vašem případě, pokud to musíte, nebo z nějakého důvodu chcete rozdělávat, tak bych jen očistil prkna vysavačem, okolo to projel silikonem a položil zpátky OSB desky a na to dal opět lino. Plovoučka je studená a hrozně se práší. Když se Vám na tom něco vyleje, jste v pytli (že se nevylije jsem argumentoval taky, už mi napršelo, párkrát jsem rozlil pití, přetekla kytka při zalévání apod.). Na linu to jen setřete, není tak studené. Práší se na něm sice taky, ale neni to tak vidět, pokud nedáte světlé. A hlavně to vyjde cenově na stejno. Plovoučku bych tak dával pouze do reprezentativních prostor jako pracovna nebo teoreticky možná i obývací pokoj, ale v tom případě bych zvolil kvalitní dřevěnou (12mm), která však bývá i poměrně dražší než její ekvivalenty, které můžeme najít v různých hobbyy marketech. Občas se prodává nelakovaná, takže k tomu připočtěte ještě lak a jste na částce, za kterou by jste měl lino do celého bytu.

Spíš pouvažujte, jestli to tak chcete udělat a kolik do toho chcete investovat. A nebo jestli to musíte udělat a tak tedy z jakého důvodu. Najít příčinu problému a tu odstranit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]