Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat na nastavení teplot ekvitermní regulace v RD, kde mám 12kW vaillant kotel klasický a tepelné ztráty objektu jsou cca 7kW.
Mohu použít následující postup pro najití optimální křivky? :
- Otevřít všechny hlavice a nechat topit kotel dle křivky o výrobce a sledovat teplotu v místnostech
- Pokud bude teplota vysoká, snížit křivku kolečkem dolů nebo změnit její strmost - dle toho jak to bude držet teplotu při různých venkovních teplotách.
- Takto naladím křivku aby se ve všch místnostech držela požadovaná teplota bez ohledu na vekovní teplotu - přepokládám ale, že v některých místnostech může být o něco tepleji, protože instalovaný výkon radiátorů nemusí být 100% ok, ale tam to dorovnají termohlavice.
A pár dotazů :
1.Pokud je tento postup ok, a bude soustava takto přesně vybalancovaná, bude mít "sílu" dotápět z útlumu nebo to bude trvat strašně dlouho?
2.Samozřejmě vím že kotel je předimenzovaný a v 90% bude cyklovat, ale vaillant slabší nedělá a má to asi oštřeno v nastavení, kde jde nastavit prodleva mezi jednotlivými starty, která je nastavena na 15min, takže max.4 starty za hodinu.
3.Vyplatí se instalovat IRC regulaci, abych přes den zbytečně nevytápěl místosti kde nejsem a naopak v noci to topilo jenom kde spíme? Útlumy bych dával cca 2°C. A nebude se tato IRC regulace "tlouct" s ekvitermní?
Díky za rady a názory.
No útlumovou teplotu jsem si říkal že bych dal o 2°C nižší, ale trošku nevím, jak řešit následující požadavek :
Obyvák - přes den 22 v noci 20
ložnice - přes den 18 v noci 20
dětský pokoj - stále 20.
Jediné co mě napadá je to jet bez útlumu, tj. obyvák stále 22, ložnice stále 20, dětský pokoj stále 20, ale myslím, že to je nehospodárné. Proto jsem přemýšlel nad časově programovatelnými termohlavicemi.
No podívejte...pokud máte nový RD...se slušnými tepelně technickými vlastnostmi, tak Vám teplota interiéru ani v mrazech v noci při zcela vypnutém topení neklesne o více než o ty 2 stupně..., takže to není potřeba řešit pomocí speciálních autonomních hlavic.
To že je nějaké snižování teploty v moderním domě nějakým extra ekonomickým přínosem si také nemyslete..(i když nějaký přínos to samozřejmě logicky má).
Jestli Vám to v reálu udělá 5 procent za rok, tak jsem ještě optimista..V korunách to ale bude něco kolem ušetřených 1000Kč maximálně...podle mne spíše ještě méně.
Chápu, ale kombinace ekviterm + autonomní hlavice není nic nestandartního ne? Je jasné že ten finanční efekt nebude nic moc, ale bude tu i přínos v komfortu.
Nestandardní to není.. Problé ale bude, že čím přesněji budete mít seřízenou ekvitermní křivku, tím hůře se Vám bude systém (jednotlivé pokoje) dostávat z útlumové teploty na teplotu požadovanou...To by jste musel mít ekvitermní křivku záměrně posazenou o něco výše než pro ideální případ, ale tím se zase snižuje vliv ekvitermu..a v konečném důsledku možná "nula od nuly pojde".
Rozumíme si? Neříkám že je to nemožné, ale budete muset ekviterm nařídit "záměrně méně přesně"...resp. mít v soustavě teplotní rezervu pro přechod z útlumu na požadovanou teplotu...a to tím vyšší, čím rychleji budete chtít systém dotopit z útlumu na komfortní teplotu.
Ano, rozumíme si. Na druhou stranu to má výhodu v tom, že s přesností nastavení ekvitermní křivky bych si nemusel tolik hrát.
Ale... když bude ekvitermní křivka posunuta o trošku výš, znamená to, že bude docházet k přetápění místností, kterému samozřejmě zabrání termohlavice, ale jakmile radiátory zavřou, kotel nebude mít kam dávat výkon a bude cyklovat. Je tomu tak?
Dnešní kotle snad umějí modulovat. Kotel vyhodnotí teploty a sníží si sám výkon na hodnotu aby co nejméně cykloval.
Tak to zkusme trošku rozebrat.
1. I Vaillant má v sortimentu závěsný kotel s modulací 17 - 100%..(2,6-15,2kW)
2. Existuje i kotel s modulací 0,9-9,5kW
3. 4,8kW je sice pro Vaše potřeby (resp.průměrnou venkovní teplotu v topném období) pořád moc, ale dá se s tím něco dělat
4. Pokud máte dům s dobrou tepelnou akumulací, není nikde napsáno, že musíte vytápět v "přechodných" obdobích nepřetržitě od 7h ráno do 22h do večera..Prostě až budete mít Váš systém "osahaný" zjistíte, že když kotel při určité venkovné teplotě vždy po dvou hodinách topení na hodinu vypnete...teplota v interiéru nijak dramaticky nepoklesne..(samozřejmě ale plynulé topení co nejnižším možným výkonem je lepší).
5. Na noc klidně můžete kotel vypnout...i při mrazech -10stC...(já vypínám i při -20stC, přes noc jsem kotel nikdy neměl zapnutý), noční pokles teploty v "ohřátém" domě který je zaizolován je 1-2stC..což rozhodně není na umrznutí..
6. Můžete nastavit vliv pokojové teploty na ekvitermní regulaci...a větši hysterezi..
7. U dobře navrženého systému se Vám tak často radiátory zavírat nebudou..spíše se jen přivřou..ale ne zcela.
8. Konkrétní vyladění soustavy uděláte beztak až po vyhodnocení a zkušenostech v praktickém provozu, každá soustava se chová trochu jinak...a poznáte to s jistotou třeba až za půl roku...u novostavby třeba až druhou topnou sezonu.
1. Aha, tak to jsem nevěděl, samozřejmě čím větší možnosti modulace tím lépe
2. Genimox? ale to je 60tisíc
3. Tady by mě zajímaly podrobnosti
4. No mám ozkoušeno, že když kotel přestane topit a radiátory vychladnou, jde pocitově poznat, že jde od oken chlad i když prostorový termostat ukazuje teplotu ok.
5. Ano vypnout mohu pokud chci aby místnosti chladly, ale pokud mám některé, které přes den nepoužívám a budou v útlumu, pak na noc je budu chtít natopit a nemůžu vypnout. Ale tady je to na zamyšlenou ( úspory atd ... )
6. Provozuji ekvitermní regulaci bez vlivu pokojové teploty
7. Tady mám malinko problém, v obyváku mám 4 radiátory korado - 3 nízké ( velká okna ) a jeden klasický a nastává mi to, že nizké radiátory topí ale na tom klasickém velkém je již termohlavice přivřená či zcela zavřená - mohu mu nějak snížit výkon aby tak brzo nezavírala hlavice?
8. Jasné
2. Ano...psal jsem že je to kotel dražší než Vaillant..
3. myslím to v kontextu s ostatními body
4. tak pocitově ano..ale to je trošičku subjektivní...a nikoliv nepřekonateůný problém
5. jistě, to je oVašich preferencích a požadavcích z kterých můžete...nebo nechcete slevit
6. to je Vaše volba...někdy je to horší varianta někdy může být ta lepší..
7. a co Vám brání hlavici u toho jednoho radiátoru nastavit na takový stupeň aby zavírala současně s těmi ostatními? Snížit výkon radiátoru můžete optimálně pouze tak, že ho vyměníte za jíný...s menším výkonem..
4. nepřekonatelný problém - to by mě zajímalo, ten subjektivní pocit je pro mě docela důležitý
6. bohužel prostorový termostat je nevhodně umístěn ( vliv oslunění a kuchyně ) takže s vlivem to nepřipadá v úvahu.
7. zkusím díky
4. osobně "nechápu"..ale Vás chápu...nicméně pak je to na výměnu kotle..což asi nechcete..za ty peníze..
5. a co Vám brání ho dát jinam...třeba použít bezdrátový termostat...(Vaillant calorMatic 450f)
No mohu ozkoušt ho šoupnout jinam, ale nejsem si zcela jistý, která místnost je ta nejvhodnější.
Předpokládám že by měla být na severní stranu, bez jiných zdrojů tepla, ale taky by měla být standartně využívána nebo?
Ano, ideálně by to měl být obývací pokoj...respektive často využívaná místnost...ale nikoliv obývák s krbem...nebo kuchyně či koupelna..
Samozřejmě pokud je vypnutý vliv místnosti, pak je umístění termostatu libovolné...
Severní strana není podmínkou..., venkovní umístění a světové strany jsou důležité u venkovního čidla ekvitermu..
hmm a to je ten problém, protože u nás je obyvák spojen s kuchyní a je tu velký vliv oslunění. No a další často využívané místnosti ...? ložnice ne. Dětský pokoj či pracovna?
Ten dětský pokoj...nebo pracovna to by ještě šlo..
Pokud je systém v rovnováze, neměl by to být výrazný problém.
A mám ještě jeden dotaz na projekt topení.
Mám vypracovaný projekt kde se píše :
Dětský pokoj 20°C
radátor korado 11-9 090-6
nastavení KV - 4
nastavení šroubení rohové regulux 0-1,5
no a co jsem tady na foru nastudoval ( vaše příspěvky ), tak jsem si odečetl, že oběhové čerpadlo mi dává 250mbar a průtok tímto radiátorem mi vychází cca 46kg/h.
takže když se podívám do grafů pro rohové šroubení regulux, tak nastavení 1,5 neseškrtí při tomto průtoku nic a nastavení 0 seškrtí 250mbar, takže vlastně všechno a to nikde nejsou zohledněny ztráty v trubkách a už vůbec netuším kde pak projekt přišel na KV-4.
Takhle...funguje to? Pokud ano, pak se tím nezatěžujte...to je to nejjednodušší doporučení co Vám mohu dát
Na 1.stupeň otáček má čerpadlo tlak cca 170mbar...na druhý 250mbar to je pravda.
Jedna věc je škrcení šroubení...a druhá škrcení armatury pod hlavicí, tam by škrcení č.4 odpovídalo cca 30mbar..
no to nastavení 0-1,5 píše projekt je škrcení šroubení které má být osazeno 2x, takže jedno šroubení má být na 0 a druhé na 1,5. Což však při danném průtoku znamená že šroubení seškrtí 250mbar a nastavování škrcení armatury pod hlavicí by již nemá smysl a mělo by být na max a ne na kv-4.
Ale nikde v projektu nemohu nalézt s jakým pracovním tlakem čerpadla bylo počítáno.
Regulux při nastavení na 1,5 seškrtí cca 12mbar...na 0 cca 250mbar..
Třeba projektant počítal s čerpadlem nastaveným na stupeň č.3...a nikoliv č.2
Ačkoliv nevím proč by to tak dělal...to se musíte zaptat jeho
Já vím...
Doma mi cirkulační čerpadlo behá s příkonem 6-7W...a stačí mi cca 60-80mbar..
Stupeň č.1 ale většinou nebývá výrobci doporučován...a vyšší výkon čerpadla je volen spíše pro podlahové vytápění, které má větší tlakové ztráty než klasické rozvody pro tělesa.
takže když dám čerpadlo na 1 pak pravděpodobně některé radiátory nebudou dostatečně topit a pokud na 3 pak budou hučet, protože tam bude velký tlak? Teoreticky, protože ani to nastavení na 2 ( 250mbar ) se mi nezdá.
Ano, pokud zmeníte nastavení čerpadla na jiný stupeň...může se stát Vámi pospisované.
Aby pak soustava fungovala optimálně, musela by se znovu hydraulicky vyvážit.
Pokud bych tedy dal na 1 a počítal se 170mbar, mohu "nahrubo" brát že ztráty vedením jsou malé a počítat že skoro celých 170mbar potřebuji zaškrtit na šroubení a armatuře ( protože tak mi to připadá že to počítá i projekt )?
Dá se nějak ověřit kolik čerpadlo opravdu tlačí? Mě se totiž zdá, že i když dám čerpadlo na 1 ( 170mbar ), tak radiátory ( ne všechny ) docela hučí a přitom tam mám nastavení dle projektu, které počítá s tlakem asi 250mbar a to myslím by tak být nemělo, to by měla být soustava tichá ale některé radiátory by neměly topit.
No tak jsem měl víkend na přemýšlení a pročítání fór a chtěl bych se zeptat ještě k vyvážení soustavy a průtokům :
Když mám spád 75/55 a spád 55/45, je delta T jiné a průtok by měl být také jiný, ale průtok je závislý na delta T a výkonu radiátoru, takže nelze říci že by byl 2x větší ne?
Průtok soustavou (rediátorem) při delta T 20stC je poloviční, než při delta T 10stC..
Ostatní (tedy teploty mimo delta T) je zase záležitost teplosměnné plochy...dle tabulek výrobce konkrétního otopného tělesa.
Otopné těleso má při teplotním spádu soustavy 90/70stC více než 2x vyšší výkon než stejné těleso při spádu 55/45stC..
Tím chci říct, že pro spád 55/45stC nebo 65/55stC bude hmotnostní průtok vody soustavou stejný...ale těleso pro nižší teplotní
spád (tedy 55/45stC) musí být větší, aby předalo stejný výkon jako těleso pro spád 65/55stC.
Takže soustava počítaná na 75/55 a výkon plácnu 13kw bude mít při přepočtu na 55/45 dvojnásobný průtok? Při stejných radiátorech?
Ano...soustava počítaná na 75/55 bude mít při 55/45 dvojnásobný průtok...ale radiátory budou muset být VĚTŠÍ..
Pak by to samozřejmě ovlivnilo hydraulické ztráty v potrubí...i nastavení armatur a čerpadla, protože při dvojnásobném průtoku by vzrostl hydraulický odpor soustavy...armatur atd.
Ne ne. Mě jde právě o to, že radiátor zůstane stejný. Spád se změní, tím se samozřejmě sníží výkon radiátoru, ale tím se také sníží průtok a pak nárust rozhodně nebude 2x.
Ale rozumějte mi...
Nárúst bude přesně 2x, pokud se bavíme o stejném topném tělese.
Pokud do stávajícího tělesa snížíte delta T z 20 na 10stC, pak průtok musí být 2x vyšší, ale výkon tělesa bude nižší než při spádu vyšším.
Ale bavme se konkrétně...o jaké přesně těleso se jedná (přesný typ a velikost)...a jaký spád chcete přepočítat?
konkrétně :
těleso korado radik vk 22-6 120-6, teplota místnosti 20°C
a spád 75/55 a spád 55/45
podle mě má tento radiátor výkon při spádu 75/55 cca 1700W a průtok 73,7 kg/h
a při spádu 55/45 výkon 1010 W a průtok 86kg/h
ale asi tam tedy bude někde chyba ...
V tabulkách Vaše hodnoty výkonu souhlasí...
Průtok jste spočetl také dobře..
Trochu jste mne nepochopil v tom smyslu, že pro STEJNÝ výkon tělesa při polovičním teplotním spádu, je nutný 2x vyšší průtok teplonosného média.
Možná jsem to jen nešťastně napsal..tak se omlouvám.
Ale i z Vašich čísel jasně vidíte, že při nižším teplotním spádu delta T a nižším výkonu tělesa (znatelně nižším) vychází průtok tímto tělesem vyšší než u výkonnějšího tělesa s větším teplotním spádem.
Pro stejný výkon tělesa tedy cca 1700W by jste musel těleso 22-600-1200 nahradit tělesem 22-600-2000, pak by mělo při spádu 55/45stC výkon 1700W...ale průtok tělesem by byl 146 kg/h...tedy přesně 2x vyšší...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.