Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komin prumer kourovodu

Od: tomiik* odpovědí: 12 změna:

Zdravim,

vzhledem k rostoucim cenam plynu by jsme chteli v dome dat krbova kamna.

Komin nam nedovoli vyvlozkovat vice jak 140mm..Vetsinou maji kamna kourovod 150mm. Existuje nejaka redukce nebo neco takoveho a je vubec mozne dat na komin vyvlozkovan 140mm kamna s 150mm?

Vyska kominu cca 8-9m

Dekuji za odpovedi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Každá roura klade odpor proti tomu, co v ní teče. Tomuto jevu se říká tlaková ztráta při proudění a platí pro kapaliny i pro plyny. Čím má roura menší průměr, tím je tlaková ztráta větší.

Když je tlaková ztráta komínové roury příliš velká, pak si zaděláváte na problém. Komín špatně táhne, kamna špatně hoří a kouří do bytu.

Takže vám radím:

Vnitřní průměr vložky by měl odpovídat průměru výstupu z kamen. Co je na kamnech, pak nejméně tolik musí být ve vložce. Nemůžete vložku zúžit, protože pak byste kamna nemohli provozovat na plný výkon.

tomiik*
hodnocení

Dekuji za informaci!

uska*

Co tak koupit nejmenší krbová kamna JOTUL, mají průměr hrdla 125 mm a vy budete mít komín 140mm, pak nebude problém. Mám je a vytápím 86 m2 zatepleného domu bez jakéhokoliv jiného přítopu. U mne maximální spokojenost.

jendad

Někde jem četl , že komím cca 12cm stačí do vykonu 10kw . Ale pokud tam dají vyrobci na kamna s vykonem 6kw kouřovod 150mm , tak to má většinou duvod ten ,že jsou to moderní kamna s velkými dvířky. Prodává se to co se lidem líbí a lidi chcou vidět plameny.Nejlépe co největší sklo :)

Mám taky jotulky 602cb a komín s učinou vyškou 3,5m(celkem 5m) .Mohu říci , že s komínem 150mm to táhne jak blázen.Takže taky mohu doporučit f 602cb nebo dovre 40cb

profistavba.cz/...

megadum.cz/...

Ono je docela rozdíl když řežete polena 40cm dlouhá *palec*

jendad

Ještě podobná kamna (hlubší než širší topeniště) jsou tady ty : Ale mají větší vykon a kouřovod 145mm .

kamnakrbyok.cz/...

tomiik*
hodnocení

No asi bych spis neco takoveho: peddy.cz/...

Ty maji 130mm...

jeste jsem se chtel zeptat, jaky je minimalni prumer kterym mohu vyvlozkovat komin pro tuha paliva?

A je jeste nejaka jina moznost nez nerez? Do starsiho cihloveho kominu?

Diky!

jendad

Topení dřevem , by mělo být konfortní . To znamená dlouhá dobe přikládání .K tomu potřebujete kamna co mají velké topeniště vzhledem k vykonu(plášt) .K tomu je dobry tvar krabice *smich* . K pomalému a čistému hoření potřebujete dvoustupnové spalování .

dumachalupa.cz/...

Takže ty kamna abx co jste si vybral , budou mít velký vykon(plášt) vzhledem k topeništi a budete nucen často přikládat.

Já třeba jsem před silvestrem byl na chaloupce, mám jotulky 602cb V 16h jsem přiložil do topeniště 3 velké špalky 10cm*40cm dlouhé . V pul devaté jsem přikládal znova .Vzadu bylo jen žhavé .vybral jsem vepředu 0,5 kyble popele .Rozhrnul jsem žhavé dopředu .Naložil jsem tam 4 špalky tvrdého 10cm pr. dlouhé 40cm (7,5kg). Kamna měla cca 160°C .V 22h měla 280°c na plotně a pěkně hořely sekundáry.O pulnoci to ještě hořelo vzadu modře a kamna měla stejnou teplotu . V pul osmé ráno kamna měli ještě 80°c (udržel jsem na nich ruku) a vyhrabl jsem z popele nějaké žhavé (na restart už to nebylo) .Duvodem proč to tak je , že kamna se mohou provozovat zavřené a jsou na tento režim stavěné(čisté hoření) .Vyrobce tam dává přesně tolik vzduchu , kolik je potřeba a do komínu jde velice málo tepla(spalin) a proto dlouho hoří a drží žhavé.

tomiik*

dekuji za radu...poohlednu se jeste nekde jinde teda...

Na 80° C teplých kamnech dokáže udržet ruku jen FAKÍR!

jendad

Tou rukou jsem na to jen klepl *hi* .Omlouvám se za nepřesnost . A ten teploměr není žadný zazrak přesnosti.

hodnocení

0x

připojit kotel s větším průměrem na průměr menší komínů je vždy problém, nevím co na to říká vyhláška, ale vím co to bude dělat komín se bude zanášet budete muset častěji čistit, mám kotel viadrus průměr do komínu 150 a komín taky 150 a na komíně jsem každý měsíc viděl jsem na internetu, že jssou firmy, které Vám vyfrézují komín na větší průměr a vyvložkují, ale jak jsem viděl tu cenu tak raději vylezu každý měsíc na komín a vyčistím*smich*

tomiik*
hodnocení

o frezovani jsem taky cetl..ale za tu cenu si postavim novej komin jeste na lepsim miste kde mam stavajici :)...

Kazdopadne dekuji za odpoved! Myslel jsem, ze zalezi pouze na tahu jaky ten komin ma a kourovodu uz tak dulezity neni..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]