Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
ve starém bytě jsme kdysi měli u kuchyňské linky takové hranaté světlo, celkem vystouplý skleněný kryt, u stěny tenčí (červený) rámeček. Stejná svítidla jsem viděl ve starých výtazích a také jsem je zahlédl v šatnách a maskérnách kulturních domů. Nyní toto světlo sháním do sklepa, jako takové "retro". Neví někdo, o jaký typ svítidla se jedná? Je mi jasné, že už se vyrábět nebude, přesto podle typu bych byl schopen dohledat více.
Přokládám obrázek, který jsem našel pod googlem "retro světlo", víc toho ale u obrázku nebylo uvedeno.
Děkuji a přeji hezký nový rok
ovczaak: Děkuji moc, to je přesně ono Snad bude za rozumnou cenu, vzhledem k tomu, že už se ve velkém nevyrábí..
Asi se prodává,strejda google to našel. Zkuste najít firmu,která dělá rekonstrukce bytů,tyto světla se běžně vyhazují.
ovczaak: Přesto, že vím o tom, že při rekonstrukcích jdou tato světla většinou do kopru a nikdo to neschovává, nebude asi v dnešní době lehké zjistit, kde zrovna probíhá rekonstrukce takového bytu, kde by se ještě tato světla necházela. Jak kvůli velkému množství firem, tak i malému množství těchto bytů. Vím o pár místech, kde tato světla dnes jsou, ale budou snad ještě i za 50 let :D
miestnyopravar: Děkuji! Tento typ je dokonce ještě přesnější, než který jsem objevil já. Liší se provedením skleněného krytu, pamatuji si ho tak, jak je na vašem obrázku.
Protože se mi světlo nejspíš nepodaří sehnat z rekonstrukce, zakoupím nové, dokud ještě je možnost. Objevil jsem na googlu jednu českou firmu, měl bych ušetřit pár korun na poštovným. Nevím jak drahé je poštovné ze Slovenska.
Já objevill typ skla, jako je na následujícím obrázku:
Pokud se vám to nepodaří sehnat,ozvěte se mi na mail: ovczaakzavináčseznam.cz,myslím,že nějaké najdu na půdě,jen si nejsem jistý tím plastovým spodkem. Musel bych pohledat.Jo a neprodávám,takže jen za poštovné.
Takové světlo jsem dával na chaloupce. Spodek je kovový a musí se uzemnit .Je tam na to značka se šroubkem .Takže potřebujete kabl se 3 dráty(faze , nulak , zem)
Mno, na to se budu muset podívat, nevybavuju si teď, jestli tam je nebo není vyvedený ochranný vodič. Momentálně je tam nějaké hodně staré svítidlo, snad i plastové, tak se obávám, že toto může být problém.
Ikdyž v případě, že budou ze zdi čouhat jen 2 dráty (TN-C), mělo by stačit fázi ze zdi připojit na fázi na svítidle (čudlík v objímce) a PEN ze zdi rozdělit přes čokoládu na závit v objímce (1) a na kostru (2). Pokud se tedy nemýlím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.