Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych pomoci známé při vyřešení problému, avšak sama nevím jak.
Rodina bydlí v RD přes 20 let . Pozemek s RD je celý veden v katastru jako stavební parcela. Dům má 100m2, celá parcela má 840m2. Celou dobu platí daň z nemovitosti jako ze stavební parcely. A je rozdíl zda platíte 1,- Kč za m2 za stav. parcelu a nebo 0,10 Kč za m2 jako za ostatní plochu. Nechala si udělat nový geometrický plán a teď by potřebovala převést 740 m2 ze stavební parcely na ostatní plochu. Kde vzít info jak postupovat když katastr trucuje? Neví někdo jak postupovat? Jaké doklady ještě vyřídit? Děkuji.
Katastr trucuje? Ale katastr jen eviduje pozemky, vkládá je do seznamu a nerozhoduje o tom, zda bude mít někdo stavební pozemek jen pod barákem a ostatní pozemky bude ostatní...na ostatních pozemcích se bohužel nestaví, to jen na těch stavebních...
V každíém případě máte v vmístě bydliště stavební odbor, jsou tam k nahlédnutí plány územního rozvoje atd, o vlastních záležitostech rozhoduje příslušné ZASTUPITELSTVO...jako nejvyšší orgán obce...tedy i o plánech rozvoje, a o charakteru pozemků...
Pokud by parcela nebyla stavební, nešlo by tam nidky nic postavit...takhle to bohužel nefunguje, udělat stavební parcely, něco postavit a pak z nich udělat jiné...
nu - asi jste mě nerozuměl. Katastr trucuje, že podává info. Jde o to, že pokud dostanete stavební povolení, musíte celou parcelu převést na stavební. Údajně dříve to byla zahrada. Po kolaudaci necháte zaměřit, máte nějakou zastavěnou plochu a zbytek parcely se má převést na něco jiného nebo zpět na zahradu. A jelikož to některý dřívější majitel neudělal, (dnes již nelze dohledat), tak pořád je parcela vedena jako stavební pozemek i když je dům na něm řádně v katastru vyznačen.
doplněno 01.01.13 12:07:PS potřebovala bych vypátrat jak a kde se podává žádost o převodu druhu pozemku tz. ze stavebního na něco jiného.
hanys - asi jste vedle jak ta jedle, možná i já. Nevím proč mě posíláte na Obecní úřad. Našla jsem na katastru formuláře na změnu druhu pozemku, ale není tam to co potřebuji já. Tak předpokládám, že tato změna se provádí na katastru.
Ale Katastr nerozhoduje, co to bude, to je pro vás na obci! K eviduje. Vizte zák. o katastru nemovitostí, stavební zákon.
doplněno 01.01.13 18:11: uska - nás na Městském úřadě v okresním městě
ále prdlajz, načtěte si kde sídlí.
Uska - asi tak, činnost okresních úřadu skončila v zásadě v roce 2002 kdy prošla správní reforma. Pravomoci okresních úřadů byly předány na kraje a obce s rozšířenoupůsobností. Na to máme zákon o obcích.
Preferuji vlastní načtení, než něco vytrhávat. Jste-li v obvodu toho "okresu", tedy bývalého okresního města, tak je to pro spádové obce na MÚ, ano, ale ne okresní úřad...
BUSS - 1. dubna Apríl není, po Silvestru jsou již všichni střízliví ... nechápu vaši reakci na mě, potřebujete se s někým přít? Já ne.
Nejprve mě odkážete na stav. zákon + zák. o katastru. To mě došlo také, pročítala jsem oba dva, ale neorientuji se v nich. Uvítala bych kdybyste mě napsal něco konkrétního třeba paragraf, kapitola atd, když už odpovídáte - takže vaše rada je k ničemu.
Obdivuji vaši vševědoucnost, když tvrdíte, že u nás stav. odbor nesídlí na Městském úřadě. Kloubouk dolů. Na rozdíl od vás, vím kde bydlím.
Konec - šmitec - přeji vám lepší náladu a fundovanější odpovědi. Mě jste tentokrát nepomohl ani Ň. Snad příště vám to vyjde. Mějte se fajn.
doplněno 01.01.13 21:40:P.S. spojení okresní úřad používáte pouze vy a přitom mě kritizujete. Zítra znovu přečtěte - vždy jsem použila spojení Městský úřad. Tak nějak vypadá žabomyší válka.
o tom jaký bude druh pozemku nerozhoduje katastrální úřad, ten může rozhodnout pouze o změně využití, a to vesměs pouze pokud jde o ostatní plochu/jiná plocha, silnice, naplodná...Pokud chcete změnit okolí stavby na (nejlépe ale zahradu) ostatní plochu, lze po vydání územního souhlasu pověřeným stavebním úřadem. Nebo Vám dodá zajisté více info ohledně vaší obce a eventuálností. Jinak jsem geodet a tyto informace dávám zákazníkům běžně.. Zahrada a zemědělské pozemky, jsou daňově ještě zajímavější, eventualitou je osat.plocha/zeleň.
Budu vycházet z předpokladu, že oním stavebním pozemkem nazýváte pozemek o ploše 840 m2 jehož druh je "zastavěná plocha a nádvoří" a na tomto pozemku se nachází budova (100 m2), která je vyznačená pouze vnitřní kresbou. Nový geometrický plán by měl mít tedy nově takovou podobu, že na jednu stranu bude nově vymezen pozemek pouze pod budovou (100 m2), který dostane samostatné parcelní číslo a jeho druh zůstane "zasavěná plocha a nádvoří", na stranu druhou vznikne drůhů pozemek okolo budovy (740 m2), který bude mít samostatné parcelní číslo a bude mu přiřazen nový druh pozemku "zahrada" (pravděpodobně). Tento geometrický plán je vypracováván na přání žadatele a údaje nemusí souhlasit se skutečností, katastrální úřad pak pouze potvrzuje navržené číslování parcel, nic víc, nic míň.
Až ve chvíli, kdy jdete na příslušný katastrální úřad žádat o změnu a předkládáte návrh geometrického plánu, musíte KÚ doložit doklady o skutečnostech na geometrickém plánu vyznačených. Jedná se o "povolení " příslušného stavebního úřadu s rozdělěním pozemků a rozhodnutí o změně využití části děleného pozemku z druhu "zastavěná plocha a nádvoří" na druh "zahrada" (popř. pouze vyjádření jiý o existující skutečnosti - pokud je pozemek u budovy opravdu již využíván jako zahrada); KÚ je to jedno jaký doklad dostane, hlavně aby to stavební úřad odsouhlasil.
ga - díky moc, vy jste mě posunul o kus dál. Geometrický plán jsme neviděla, doufám, že bude v pořádku. Na obci nic nevyřídím, ale nasměroval jste mě na souhlas stavebního úřadu, což mě nedošlo. Takže geometrák +souhlas st. úřadu + vyjádření o skutečném užívání pozemku . A toto vše podat na katastr. Určitě to bude běh na dlouhou trať, ale snad s dobrým koncem.
Děkuji Uška
Nemáte za co
Každopádně na stavební úřad geometrický plán předkládat nemusíte, stačí tak dokládat pouze situaci s navrhovaným rozdělením pozemku a doplnit za jakým účelem tak žádáte. Horší to může být se změnou druhu pozemku, jelikož nevím co se na vašem pozemku okolo budovy nachází i jiné stavby nebo zda nemáte pozemek zastavěný například betonovými plochami a podobně.
Jak to říct, patřím mezi ty úředníky stavebního úřadu, kteří lidem nehází klacky pod nohy a hodně dbá nba své správní uvážení, v dnešní době se nemůžete držet přesného paragrafového znění zákona, když vidíte, jak naše zákony vypadají. No a kde není žalobce...
Takže hodně štěstí na Vašem místně příslušném stavebním úřadě
Naivně jsem se domníval že úřady se řídí jedině zákonem a fungují jedině v jeho mezích...na rozdíl od fyzických osob které mohou dělat vše co zákonem není zakázáno...asi jsem se hluboce mýlil, takže zákon nevytyčuje ani žádné hranice pro správní uvážení...super, zákony budeme brát do vlastních rukou...
Nesmíte to brát tak, že bychom si dělali co chceme, pouze zákon je v určitých ustanovení vábní a je pouze na vlastních správních uváženích úředníků jak danou problematiku řešit.
Pokud danou věc nerozsekne nejvyšší správní soud, tak správní orgán rozhoduje podle svého nejlepšího uvážení. Jeden názor na věc pak může mít obecní stavební úřad, krajsků úřad již může mít odlišný. Stejně tak jako krajský soud nebo soud vyšší instance.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.